Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Σαμαράς:Προσωρινό το κλείσιμο της ΕΡΤ, όσοι αντιδρούν υπερασπίζονται το “χθες”

Την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας νέος φορέας δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης σε σύγχρονα πρότυπα απαλλαγμένος από τα νοσηρά κομματικά δέχμια του χθες, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, με την ομιλία του σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας  Επενδύσεων. για τα καινούρια χρηματοδοτικά προγράμματα στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ, κρίθηκε απαραίτητο ως ένα προσωρινό -όπως υπογράμμισε ιδιαίτερα- μέτρο, προκειμένου ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας να εκσυγχρονιστεί, ενώ άσκησε έντονη κριτική σε όοσυς αντιδρούν, λέγοντας ότι δεν “υπερασπίζονται τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, αλλά την ΕΡΤ που υπήρχε μέχρι χθες”.
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, στην εκδήλωση της ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για τις νέες πιστώσεις και χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα
Φίλες και φίλοι,
Εγκαινιάζουμε σήμερα μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία για την μεγάλη υπόθεση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Δεν πρόκειται περί εξαγγελίας. Εγκαινιάζουμε την έναρξη της εφαρμογής της. Ξέρουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και ακριβώς επειδή τις ξέρουμε, προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να βρούμε λύση. Αυτή η μεγάλη κρίση που περνάει ο τόπος μας απειλεί την κοινωνική συνοχή αλλά και την ίδια την επιβίωση της χώρας. Έχει αλλάξει τον τρόπο ζωής όλων των Ελλήνων. Έχει αναδείξει ξαφνικά και απότομα όλα τα κακώς κείμενα. Μας έχει βυθίσει σε μια ύφεση πρωτόγνωρη, σάρωσε με την ανεργία την Ελληνική οικογένεια κι έχει τρέψει πολλές φορές τους νέους μας σε φυγή. Σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι να διορθώσουμε τα στραβά δεκαετιών, γιατί αλλιώς δεν μπορεί να ορθοποδήσει ο τόπος.
Κάποιοι μέχρι πριν λίγους μήνες υποστήριζαν ότι αυτό που προσπαθούμε σήμερα είναι αδύνατον. Τώρα κανείς πια δεν το λέει αυτό. Έχουμε δείξει ότι είναι εφικτό και τα αποτελέσματα έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται. Το προχωράμε παρά τα εμπόδια, παρά τις κραυγές, τα ψέματα, πολλές φορές και τις ύβρεις όσων δεν θέλουν να προχωρήσει τίποτα. Πάρτε για παράδειγμα το θέμα της ΕΡΤ χθες. Αποφασίσαμε να κλείσουμε προσωρινά αυτό που υπήρχε έως τώρα και να δημιουργήσουμε μια νέα δημόσια Ραδιοτηλεόραση στη θέση του. Αλλά αυτό το “προσωρινά” χθες βράδυ κανείς δεν ήθελε να το πει, κανείς δεν το έλεγε, γιατί προφανώς ότι είναι προσωρινό το κλείσιμο δεν ήθελαν να το μάθει ο Ελληνικός λαός. Σήμερα συνεχίζουν. Οι συνδικαλιστές της δημοσιογραφίας έφτασαν στο σημείο να φιμώνουν, να απαγορεύουν να εμφανιστεί ακόμα και στο ραδιόφωνο κάθε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που κατά την άποψη μας προσπαθεί να εκφράσει την άποψη της πλειοψηφίας του κόσμου που γνωρίζει το πρόβλημα. Κι αν είναι δυνατόν “κόβουν” στον αέρα και απαγορεύουν τις ανακοινώσεις μας την ώρα που την ίδια στιγμή δίνουν ειδική άδεια εκπομπής στο κομματικό ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν είναι ούτε δημοσιογραφία ούτε, βέβαια, ελευθεροτυπία. Είναι το νοσηρό κομματικό χθες που μας έφτασε μέχρι εδώ. Δημιουργούμε μια νέα Ραδιοτηλεόραση, σύμφωνα με τα πιο σύγχρονα διεθνή πρότυπα. Εκείνοι που αντιστέκονται δεν υπερασπίζονται τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, υπερασπίζονται αυτή την ΕΡΤ που υπήρχε μέχρι χθες. 
Καταργούμε, λοιπόν, μια εστία αδιαφάνειας, σπατάλης. Κάποιοι ενοχλούνται, γιατί θέλουν να διατηρηθεί και η αδιαφάνεια και η σπατάλη. Προστατεύουμε το δημόσιο συμφέρον τη στιγμή που ορισμένοι θεωρούν ως ιδιοκτησία τους τη δημόσια περιουσία τους. Όλα αυτά, όμως, ανήκουν στο χθες. Με το νόμο που σήμερα προτείνουμε μπαίνουν τα θεμέλια για μια -και θα έλεγα για την πιο ριζοσπαστική, την πιο δημοκρατική- μεταρρύθμιση που έχει γίνει για τα Μέσα Δημόσιας Ενημέρωσης ποτέ στον τόπο μας. Κάποιοι θέλουν να μείνουμε κολλημένοι στο χθες. Εμείς πάντως θα συνεχίσουμε να κοιτάμε μπροστά. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτό που κάνουμε είναι τολμηρό. Δεν ξέρω αν είναι τολμηρό ή αυτονόητο. Εκείνο που ξέρω είναι ότι έχουμε υποχρέωση να σταματήσουμε αυτό που γινόταν μέχρι σήμερα, να πάψουμε, δηλαδή, να σκεπάζουμε τα προβλήματα και να αρχίσουμε επιτέλους να τα λύνουμε. Και στα μεγάλα- συγγνώμη που θα το πω- δεν υπάρχουν κόμματα. Υπάρχει μόνον η Πατρίδα. Κι εγώ για την Πατρίδα μιλάω τώρα. 
Να μην συμβιβαστούμε, λοιπόν, με τη στασιμότητα, με τη μετριότητα, με την αδιαφάνεια. Να τα ξεπεράσουμε όλα αυτά, να μην συνεχίσουμε τις κακές παραδόσεις κομμάτων και συντεχνιών, να τις καταργήσουμε. Και να τις καταργήσουμε τώρα, σήμερα, όχι αόριστα στο μέλλον. Δεν λέγεται τόλμη αυτό. Τόλμη λεγόταν παλιά. Εγώ το ονομάζω ελάχιστη υποχρέωση του μέσου πολίτη να φέρει το καινούργιο σε ένα χθες που σάπισε.
Βρισκόμαστε, λοιπόν, εδώ σήμερα, φίλες και φίλοι, για να υπογράψουμε μία σημαντική πρωτοβουλία που γίνεται για πρώτη φορά από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με αυτήν την πρωτοβουλία, διαθέτει στην Ελληνική οικονομία 500.000.000 ευρώ, ως κεφάλαια αντασφάλισης, που θα ανακυκλώνονται τρεις φορές το χρόνο, καλύπτοντας τις εγγυητικές επιστολές εγγυητικών επιχειρήσεων σε ετήσια βάση 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ.
Τέτοιο πρόβλημα δεν θα υπάρχει, μόλις βέβαια εξομαλυνθεί πλήρως το τραπεζικό μας σύστημα. Και η εξομάλυνση αυτή, είναι βέβαια η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που τελειώνει αυτές τις μέρες.
Αλλά για να αποκατασταθεί πλήρως η παροχή ρευστότητας στην αγορά θα χρειαστεί κάποιος χρόνος. Και εμείς θέλουμε να μηδενίσουμε αυτόν το νεκρό χρόνο. Πρέπει η ρευστότητα να υπάρξει αμέσως και έτσι πήραμε αυτές τις πρωτοβουλίες και ζητήσαμε βοήθεια από ευρωπαϊκούς οργανισμούς, ώστε να μη χαθεί ούτε λεπτό.
Μια τέτοια πρωτοβουλία ακριβώς, είναι αυτή που εγκαινιάζουμε σήμερα. Έγινε εφικτή, χάρις στην εμπιστοσύνη που η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ο Πρόεδρός της, ο κ. Hoyer, δείχνουν στις προσπάθειες που κάνει σήμερα η Ελλάδα. Κατάλαβε ο Πρόεδρος το πρόβλημα αμέσως και έσπευσε να το αντιμετωπίσει, όχι με λόγια αλλά με έργα. Τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μας δείχνει και για τη βοήθεια, που σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή μας προσφέρει.
Είμαι ευτυχής, λοιπόν, σήμερα που μετά από μήνες προσπαθειών, με πολλές τεχνικές δυσκολίες – ήταν λογικό, άλλωστε, να υπάρξουν – υπογράφεται τελικά η συμφωνία. Και επιτρέψτε μου, θα ήθελα με την ευκαιρία να αναφερθώ και στην EBRD, την άλλη Ευρωπαϊκή Αναπτυξιακή Τράπεζα, για το θετικό ρόλο που έπαιξε και εκείνη στην όλη προσπάθεια. Και κυρίως, για τη βοήθεια που προσφέρει και στις Ελληνικές επιχειρήσεις, ώστε να κρατήσουν, κυρίως στα Βαλκάνια, ζωντανή την παρουσία τους.
Φίλες και φίλοι,
Έχουμε, λοιπόν, πρόβλημα ρευστότητας. Και το πρόβλημα αυτό το αντιμετωπίζουμε σήμερα και άμεσα με τέτοια εργαλεία στοχευμένης ρευστότητας και οριστικά βέβαια με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τα τελευταία τρία χρόνια είδαμε υγιέστατες Ελληνικές επιχειρήσεις να μην μπορούν να αγοράσουν πρώτες ύλες από το εξωτερικό, χωρίς μετρητά, καθώς τις εγγυητικές επιστολές, είτε δεν τις έδιναν οι Ελληνικές τράπεζες, είτε και αν τις έδιναν, δεν περνούσαν στο εξωτερικό.
Το ίδιο συνέβαινε και σε μεγάλες συμβάσεις εξαγωγών Ελληνικών επιχειρήσεων. Μείωση της παραγωγής, μείωση τζίρου, λουκέτα, απολύσεις, περισσότερη ύφεση. Είναι ο γνωστός φαύλος κύκλος που ζήσαμε τα τελευταία τρία χρόνια. Έτσι, η πρωτοβουλία που σχεδιάσαμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, δίνει άμεσα μία πιστωτική ανάσα σε πολλές επιχειρήσεις. Ειδικά σήμερα, σε αυτό το μεταβατικό στάδιο που βρισκόμαστε μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα. Παρέχει στήριξη στις εξαγωγές, ώστε να πάνε ακόμα καλύτερα, γιατί αυτές, κατά την άποψή μου, θα κρίνουν και την επιτυχία της χώρας στα επόμενα χρόνια.
Και όπως είπαμε, αυτή η συμφωνία εντάσσεται σε ένα πλαίσιο κινήσεων για την υπόθεση που λέγεται ρευστότητα, ήδη, από το Δεκέμβριο του 2012 μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει εκταμιεύσει 1,5 δισ. ευρώ στην Ελληνική οικονομία και αποδέκτες των πιστώσεων ήταν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και ορισμένα σημαντικά έργα υποδομής.
Με το πρόγραμμα «επιχειρηματική επανεκκίνηση», διαθέτουμε στην αγορά 450 εκατ. ευρώ για κεφάλαιο κίνησης, με επιτόκιο κάτω του 5%. Επίσης, μέσω του ΕΤΕΑ, διαθέτουμε ακόμα 316 εκατ. ευρώ στην παροχή επενδυτικών δανείων για στοχευμένες δραστηριότητες που μπορούν να πάνε μπροστά την Οικονομία.
Ολοκληρώνουμε αυτές τις μέρες την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού Συστήματος, τεράστιας σημασίας, όπως είπαμε για την Ανάπτυξη. Και ακόμα προχωράμε, όσο πιο γρήγορα είναι δυνατό, στην εξόφληση όλων των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Επιταχύνουμε, παράλληλα, την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, έχοντας, ήδη, ξεκινήσει ορισμένα μεγάλα έργα, ενώ αξιοποιούμε στρατηγικά και αναπτυξιακά τη Δημόσια περιουσία μας προσελκύοντας ξένες επενδύσεις και ανοίγοντας νέες θέσεις εργασίας.
Οι εξελίξεις αυτές παγιώνουν τη σταθεροποίηση της οικονομίας, επιταχύνουν την επιστροφή των καταθέσεων που θα οδηγήσει και αυτή στην πλήρη αποκατάσταση της ρευστότητας στο τραπεζικό μας σύστημα. Γιατί για εμάς, η πλήρης αυτή ομαλοποίηση της ρευστότητας, είναι ένας κυρίαρχος άξονας στην οικονομική μας πολιτική.
Ο δεύτερος, βέβαια, είναι ο εξορθολογισμός της Διοίκησης, η μείωση της γραφειοκρατίας, η απλοποίηση των διαδικασιών, η εισαγωγή πληροφορικής και τεχνολογίας στις συναλλαγές του πολίτη με το κράτος. Απλοποιώντας τις εξαγωγές, την ίδρυση, την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, την αποκατάσταση επιτέλους φιλικού κλίματος απέναντι στους επιχειρηματίες, όχι μόνο στον ξένο επιχειρηματία και στον Έλληνα επιχειρηματία. Παράλληλα, προχωράμε αποφασιστικά στην ανασυγκρότηση του φορολογικού μηχανισμού  που διευρύνει τη φορολογική βάση, κατανέμει δικαιότερα τα φορολογικά δάνεια.
Ο τρίτος είναι το άνοιγμα των επαγγελμάτων, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών που υλοποιήσαμε τους δέκα τελευταίους μήνες. Τριάντα και πλέον επαγγέλματα έπαψαν να είναι προνόμιο των λίγων και άνοιξαν προς όφελος των νέων ανθρώπων, με φαντασία και δημιουργικότητα νέων ανθρώπων. Νέων ανθρώπων που παίρνουν ρίσκο, για να κάνουν πράξεις τις ιδέες τους. Είναι αυτές οι ιδέες που δημιουργούν και νέες θέσεις εργασίας για τον τόπο. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε αυτό το τελευταίο δεκάμηνο κυρίως δεν έχουν προηγούμενο στη μεταπολιτευτική σύγχρονη ιστορία μας. Τις έκανε με κόπο και θυσίες αυτή η κυβέρνηση των τριών κομμάτων, που πίστεψαν στην Ευρώπη και πίστεψαν στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα αυτής της μεταρρύθμισης σύντομα θα γίνουν ορατά σε ολόκληρη την κοινωνία.
Κυρίες και κύριοι, τους τελευταίους έντεκα μήνες η κυβέρνησή μας κλήθηκε να διαχειριστεί την περίφημη υπόθεση “Grexit”. Σήμερα όλοι συμφωνούν πως αυτό πια είναι πίσω. Βδομάδα- βδομάδα, μήνα-μήνα έχουμε μικρές ή μεγαλύτερες, ενδιάμεσες νίκες στα δημοσιονομικά, στις μεταρρυθμίσεις, στις επενδύσεις, στον Τουρισμό. Έχουμε σε αυτή τη διαδρομή, όμως, και μικρές ή μεγάλες δυσκολίες, αλλά δε λυγίζουμε, συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά μέχρι αυτή η δοκιμασία να τελειώσει. Τα χειρότερα ήδη βρίσκονται πίσω μας. Με αποφασιστικότητα, με σταθερότητα, με θάρρος, χωρίς να ταλαιπωρούμαστε μπροστά στις δυσκολίες, γιατί γνωρίζουμε ότι έχουμε μπροστά μας και άλλα εμπόδια να ξεπεράσουμε. Είμαστε αποφασισμένοι, γιατί αυτή η μάχη που δίνουμε είναι μάχη για την Ελλάδα. Και η νίκη στο τέλος του δρόμου θα είναι νίκη για όλους τους Έλληνες.
Σας ευχαριστώ θερμά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου