«Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί 4.900 πλεονάζουσες θέσεις εργασίας. Οι 2.000 από τις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων», επισημαίνει στέλεχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα
Από τις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα ξεκινήσουν, κατά κύριο λόγο, οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Σημείο-μηδέν για να πραγματοποιηθούν αυτές θα είναι ο Ιούλιος, ενώ στο…
χορό των υποχρεωτικών αποχωρήσεων, προκειμένου να πιαστεί η μνημονιακή δέσμευση για 4.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του έτους (με σημαντικό αριθμό στον ενδιάμεσο χρόνο), θα μπουν και εργαζόμενοι σε φορείς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν. Με δεδομένο το γεγονός ότι οι διαδικασίες για τις μεταρρυθμίσεις είναι χρονοβόρες, η κυβέρνηση αναζητά μεγάλο φορέα, από την κατάργηση του οποίου θα προκύψει μεγάλος αριθμός απολύσεων, με τις πληροφορίες να συνεχίζουν να κάνουν λόγο για τα «αμυντικά συστήματα».
Οι τροϊκανοί, που γνωρίζουν πλέον από πρώτο χέρι την ελληνική πραγματικότητα και το γεγονός ότι τον Αύγουστο οι υπηρεσίες κινούνται με τον… αραμπά, θα απαιτήσουν στις επικείμενες συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ακριβή αριθμητικά στοιχεία σχετικά με τις επικείμενες απολύσεις. Οι υποχρεωτικές αποχωρήσεις 4.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους και η ένταξη σε διαθεσιμότητα 25.000 εργαζομένων στο ίδιο χρονικό διάστημα συνεχίζουν να αποτελούν κορυφαία προαπαιτούμενα, με το Μέγαρο Μαξίμου να φαίνεται αποφασισμένο να μη δεχτεί ακόμα μία «κίτρινη κάρτα» από πλευράς Μηχανισμού Στήριξης.
Στη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης των κλιμακίων της τρόικας με παράγοντες του Δημοσίου (πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη) έγινε γνωστό πως σύντομα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θα συναντηθεί με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να ξεκαθαριστούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα και τα πάντα να είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του μήνα.
«Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί 4.900 πλεονάζουσες θέσεις εργασίας. Οι 2.000 από τις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων», επισημαίνει στον Τύπο της Κυριακής στέλεχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Γεγονός που σημαίνει ότι οι πρώτες απολύσεις θα προέλθουν από εργαζομένους που απασχολούνται στους παραπάνω «πυρήνες» του Δημοσίου.
Οπως ανέφεραν στους τροϊκανούς οι παράγοντες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι αποχωρήσεις θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις ή τη μείωση του μεγέθους ή ακόμα και την κατάργηση Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου. «Τις επόμενες ημέρες θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο νόμου που θα προβλέπει τις πρώτες καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων. Η ψήφιση του νόμου θα συνεπάγεται και την αυτόματη απόλυση των υπαλλήλων, ενώ, όταν πρόκειται για μείωση του μεγέθους ενός οργανισμού, θα αρκούν υπουργικές αποφάσεις», τονίζουν Ελληνες αξιωματούχοι. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, οι τροϊκανοί θέλησαν να ενημερωθούν για δύο παραμέτρους:
-Για το χρόνο που μεσολαβεί από την ψήφιση του σχεδίου νόμου μέχρι και την εφαρμογή του. Δηλαδή, για το πόσο διάστημα θα απαιτηθεί μέχρι να γίνουν οι απολύσεις.
-Για το καθεστώς των αποζημιώσεων που ισχύει στην ελληνική πραγματικότητα.
«Κεντρικό ρόλο έχει αναλάβει πλέον ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης. Συντονίζει όλες τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση των απολύσεων. Ο υπουργός Επικρατείας δεν θέλει να γίνουν απολύσεις επί… δικαίους και αδίκους, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθεί η τρόικα. Προσπαθεί και επιδιώκει οι αποχωρήσεις να προέρχονται αποκλειστικά από επίορκους, «κοπανατζήδες», εργαζομένους με πλαστά πιστοποιητικά και υπαλλήλους οι οποίοι απασχολούνται σε φορείς προς κατάργηση ή συγχώνευση», αναφέρουν στον Τύπο της Κυριακής Ελληνες αξιωματούχοι.
Ο χορός των απολύσεων θα ανοίξει και μέσω της κατάργησης 17 φορέων και της συγχώνευσης 46 δημόσιων βιβλιοθηκών. Σε αυτήν την πρώτη… φουρνιά των φορέων εργάζονται περίπου 400 άτομα. Από αυτούς, 216 υπάλληλοι, που απασχολούνται σε οργανισμούς που θα αποτελέσουν παρελθόν, θα οδηγηθούν άμεσα σε υποχρεωτική αποχώρηση, μέσα από τη διαδικασία της κατάργησης των οργανικών τους θέσεων.
---------------------------------------
Φορείς και οργανισμοί που θα καταργηθούν
Οι φορείς και οργανισμοί που θα καταργηθούν, μέσω νομοσχεδίου, το οποίο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή είναι:
» Ηλεκτρομηχανική Κύμης ΕΠΕ (απασχολούνται 100 άτομα).
» Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (απασχολούνται 50 άτομα).
» Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (μηδέν άτομα).
» Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (απασχολούνται 35 άτομα).
» Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας (απασχολούνται πέντε άτομα).
» Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης (μηδέν άτομα).
» Κεντρική Αγορά Πατρών (ένα άτομο).
» Εθνικό Κέντρο Ερευνας-Πρόληψης και Θεραπείας Σακχαρώδους Διαβήτη (απασχολούνται έντεκα άτομα).
» Μητροπολιτικός Φορέας Ανάπλασης και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αττικής (απασχολούνται τέσσερα άτομα).
» Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογίας Εθνικής Αμυνας (μηδέν άτομα).
» Οργανισμός Κωπαΐδας (απασχολούνται δέκα άτομα).
» Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας (μηδέν άτομα).
» Εθνικό ίδρυμα Ερευνών «Θ. Κολοκοτρώνης» (μηδέν άτομα).
» Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας (μηδέν άτομα).
» Κεφάλαιο επιχειρηματικών Συμμετοχών Υψηλής Τεχνολογίας Α.Ε. (μηδέν άτομα).
» Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων (μηδέν άτομα).
» Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικής Αστυνομίας (μηδέν άτομα).
Σε διαδικασία συγχώνευσης αναμένεται να οδηγηθούν και 46 δημόσιες βιβλιοθήκες ανά την Ελλάδα, στις οποίες απασχολούνται περίπου 200 εργαζόμενοι. Μεταξύ άλλων, πρόκειται για τις δημόσιες βιβλιοθήκες Αίγινας, Δελφών, Δράμας, Λευκάδας, Καρπενησίου, Ζακύνθου, Σάμου, Βέροιας, Χίου, Καλαμάτας, Λαμίας, Ναυπάκτου, Μυτιλήνης και Λιβαδειάς.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
dgatsios@e-typos.com
Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου