Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Εκτός από το διάβολο και η αυτοδυναμία κρύβεται στις λεπτομέρειες!


Πυρ ομαδόν δημοσκοπήσεων προς τους ψηφοφόρους υπήρξε τις δύο τελευταίες ημέρες, καθώς έληξε το χρονικό περιθώριο δημοσιοποίησης τους. Πρωτιά της ΝΔ και  με συντριπτική  παράσταση νίκης υπέρ της, δίνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Αναλυτικά:
Κάπα Research:Πάνω από 25%, παράσταση νίκης και πρωτιά στη ΝΔ.

Υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας τάσσεται η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της Kapa-Research για την εφημερίδα «Τα Νέα». Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ενώ το 70,4% θεωρεί ότι πρώτο κόμμα θα είναι η Νέα Δημοκρατία,  ποσοστό 59% δηλώνει υπέρ της δημιουργίας κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, έναντι 28,6% που θεωρεί προτιμότερο να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ο Αντώνης Σαμαράς. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι μόλις 8,1% λέει «ναι» σε επαναληπτικές εκλογές σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης.
Σύμφωνα με την έρευνα της Κάπα Research, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 25,5%, το ΠΑΣΟΚ 19,1%, το ΚΚΕ 10,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 9,1%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες 7,7%, η Δημοκρατική Αριστερά 5,4%, η Χρυσή Αυγή 5,2%, ο ΛΑ.Ο.Σ 4%, η Δημοκρατική Συμμαχία 3,8%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,6% και η Δράση 1,7%.
Public Issue :
Διαφορά 7,5% μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και Βουλή εννέα κομμάτων χωρίς αυτοδυναμία δίνει η τελευταία δημοσκόπηση του «Βαρόμετρου», που μεταδόθηκε από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 21,5%, το ΠΑΣΟΚ 14%, ενώ τρίτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με 13%.Ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΚΚΕ με 11%, η Δημοκρατική Αριστερά με 9,5%, η Χρυσή Αυγή με 5,5%, οριακά εισέρχονται στη Βουλή οι Οικολόγοι με 3,5% και ο ΛΑΟΣ με 3%.Κάτω από το όριο της εισόδου στη Βουλή και συγκεκριμένα στο 2% βρίσκεται η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη.
Ενισχύεται κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες η πρωθυπουργική εικόνα του Σαμαρά.
GPO: Προβάδισμα ΝΔ, οκτακομματική Βουλή και υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων
Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 19,1% και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ με 14,5%, ΚΚΕ με 8%, ΣΥΡΙΖΑ με 7,3%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,2%, Δημοκρατική Αριστερά 5,9%, Χρυσή Αυγή 4,1%, ΛΑΟΣ με 3,5%, Δημοκρατική Συμμαχία με 2,6%, Οικολόγοι Πράσινοι με 2,3%. Άλλο κόμμα, άκυρο, αποχή, λευκό απαντά το 7,3% ενώ σε 18,2% ανέρχεται το ποσοστό όσων δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν.
Marc:
Ρευστό πολιτικό τοπίο, λιγότερες από πέντε μονάδες διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (είναι η μόνη που καταγράφει κάτι τέτοιο), αλλά και χαμηλές επιδόσεις των δύο κομμάτων, αποτυπωνονται στην τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας πριν από την εκλογική αναμέτρηση, για λογαριασμό του «Εθνους». Το 46,4% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – Νέας Δημοκρατίας, ενώ στη Βουλή φαίνεται να μπαίνουν δέκα κόμματα.
Αναλυτικά στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 21,9%, το ΠΑΣΟΚ 17,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ, και πάλι ως τρίτο κόμμα, 11%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες 10,4%, το ΚΚΕ 9,2%, η Δημοκρατική Αριστερά 8,8%, η Χρυσή Αυγή 5,2%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 4,2%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,2%, η Δημοκρατική Συμμαχία 3% και η Δράση 1,1%.

Αν θελήσει κανείς να συγκεντρώσει τα τελευταία δημοσκοπικά δεδομένα των προσεχών εκλογών και να αντλήσει κάποια συμπεράσματα, μιλάμε κατ’ αρχήν για μία ιστορικά ανεπανάληπτη ολική επαναφορά κόμματος, ύστερα από μόλις δυόμιση χρόνια, μετά από μία μεγάλης έκτασης εκλογική ήττα.
Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς έχοντας συμμετάσχει στην Κυβέρνηση Παπαδήμου, η ΝΔ για μια (μεγάλη) μερίδα της κοινής γνώμης είναι κόμμα που συγκυβερνά. Τα ποσοστά της είναι λίγο παραπάνω από την εποχή ΓΑΠ, έχει ένα σκληρό πυρήνα αναλλοίωτο και παρουσιάζει εκ νέου τις τελευταίες ημέρες μία συσπείρωση.
Η ΝΔ παρά τα αυτογκόλ των τελευταίων ημερών, εμφανίζει εκ νέου μια δυναμική, η οποία πιθανώς να την οδηγήσει άνω του 30% και σε διψήφια διαφορά από το ΠΑΣΟΚ.
Η αυτοδυναμία θα κριθεί εν πολλοίς από το αν οι ψήφοι διαμαρτυρίας θα είναι τόσοι, που  θα οδηγήσουν πολλά κόμματα στη Βουλή. Αν εισέλθουν οκτώ είναι πολύ δύσκολη η αυτοδυναμία. «Παίζεται» αν μπουν στη Βουλή έως και επτά. Το εύρος του αριθμού των κομμάτων που θα εισέλθουν στη Βουλή είναι  6-8 με το πιθανότερο να παραμένει τελικά να μπουν επτά.
Το ΠΑΣΟΚ δείχνει να ποντάρει στην προεξόφληση του εκλογικού αποτελέσματος από τους ψηφοφόρους και στη συνακόλουθη «χαλαρή» ψήφο.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που αθροίζουν τα ποσοστά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και μιλούν για τις έδρες που θα έχει η συγκυβέρνηση τους!  Πρωτόγνωρα πράγματα, που σκοπό έχουν να βάλουν στο ίδιο ”κουτί” στη συνείδηση των ψηφοφόρων, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Γεγονός είναι ότι είναι οι πιο δύσκολες εκλογές για τους δημοσκόπους, οι οποίοι και δεν μπορούν να εκτιμήσουν τη συμπεριφορά της σιωπηλής πλειοψηφίας, η οποία και θα κρίνει πάρα πολλά πράγματα.
Επίσης γρίφο αποτελούν οι νέοι ψηφοφόροι, οι οποίοι αριθμούν περί τις  εκατό χιλιάδες.
Ερώτημα δίχως απάντηση είναι ακόμη αν θα επαναπατρισθούν ψήφοι τις τελευταίες μέρες: των ΑΝΕΛ στη ΝΔ, της ΔΗΜΑΡ στο ΠΑΣΟΚ, των Οικολόγων στον ΣΥΡΙΖΑ κτλ.
Έτσι είναι πιθανό να μην υπάρξουν exit polls στις εκλογές της 6ης Μαΐου, καθώς κρίνεται εξαιρετικά παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε αναγωγή του αποτελέσματος ενός επιλεγμένου  δείγματος επί του συνόλου, έστω και την ημέρα των εκλογών.
Θα αποτολμήσουμε μία πρόβλεψη από τώρα για την Κυριακή των εκλογών: ο δικομματισμός θα ξεπεράσει το 50% και το αποτέλεσμα θα είναι: ΝΔ τριάντα κάτι και ΠΑΣΟΚ είκοσι κάτι.
Εκτός δηλαδή από το διάβολο και η αυτοδυναμία κρύβεται στις λεπτομέρειες…
Είναι η αυτοδυναμία Σαμαρά που «ξορκίζει» το σύστημα.
Οι δημοσκοπήσεις τελείωσαν:  μάλλον είναι ευκαιρία για τα κόμματα να σταματήσουν τους υπολογισμούς και τις «ασκήσεις» εδρών και να αναδείξουν την αμιγώς πολιτική ατζέντα τους, να προτάξουν και να αντιπαραθέσουν το σχέδιο τους για τη χώρα.
Εκτός κι αν και τις δύο επόμενες εβδομάδες την επικαιρότητα μονοπωλήσει εκ νέου ο Άκης…
Μικρός Οδυσσέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου