Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Αφού το υπηρέτησε πιστά Κατά του μνημονίου τώρα και ο… Βενιζέλος!

Σοφία Βούλτεψη


Με βασικό διακύβευμα τον χρονικό ορίζοντα για την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο, αλλά και με μήλον της έριδος την τρίτη θέση ως αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης, μπαίνουμε στην τελευταία ευθεία πριν από τις εκλογές.

Η τρόικα έχει εξαφανιστεί από το προσκήνιο, παρεμβάσεις πραγματοποιεί μέσω ομιλιών του μόνο ο (έχων τον θεσμικό ρόλο) πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος θυμάται τώρα πως… πρέπει να βγούμε από το Μνημόνιο.

Για καθαρά προπαγανδιστικούς λόγους, παρουσιάζοντας τις προγραμματικές δεσμεύσεις του κόμματός του, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε αυτό που μέχρι πριν από την προκήρυξη των εκλογών θεωρούσε αδιανόητο και δημαγωγικό:



Ότι είναι δυνατόν (και το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται γι’ αυτό) να βγει η χώρα από το Μνημόνιο σε τρία χρόνια, πως αυτός είναι ο στόχος του και πως υπάρχει σχέδιο για αυτό!

Μάλιστα, δεσμεύθηκε ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι (αν και φορομπήχτης ο ίδιος), ενώ υποσχέθηκε σταδιακή αφαίρεση εκτάκτων φόρων.

Επανέλαβε ακόμη ότι δεν θα θιγούν χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, είπε «όχι» σε οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων και έκανε λόγο για μικρότερο κράτος, άνοιγμα επαγγελμάτων και αγορών και σταθερό Εθνικό Φορολογικό Σύστημα για δέκα χρόνια. 

Και βέβαια, για άλλη μια φορά έθεσε ως βασικές προτεραιότητες την πάταξη της φοροδιαφυγής, τη μείωση της παραοικονομίας και την πάταξη του λαθρεμπορίου.

Την ίδια ώρα, όμως, επιτίθεται στη Ν.Δ., λέγοντας πως «όσοι νομίζουν ότι μπορεί να διαπραγματευτούν «εν μέρει» το μνημόνιο, να αναλάβουν συνολικά τη διακυβέρνηση της χώρας, εγγυώμενοι ταυτόχρονα ότι θα προστατευτούν οι θυσίες του ελληνικού λαού», ενώ κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για «άγνοια κινδύνου», μιλώντας για «θεσμικό παραλήρημα». 

Την ίδια ώρα, όλα τα κόμματα, με επικεφαλής της Ν.Δ., μιλούν για προεκλογική υποσχεσιολογία εκ μέρους ενός κόμματος και του αρχηγού του, που υπηρέτησαν πιστά και χωρίς καμιά διαπραγμάτευση όλες τις μνημονιακές λύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου