Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Επιτέλους, ατζέντα!


Υστερα από ένα δεκαήμερο απρόσμενης εσωστρέφειας, που σημαδεύθηκε από τις γκρίνιες για τα ψηφοδέλτια και κορυφώθηκε με το «μπες-βγες» του Συμπιλίδη από τις λίστες των υποψηφίων, η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να περάσει το πρώτο θετικό μήνυμά της στο δρόμο προς τις εκλογές της 6ης Μαΐου.
Το οικονομικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς μπορεί να λειτουργήσει ως ένας οδικός χάρτης για την ανάσχεση της ύφεσης που έχει διαλύσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Τα βασικά του σημεία κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση: μείωση φόρων, λιγότερο κράτος, στοπ στις οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων, απελευθέρωση αγορών. Μπορεί σε ορισμένα σημεία να χρειάζονται εξειδικεύσεις, όπως το πώς θα εφαρμοσθεί η εφεδρεία στο δημόσιο τομέα ή το ποιοι κρατικοί οργανισμοί θα κλείσουν, όμως το σημαντικό για τη Ν.Δ. είναι ότι παραθέτει ένα πολιτικό πλαίσιο συνεπές στη φιλελεύθερη ιδεολογία και ειλικρινές ως προς τις σχέσεις του με τους πολίτες.
«Λεφτά δεν υπάρχουν για νέους φόρους και μειώσεις μισθών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, που εκτιμά ότι τα 11,5 δισ. που χρειάζονται την επόμενη διετία μπορούν να βρεθούν από την αντιμετώπιση της σπατάλης στο κομματικό κράτος με πρώτο βήμα ελάφρυνσης την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ και των αστικών συγκοινωνιών, που κάθε χρόνο παράγουν ελλείμματα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, που μπαίνει στη μάχη της κάλπης με μοναδικό πρόγραμμα το Μνημόνιο που διαμόρφωσε ο κ. Βενιζέλος, η Νέα Δημοκρατία μπορεί να βάλει τη δική της πολιτική και οικονομική ατζέντα και αυτό θα είναι το μεγαλύτερο κέρδος που μπορεί να έχει στη διάρκεια της προεκλογικής κούρσας.
Στη διαρκή αύξηση των φόρων που επιβάλλει το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να μην τα βάλει με το κομματικό (του) κράτος, η Νέα Δημοκρατία αντιπαραθέτει τη μείωση του ΦΠΑ κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες και την καθιέρωση φόρου 15% για όλες τις επιχειρήσεις. Στην ιδεολογική θολούρα των μικρότερων κομμάτων, η Ν.Δ. έχει την ευκαιρία να προτάξει τις θέσεις της σε ζητήματα όπως η μετανάστευση, η Παιδεία και το σύστημα Υγείας.
Ο χρόνος για την κάλπη είναι λίγος. Ενδεχομένως αυτά έπρεπε να είχαν γίνει νωρίτερα, όμως και πάλι το διάστημα επαρκεί προκειμένου τα διλήμματα να δώσουν τη θέση τους σε στέρεες αποφάσεις, που θα βασίζονται σε προγραμματικές δεσμεύσεις και όχι σε κραυγές δίχως αύριο.

ΠΑΝΟΣ ΑΜΥΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου