Το κοινωνικό συμβόλαιο της νέας μεταπολίτευσης παρουσίασε σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς στο Ζάππειο. Παρουσιάζοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη νέα διακυβέρνηση του τόπου που θα οδηγήσει στη μεγάλη ανατροπή που μπορεί να γίνει μόνο με την ισχυρή εντολή του ελληνικού λαού.
Όταν μιλάμε για Νέα Μεταπολίτευση, είπε, εννοούμε να αλλάξουμε τα πάντα! Και το μοντέλο της Οικονομίας που χρεοκόπησε και το σύστημα της διακυβέρνησης που απέτυχε. Γιατί πέρα από τις δανειακές συμβάσεις που υπογράφουν οι κυβερνήσεις, πρέπει να υπογράψουμε μια θεμελιώδη σύμβαση με τον ίδιο το λαό! Ένα κοινωνικό συμβόλαιο γι’ αυτά που πρέπει να αλλάξουμε. Για αυτά που πρέπει να διαφυλάξουμε. Και γι’ αυτά που πρέπει να επιτύχουμε.
Η Ελλάδα είναι χώρα, δεν είναι «χώρος». Και μάλιστα Δημοκρατική χώρα! Και οι ΄Ελληνες είναι λαός δεν είναι «πληθυσμός». Και μάλιστα υπερήφανος λαός. Ένας υπερήφανος λαός σε μια δημοκρατική χώρα δικαιούται να ξέρει τι ακριβώς περιμένει από την κυβέρνησή του.
Στην αρχή της ομιλίας του ο Α. Σαμαράς επεσήμανε ότι από την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ, μέσα σε δυο χρόνια, άλλαξε η ημερήσια διάταξη της Κοινωνίας και της Πολιτικής. Αλλάξαμε και τις ιδέες και τις αξίες και τα επιχειρήματα και τις διαθέσεις. Αλλάξαμε τα πάντα στον πολιτικό διάλογο. Τέρμα πια η ιδεολογική κυριαρχία της Αριστεράς! Τέρμα η παράδοση της χώρας στις εμμονές μιας Αριστεράς, που αντίθετα απ’ ό,τι συμβαίνει σε πολλές άλλες δημοκρατίες, ούτε προτείνει τίποτε, ούτε μαθαίνει. Μόνο καταγγέλλει τους πάντες, ελπίζει στην κρίση και τρέφεται από την κρίση. Τέρμα και στην σιωπή της δικής μας παράταξης. Που τώρα δίνει τη μάχη των ιδεών. Δεν διστάζει. Και την ατζέντα την αλλάζει.
Αυτό όμως γίνεται για να ενώσω του Έλληνες
Δεν είμαστε αντίπαλοι της Αριστεράς, ιδεολογικοί αντίπαλοί είμαστε. Δεχόμαστε την κριτική της Αριστερά, που πολλές φορές είναι ισοπεδωτική. Καμιά φορά είναι και παραληρηματική. Αλλά στο εξής θα δέχεται κι εκείνη την κριτική μας. Αυτό λέγεται Δημοκρατία, για όσους δεν το καταλαβαίνουν.
Η Κοινωνική Δικαιοσύνη δεν είναι «μονοπώλιο» της Αριστεράς. Η Ασφάλεια του Πολίτη δεν είναι «εμμονή» της Δεξιάς. Όλα αυτά είναι ανάγκες της κοινωνίας. Κι όλα αυτά πρέπει να τα συνθέσουμε. Γιατί όλα αυτά – Κοινωνική Δικαιοσύνη και Ασφάλεια – δεν είναι αντίθετα. Πάνε μαζί! Είτε στέκουν μαζί είτε καταρρέουν μαζί.
Είμαστε αντίπαλοι με τις εμμονές της Αριστεράς. Όχι με τους ανθρώπους της, που έχουν κι αυτοί τα ίδια προβλήματα όπως όλοι. Κι είμαστε όλοι παιδιά της ίδιας Πατρίδας. Εδώ θα ζήσουμε, εδώ μεγαλώνουν τα παιδιά μας…
Τη σύνθεση θέλω! Γιατί χωρίς τέτοια σύνθεση δεν πρόκειται να ξεφύγουμε από το παρελθόν.
Με βλέπετε να τα λέω έξω από τα δόντια, ακριβώς γιατί η σιωπή η δική μας, η σιωπή των νοικοκυραίων Ελλήνων, η σιωπή της ίδιας της κοινωνίας, δεν βοήθησε τη σύνθεση.
Η λέξη «επιχειρηματικότητα» ήταν απαγορευμένη. Τώρα πια δεν είναι απαγορευμένη λέξη.Είναι προτεραιότητα.
Η «ανταγωνιστικότητα» ήταν απαγορευμένη. Τώρα είναι κι αυτή προτεραιότητα...
Η «ασφάλεια» ήταν κι αυτή απαγορευμένη λέξη. Τώρα είναι ύψιστη προτεραιότητα.
Η αναφορά στην Πατρίδα ήταν απαγορευμένη πέρα για πέρα. Σχεδόν «γραφική». Τώρα την επικαλούνται όλοι.
Αλλάξαμε την ατζέντα της κοινωνίας, αλλάξαμε τις προτεραιότητες τις Πολιτικής. Αυτό δεν το κάναμε για να τσακωθούμε με κανένα. Αυτό το κάνουμε για να συνεννοηθούμε με τους ιδεολογικούς μας αντιπάλους. Για να ενώσουμε τους Έλληνες.
Απώτερος στόχος μου δεν είναι να νικήσω κάποιους «κακούς». Στόχος μου είναι ο πιο δύσκολος, ο πιο φιλόδοξος απ’ όλους: Να ενώσω τους Έλληνες.
Πρώτον, γιατί στα δύσκολα μόνο ενωμένοι θα επιβιώσουμε.
Δεύτερον, γιατί μόνον ενωμένοι θα ξεπεράσουμε τα δύσκολα.
Και τρίτον γιατί εμείς δεν είμαστε «κολλημένοι». Κι αν καμιά φορά σηκώνουμε τους τόνους, είναι γιατί δεν ανεχόμαστε κάποιους που έχουν μείνει «κολλημένοι» στις εμμονές τους να μας κουνούν το δάχτυλο…
Όπως δεν ανεχόμαστε την υποκρισία. Να μας κατηγορούν ό,τι δεν κάναμε αυτά που έπρεπε να κάνουμε, εκείνοι που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μας εμποδίσουν ή να μας αποτρέψουν να τα κάνουμε.
Κι ακόμα, σηκώνω τους τόνους – και απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, και απέναντι στην Αριστερά και απέναντι σε μικρότερα κόμματα που δεν ανήκουν στην Αριστερά αλλά έχουν πάρει τις χειρότερες συνήθειες των Αριστερών – γιατί δεν αντέχω να καταδημαγωγούν τον ελληνικό λαόστη χειρότερη δοκιμασία του.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε συγκριμένα μέτρα
Συνταγματική Μεταρρύθμιση
Προτείνουμε μια μεγάλη Συνταγματική Μεταρρύθμιση που θα καταστήσει το πολίτευμα πιο διάφανο, πιο δίκαιο, πιο αξιόπιστο στον κόσμο και πιο λειτουργικό στη διακυβέρνηση.
Πρώτον, ασυμβίβαστο του αξιώματος υπουργού και βουλευτή. Ώστε να υπάρξει η κρίσιμη διάκριση της Εκτελεστικής εξουσίας από τη Νομοθετική. Έτσι ο υπουργός θα μπορεί να κυβερνά χωρίς το άγχος της επανεκλογής του. Και ο βουλευτής θα υπηρετεί την περιφέρειά του χωρίς το άγχος να γίνει ο ίδιος υπουργός ή να ΜΗ γίνει υπουργός κάποιος συνάδελφός του από την ίδια περιφέρεια.
Δεύτερον, ενίσχυση του ρόλου του βουλευτή τόσο σε νομοθετικό όσο και σε ελεγκτικό επίπεδο. Από την ώρα που θα υπάρχει ασυμβίβαστο με την ιδιότητα του υπουργού, ο βουλευτής θα πάψει να είναι και ελέγχων και ελεγχόμενος. Οπότε θα μπορεί να ασκεί καλύτερα τα καθήκοντά του. Το πρόβλημα δεν είναι να υποβαθμίσουμε το βουλευτή. Αλλά να τον βοηθήσουμε να παίξει πιο σωστά το ρόλο του. Η απόλυτη διάκριση Νομοθετικής και Εκτελεστικής εξουσίας ενισχύει και τις δύο.
Τρίτον, θα ενισχυθεί ο ελεγκτικός ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ – ανάλογα με τις εξουσίες που θα του δοθούν – θα εξεταστεί το ενδεχόμενο εκλογής του απευθείας από το λαό. Έτσι θα αποκατασταθούν οι εσωτερικές ισορροπίες του πολιτεύματος και θα χαλαρώσει ο πρωθυπουργικο-κεντρικός χαρακτήρας του.
Τέταρτον, το «πόθεν έσχες» υπουργών και βουλευτών θα ελέγχεται συνταγματικά από ειδικό σώμα, που θα αποτελείται αποκλειστικά από κορυφαίους δικαστικούς προερχόμενους και από τα τρία Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας.
Πέμπτον, καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος με την πρόβλεψη ότι η αλλαγή του απαιτεί τα τρία πέμπτα της Βουλής. Δική μας πρόταση είναι να αλλάξει άμεσα ο εκλογικός νόμος με σπάσιμο των πολύ μεγάλων περιφερειών, ώστε να μειωθεί η επιρροή του «πολιτικού χρήματος».
Έκτον, επανεξέταση του αριθμού των βουλευτών και των βουλευτών Επικρατείας. Μείωση των 300.
Έβδομον, ουσιαστικός εκδημοκρατισμός των Πολιτικών κομμάτων και εγγυήσεις διαφάνειας στα οικονομικά τους.
Όγδοο, θα αναθεωρηθεί η διάταξη που αφορά την παραγραφή ποινικής ευθύνης των υπουργών και θα αλλάξει ο σχετικός νόμος. Στόχος είναι να προστατεύεται ο υπουργός στην άσκηση των καθηκόντων του, όχι να του εξασφαλίζεται ασυλία όταν τα παραβιάζει και ζημιώνει το δημόσιο συμφέρον.
Ένατο, θα αναθεωρηθεί και η διάταξη για την ασυλία των βουλευτών. Κι αυτή θα αφορά αποκλειστικά την άσκηση των κοινοβουλευτικών καθηκόντων τους. Τίποτε παραπέρα…
Δέκατο, ενίσχυση Ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης (αναθεώρηση του άρθρου 90). Ώστε να μην μπορεί η Εκτελεστική εξουσία, να ποδηγετεί τη Δικαιοσύνη. Έτσι θα περιοριστεί η διακριτική ευχέρεια της Κυβέρνησης στην επιλογή ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
Ενδέκατο, θα προβλέπεται η διεξαγωγή δημοψηφίσματος και με λαϊκή πρωτοβουλία.
Δωδέκατο, θα επιτραπεί η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.
Δέκατο τρίτο, θα συνδεθεί η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με την οικονομική ανάπτυξηκαι την ωφέλεια στο δημόσιο συμφέρον.
Δέκατο τέταρτο, θα εξορθολογιστεί η οργάνωση και λειτουργία των Ανεξάρτητων αρχών.
Και δέκατο πέμπτο, ρητή πρόβλεψη στο νέο Σύνταγμα για προστασία της ελληνικής ταυτότητας και της ελληνικής γλώσσας.
Για την λαθρομετανάστευση
Πρώτον, θα καταργηθεί ο Νόμος Ραγκούση για την Ιθαγένεια. Και να φέρουμε μια νομική ρύθμιση όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πρόβλημα. Που δεν νομιμοποιούν αυτόματα – και μάλιστα εκ των υστέρων – όσα παιδιά γεννήθηκαν στο έδαφός τους και μάλιστα από μετανάστες που μπήκαν στις χώρες τους παράνομα. Αυτό στέλνει πολύ κακό μήνυμα σ’ όσους δεν ήλθαν ακόμα. Να έλθουν κι εκείνοι…
Δεύτερον, θα ολοκληρωθούν τα έργα προστασίας των συνόρων. Που όταν ολοκληρωθούν θα έχουν κλείσει μια σημαντική πόρτα διόδου παρανόμων.
Τρίτον, θα προχωρήσει η δημιουργία χώρων προστασίας-φιλοξενίας παρανόμων μεταναστών, μέχρι να ολοκληρωθεί η απέλασή τους, που δεν θα ξεπερνά τους τέσσερις μήνες. Οι χώροι αυτοί θα βρεθούν μετά από διάλογο, έξω από τον αστικό ιστό των πόλεων, θα χρηματοδοτηθούν με κοινωνικούς πόρους, και οι τοπικές κοινωνίες θα λάβουν ικανά ανταλλάγματα για να διασκεδαστούν οι εύλογες ανησυχίες τους. Οι πρώτοι που θα μεταφέρονται εκεί είναι όσοι περνούν τα σύνορα από δω και μπρος, καθώς και όσοι ήδη βρίσκονται χωρίς χαρτιά στις πόλεις μας και διαπράττουν αδικήματα.
Τέταρτον, θα απλοποιηθεί και θα επιταχυνθεί η διαδικασία εκδίκασης των αιτήσεων ασύλουκαθώς και της απέλασής τους.
Πέμπτον, θα αναλάβουμε κοινή διπλωματική πρωτοβουλία με τους Ευρωπαίους εταίρους μαςγια τον επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους. Ήδη άλλωστε, ξεκίνησα συνεννοήσεις γι’ αυτό, με τους Πρωθυπουργούς Ισπανίας και Πορτογαλίας, που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα.
Μαζί με την κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική για τον επαναπατρισμό, θα δώσουμε τη δυνατότητα παραμονής ευρωπαϊκών δυνάμεων στα ελληνικά σύνορα, για να ενισχυθεί η φύλαξή τους. Από ξηρά και θάλασσα. Αλλά – το σημαντικότερο – για να εδραιωθεί η πεποίθηση παντού, ότι τα ελληνικά σύνορα είναι σύνορα όλης της Ευρώπης! Αυτό είναι μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες. Και πέραν των λαθρομεταναστών.
Σε πρώτη φάση θα ανακόψουμε τη ροή και θα αρχίσει η απομάκρυνση.
Ταυτόχρονα θα κυνηγήσουμε το παραεμπόριο που είναι βασικό μέσο για να βγάζουν χρήματα πολλοί παράνομοι. Οπότε θα αυξηθεί η πίεση να φύγουν. Και θα διευκολύνουμε την οικειοθελή αποχώρησή τους.
Και τέλος, θα ψηφίσουμε νόμο που δημιουργεί αστικές και ποινικές ευθύνες σε όποιον νοικιάζει διαμέρισμα ή άλλο χώρο σε άτομα χωρίς νόμιμα χαρτιά. Θα είναι σαν να λειτουργούν παράνομα ξενοδοχεία. Έτσι κι αυτοί που νοικιάζουν σε λαθραίους θα πρέπει να λογοδοτούν.
Η λαθρομετανάστευση έχει εξελιχθεί σε άοπλη εισβολή. Κι αυτό πρέπει να σταματήσει και να αντιστραφεί. Έτσι θα φτάσει αμέσως το μήνυμα στους καινούργιους που επιδιώκουν να έλθουν, να το ξεχάσουν. Και σε αυτούς που ήδη βρίσκονται εντός Ελλάδος, να φύγουν με τη θέλησή τους. Το μήνυμα θα είναι ισχυρό. Κι όταν θα εφαρμόσουμε με επιμονή όλα αυτά τα μέτρα, το μήνυμα θα γίνει και πειστικό.
Εγκληματικότητα
Οι πολίτες δεν απειλούνται μόνον από τους λαθρομετανάστες. Ούτε μόνον από τα βαριά αδικήματα, κατά της ζωής, κατά της περιουσίας, φόνους, ληστείες, βιασμούς. Απειλούνται και από την πιο «ήπια εγκληματικότητα. Που είναι πιο εύκολο να αποθαρρυνθεί και να αντιμετωπιστεί.
Παντού όπου έγινε σοβαρή προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τέτοια προβλήματα, παρατηρήθηκε πως πρέπει να μπει στο «στόχαστρο» από την αρχή και η ήπια εγκληματικότητα. Αυτό στέλνει παντού το μήνυμα της μηδενικής ανοχής!
Συμμορίες ανηλίκων και στέκια ναρκομανών θα καθαρίσουν. Θα βοηθήσουμε τους ανθρώπους που υποφέρουν. Αλλά δεν μπορεί μέσα στο κέντρο της πόλης και δίπλα στα μουσεία όπου πηγαίνουν τουρίστες ή στα πάρκα που πάνε τα παιδιά μας, να υπάρχουν ναρκομανείς με στερητικό σύνδρομο ή έτοιμοι να πάρουν τη δόση τους. Ολόκληρη η πολιτική για τα ναρκωτικά και τους ναρκομανείς θα επανεξεταστεί. Δεν είναι λύση η νομιμοποίηση! Κι είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις ποιοι είναι χρήστες από ποιοι είναι «βαποράκια». Συνήθως οι χρήστες είναι και «βαποράκια». Έτσι βγάζουν τη δόση τους…
Λύση είναι η θεραπεία! Να αποσπάσουμε τους χρήστες από τα κυκλώματα εμπορίας. Θα χρησιμοποιήσουμε τα πάντα για να το επιτύχουμε αυτό. Φυσικά και νόμιμα υποκατάστατα, όπως η μεθαδόνη.
Και θα κάνουμε τα πάντα, ώστε τα παιδιά αυτά να προχωρήσουν, πέρα από την υποκατάστατη,στην αποτοξίνωση. Που είναι η αληθινή θεραπεία.
Θεραπεία και επανένταξη! Αυτή είναι η λύση. Αλλά τα στέκια σε δημόσια θέα θα φύγουν από την πόλη.
Θέλω να πω σε όλες τις οικογένειες με παιδιά που έχουν μπλέξει σε αυτόν τον εφιάλτη, ότι θα αγωνιστώ για τη θεραπεία και την επανένταξή τους.
Υπάρχουν τρόποι σήμερα. Κοστίζουν χρήματα. Υπάρχουν πόροι κοινοτικοί. Υπάρχουν και πόροι ιδιωτικοί, από δωρεές. Ήδη εργαζόμαστε να βρούμε τους καλύτερους τρόπους και τους απαραίτητους πόρους.
Αλλά το να βγάλουμε τα παιδιά αυτά από τον εφιάλτη που ζουν είναι προτεραιότητά μου.
Μισθολογική αποκατάσταση ενόπλων δυνάμεων – αστυνομικών
Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε απ’ όλα αυτά με αστυνομικούς κακοπληρωμένους που συνεχώς βλέπουν τον ήδη πετσοκομμένο μισθό τους να πέφτει.
Έχουμε ήδη προτείνει να απαλλαγεί η Αστυνομία από εργασίες γραμματειακού χαρακτήρα, όπως οι επιδόσεις κλητεύσεων. Έτσι ώστε να απελευθερωθούν δυνάμεις για το κύριο έργο της αστυνόμευσης.
Τα ειδικά μισθολόγια των αστυνομικών δεν πρέπει να κοπούν άλλο. Αντίθετα πρέπει να αποκατασταθούν. Έχουμε ήδη υπολογίσει την δαπάνη. Και μπορεί να καλυφθεί με ισοδύναμα μέτρα που έχουμε ήδη υπολογίσει, όπως και για τις άλλες τρείς αδικίες που πρέπει να αποκατασταθούν.
Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για ορισμένα ειδικά μισθολόγια των Ενόπλων Δυνάμεων, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τους πιλότους της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Κάθε μέρα παίζουν τη ζωή τους κορόνα-γράμματα και τους κόβουμε ακόμα και τα λίγα που έπαιρναν.
Ασφαλώς θα κόψουμε εν ανάγκη απ’ αλλού, αλλά τα ειδικά τους επιδόματα, όχι μόνο δεν πρέπει να θιγούν άλλο. Πρέπει και να αποκατασταθούν.
Έχουμε υπολογίσει ότι πλήρης αποκατάσταση επιδομάτων στους μάχιμους αστυνομικούς που στους πιλότους είναι αρκετά κάτω από 100 εκατομμύρια. Αυτό μπορεί να βρεθεί από ισοδύναμα μέτρα. Θα τα βρούμε και θα τα διαπραγματευθούμε με την Τρόικα.
Κι ακόμα, να αφήσουμε πίσω μας, μια για πάντα, αυτή την απαξιωτική κακοπιστία κατά των Ενόπλων Δυνάμεων. Όλες οι δημοκρατικές χώρες τιμούν τους άνδρες και τις γυναίκες που υπηρετούν την πατρίδα. Δεν τους καθυβρίζουν. Δεν τους προσβάλλουν. Και δεν υπονομεύουν το ηθικό τους. Τα τελευταία δύο χρόνια, η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ τραυμάτισε το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Προτεραιότητά μου να το αποκαταστήσω.
Δεν υπάρχει Πατρίδα χωρίς πατριωτισμό. Και δεν υπάρχει πατριωτισμός χωρίς υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια.
Δικαιοσύνη
Θα πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επισπευσθεί η απονομή δικαιοσύνης. Πρώτον, γιατί αυτό δίνει ασφάλεια στον Πολίτη. Δεύτερον, γιατί όσο οι υποθέσεις δεν καταλήγουν, τόσο ενθαρρύνονται οι παράνομοι να παρανομούν. Η καθυστέρηση οδηγεί στην ατιμωρησία.
Ανάμεσα στα μέτρα για την επίσπευση απονομής δικαιοσύνης που θα υιοθετήσουμε αμέσως, είναι να τελειώσουν οι εκατοντάδες χιλιάδες υποθέσεις που εκκρεμούν, να ενοποιηθούν τα δικαστήρια και να τριπλασιαστεί το παράβολο, ώστε να αποθαρρύνονται όσοι διακατέχονται από δικομανία.
Θα ενθαρρύνονται επίσης οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί.
Θα επανεξεταστούν, ακόμα, όλες οι «παραγραφές». Σε μερικές περιπτώσεις εγκλήματα παραγράφονται πολύ σύντομα. Πράγμα που οδηγεί κι αυτό σε ατιμωρησία.
Γενική μας κατεύθυνση, ατιμωρησία τέλος. Καθυστερήσεις τέλος.
Πέρα από τις αλλαγές στην απονομή δικαιοσύνης, όμως, υπάρχει και το αίσθημα δικαίου.
Θα αλλάξουμε όλο το πλαίσιο για την ασυλία βουλευτών και για την ΜΗ ευθύνη υπουργών.
Ό,τι μπορεί, θα γίνει άμεσα. Κι ό,τι χρειάζεται συνταγματική αλλαγή, έχει ήδη μπει στο Σχέδιό μας για τη συνταγματική μεταρρύθμιση.
Γενική κατεύθυνση: κανείς δεν θα είναι πάνω από το Νόμο. Ιδιαίτερα όσοι κυβερνούν δεν θα είναι πάνω από το Νόμο. Όποιος θεσπίζει νόμους για τους άλλους, αλλά εξαιρεί τον εαυτό του, δεν είναι νομοθέτης. Είναι τύραννος!
Και η Ελλάδα δεν είναι τυραννία. Είναι δημοκρατία.
Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για τα ασυλία των βουλευτών και την υπερβολική προστασία των υπουργών. Ισχύει και για τα προνόμιά τους. Τέρμα οι κουστωδίες με τις μαύρες λιμουζίνες. Εκλέγομαι στη Βουλή από το 1977. Τότε, επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, δεν υπήρχαν τέτοια προνόμια. Και η δημοκρατία λειτουργούσε.
Θα αποκτήσει η Πολιτική ξανά την εμπιστοσύνη του λαού, όταν μπορεί ο αστυνομικός να δώσει πρόστιμο στη μαύρη λιμουζίνα, με την ίδια ευκολία που μπορεί και στο απλό 1000ράκι που έκανε την ίδια παράβαση. Χωρίς να ακούσει το αηδιαστικό:
Πόθεν έσχες
Για να αποκαταστήσουμε το αίσθημα δικαίου, θα ερευνήσουμε το πόθεν έσχες όσων συμμετείχαν σε κυβερνήσεις, από το 1974. Πόσα χρήματα είχαν πριν μπουν στην πολιτική και πόσα όταν έφυγαν. Η έρευνα θα γίνει από ειδικό σώμα δικαστικών λειτουργών. Για να μην υπάρχει η παραμικρή υποψία συγκάλυψης.
Η νέα Μεταπολίτευση θα αρχίσει κλείνοντας τους λογαριασμούς της με την παλιά.
Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι στο εξής η Πολιτική θα είναι χώρος προσφοράς για τους καλύτερους. Όχι χώρος σταδιοδρομίας για τους πιο «καπάτσους»…
ΠΑΙΔΕΙΑ
Για την Παιδεία μια κρίσιμη παρατήρηση: Παιδεία δεν είναι μόνο το εξεταστικό σύστημα: Πως περνάνε τα παιδιά μας από τα Λύκεια στα Πανεπιστήμια.
Η Παιδεία αρχίζει από το Δημοτικό. Μην πω από το νηπιαγωγείο…
Κι εδώ χρειάζεται να τα ξαναδούμε όλα. Τι διδάσκουμε στα παιδιά μας. Και πώς το διδάσκουμε.
Η Παιδεία δεν είναι μόνο τεχνική μετάδοσης γνώσεων. Είναι και παιδαγωγική. Η υψίστη τέχνη. Ο δάσκαλος δεν αρκεί να ξέρει μόνο το αντικείμενό του. Ούτε αρκεί να ξέρει πώς να το μεταδώσει. Πρέπει να είναι και παιδαγωγός.
Θα ξανακάνουμε το δάσκαλο παιδαγωγό. Πολλοί είναι και αξίζουν συγχαρητήρια. Αλλά το σύστημα δεν τους ενθαρρύνει, συχνά τους τιμωρεί. Αυτό θα το αλλάξουμε…
Τα σχολικά βιβλία συχνά είναι «λυσάρια» απαντήσεων σε μελλοντικές εξετάσεις. Δεν έχουν«παιδαγωγικό αφήγημα». Δεν έχουν αναλυτική δομή. Δεν καλλιεργούν την κριτική σκέψη. Εξασκούν την ικανότητα αποστήθισης.
Δεν παράγουν Γνώση. Μεταδίδουν κωδικοποιημένη πληροφορία.
Η Γνώση στηρίζεται στο νόημα. Η πληροφορία όχι.
Και Παιδεία χωρίς σκέψη και χωρίς νόημα είναι ανάπηρη.
Δεν είναι τυχαίο που τα παιδιά μας γνωρίζουν σήμερα χειρότερα ελληνικά από τους γονείς τους.
Δεν είναι τυχαίο που δυσκολεύονται να διαβάσουν Παπαδιαμάντη. Και μερικά δεν γνωρίζουν καν ποιος είναι ο Παπαδιαμάντης.
Το πώς διδάσκεται η εθνική γλώσσα, το πώς διδάσκεται η ευκλείδεια Γεωμετρία, το πώς διδάσκεται η Ιστορία ενός λαού, έχουν άμεση σχέση με το πόσο σταθερή θα είναι η Δημοκρατία και πόσο ισχυρή θα είναι η Ανάπτυξη σε μια γενιά από τώρα…
Το Σύνταγμά μας, στο άρθρο 16 παράγραφος 2 αναφέρει καταλέξει, πως
«H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες»
Επαναλαμβάνω: «την ηθική και πνευματική αγωγή των Ελλήνων». Την «ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης…»
Σ’ ό,τι αφορά τα Πανεπιστήμια, πέρα από την κατάργηση του ασύλου που ήδη ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από την ελληνική Βουλή, θα επανεξετάσουμε πλευρές του νόμου 4009 που είναι ίσως ανεφάρμοστες. Στόχος μας είναι να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια και να λειτουργήσουν κανονικά από την 1η Σεπτεμβρίου. Κατεύθυνσή μας, είναι να διατηρηθεί το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, αλλά να υπάρχει και η αυτονόητη εποπτεία του κράτους.
Ακόμα η έμφαση πρέπει να δίνεται όλο και περισσότερο στην έρευνα. Γιατί δεν υπάρχει σύγχρονη εκπαίδευση χωρίς έρευνα. Και γιατί δεν υπάρχει εθνική ανάπτυξη χωρίς έρευνα. Δεν μπορεί, όποια πέτρα για αν σηκώσεις στο εξωτερικό να βρίσκεις επιτυχημένους Έλληνες ερευνητές και στην Ελλάδα η έρευνα να καρκινοβατεί. Αυτό θα σταματήσει!
Και κάτι για την Εκκλησία στο σημείο αυτό: Θα σεβαστούμε το θεσμό της και το έργο της. Η Ορθοδοξία είναι αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής μας ταυτότητας. Είναι τμήμα της Πολιτιστικής και της Ιστορικής μας παράδοσης. Το να γνωρίζουν τα παιδιά την Ορθοδοξία είναι τμήμα της εκπαίδευσης που υποχρεώνεται από το Σύνταγμα να τους προσφέρει το Ελληνικό κράτος. Φυσικά εξαιρούνται τα παιδιά των αλλοδόξων που κι αυτοί είναι Έλληνες και έχουν πλήρη δικαιώματα στη δική τους θρησκευτική παράδοση.
Μερικοί που έχουν κάνει επάγγελμα να εξαπολύουν κατά καιρούς επιθέσεις κατά της Εκκλησίας μας, θα έπρεπε να διαβάσουν και να ξαναδιαβάσουν το σχετικό άρθρο 3 του Συντάγματός μας.Αυτές οι ύπουλες επιθέσεις θα τελειώσουν.
Η Πολιτεία δεν θα ανακατεύεται στο έργο της Εκκλησίας. Η Εκκλησία δεν ανακατεύεται στην Πολιτική. Αλλά η πνευματική παράδοση αναγνωρίζεται συνταγματικά, είναι δυνατή και θα παραμείνει δυνατή. Όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Κάποιοι διαδίδουν κακόβουλα τελευταία ότι υπάρχει πρόθεση να κοπεί η μισθοδοσία των κληρικών. Τονίζω ότι τέτοιο θέμα δεν τίθεται. Αντίθετα, οφείλουμε να ενισχύσουμε το έργο και τις προσπάθειες της Εκκλησίας ειδικά τέτοιες εποχές.
Γιατί η Εκκλησία σήμερα με το φιλανθρωπικό έργο της κρατά την κοινωνική συνοχή. Στηρίζει συνανθρώπους μας που δεν έχουν πια που να στηριχθούν. Ασκεί προνοιακό έργο, πολλές φορές εκεί που το ίδιο το κράτος έχει αποτύχει. Της αξίζει ο σεβασμός.
Εκείνο που είναι στις προθέσεις μας να αλλάξουμε είναι υπέρ της Εκκλησίας, όχι εναντίον της: Όπως θα αξιοποιηθεί και η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, θα δώσουμε την ευκαιρία να αξιοποιηθεί και η εκκλησιαστική ακίνητη περιουσία. Ώστε να αποκτήσει πόρους και να διευρύνει το κοινωνικό και πνευματικό έργο της. Το μόνο που χρειάζεται είναι να συζητήσουμε μαζί της ένα ρυθμιστικό μηχανισμό, ώστε να μην μπλέκεται το ποιμαντορικό της έργο με την τρέχουσα διαχείριση οικονομικών και επενδυτικών συμφερόντων. Η πνευματικότητα της Εκκλησίας μας πρέπει να διατηρηθεί αλώβητη. Αλλά τη θέλουμε ισχυρή, όχι αποδυναμωμένη.
Άλλωστε, η αξιοποίηση της περιουσίας της, δεν θα φέρει μόνον πόρους στην ίδια. Θα δημιουργήσει και πρόσθετη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας και εισόδημα.
Για την Υγεία
Θα τα αλλάξουμε όλα! Αλλά με Σχέδιο. Αποσπασματικές μεταρρυθμίσεις, ακόμα κι αν είναι σωστές, πολύ συχνά οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα. Σωστή η διάκριση Συνταξιοδοτικής ασφάλισης από την Περίθαλψη υγείας. Σωστή και η ενοποίηση των κλάδων υγείας σε ένα ενιαίο φορέα. Σωστή και η ενοποίηση των ταμείων, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και ο ηλεκτρονικός έλεγχος στοιχείων που αποκάλυψε συντάξεις-μαϊμούδες σε… πεθαμένους και επιδόματα αναπηρίας σε υγιείς.
Το πρώτο πράγμα που δίνουμε έμφαση είναι η ηλεκτρονική κάρτα υγείας κάθε πολίτη, ώστε να υπάρχει πρόσβαση στο πλήρες ιστορικό του, που θα διαβάζεται ηλεκτρονικά από τον γιατρό που τον εξετάζει κάθε φορά.
Δεύτερο, η λειτουργία δικτύου πρωτοβάθμιας περίθαλψης που θα «φιλτράρει» τα περιστατικά, θα αντιμετωπίζει επί τόπου αυτά που μπορούν να αντιμετωπιστούν και θα στέλνει στα νοσοκομεία, μόνο αυτά που πραγματικά το χρειάζονται.
Έτσι θα μπορέσουν και τα δημόσια Νοσοκομεία να συγχωνευτούν – αλλά με σύγχρονα κριτήρια – και να αποσυμφορηθούν ώστε να επικεντρώνουν την προσοχή τους σε αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη. Προσφέροντας πολύ καλύτερες υπηρεσίες στο κοινό με πολύ μικρότερο κόστος.
Αυτά όμως είναι πιο μακροπρόθεσμοι στόχοι, που αφορούν στο πώς θα στηθεί η δημόσια υγεία από σήμερα για τα επόμενα χρόνια
Σε ότι αφορά τα άμεσα προβλήματα με τις τομές που έμειναν μισές και με τις δυσλειτουργίες που παρουσιάστηκαν, θα προχωρήσουμε με τα εξής άμεσα βήματα:
Θα αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ.
Αμείβοντας τους γιατρούς κατά πράξη και περίπτωση.
Διαφυλάσσοντας την ιδιοκτησία των γιατρών στα ιατρεία τους.
Δίνοντάς τους τον τελευταίο λόγο στην επιλογή της θεραπείας.
Ενισχύοντας τους χειμαζόμενους φαρμακοποιούς, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του μικρού φαρμακείου και διατηρώντας το φαρμακοποιό στο χωριό και τη συνοικία.
Και δημιουργώντας ασφαλές περιβάλλον για την ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, εξασφαλίζοντας στον πολίτη ελεγχόμενα φάρμακα ποιότητας.
Έτσι κι αλλιώς, για την Παιδεία και την Υγεία θα προχωρήσουμε σε ολοκληρωμένο σχεδιασμό μεταρρυθμιστικών τομών. Για να μειώσουμε κι άλλο το κόστος, για να περιορίσουμε τη σπατάλη και τη διαφθορά, αλλά και για να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες στον Έλληνα πολίτη.
Κι όταν μιλάμε για τον Έλληνα πολίτη εννοούμε προφανώς όλους τους Έλληνες πολίτες. Ακόμα και παραμελημένες ειδικές ομάδες συμπολιτών μας, όπως οι Έλληνες Τσιγγάνοι, για τους οποίους πρέπει να φροντίσουμε την πρόσβασή τους στην εργασία, αλλά και την πρόσβασή των παιδιών τους στα σχολεία. Υπάρχουν νόμοι που ψηφίστηκαν γι’ αυτούς και δενεφαρμόστηκαν. Ή αργότερα καταργήθηκαν…
Έχω ως προτεραιότητα την ενσωμάτωσή τους. Τους θέλω ενεργούς πολίτες! Γιατί ο αποκλεισμός είναι αρρώστια για μια κοινωνία. Κι αυτή την αρρώστια θα τη καταπολεμήσουμε.
Τα αλλάζουμε όλα!
Αυτό είναι το Σχέδιό μας, συνολικά, είπε ο Α. Σαμαράς καταλήγοντας.
Τα αλλάζουμε όλα! Αλλά τα αλλάζουμε χωρίς να διαλύουμε το δημοκρατικό πολίτευμα. Χωρίς να ισοπεδώσουμε τη χώρα.
Τα αλλάζουμε για να δώσουμε Ελπίδα και προοπτική στον ελληνικό λαό.
Τα αλλάζουμε για να διασφαλίσουμε την ευρωπαϊκή θέση μας και να διευρύνουμε το ρόλο μας.
Τα αλλάζουμε όλα για να ξαναπάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας. Για να ανακτήσουμε την κυριαρχία μας.
Η Ελλάδα περνάει δύσκολες ώρες. Οι Έλληνες δοκιμάζονται. Η κοινωνική συνοχή εξακολουθεί να δοκιμάζεται.
Δέστε τι συμβαίνει γύρω μας.
Υπάρχουν μοιραία σφάλματα που μας έφεραν ως εδώ.
Υπάρχουν αυτοί που εκπροσωπούν αυτά τα σφάλματα.
Υπάρχουν κι αυτοί που καταγγέλλουν ο ένας τον άλλο για να υπάρξουν πολιτικά και για να εκμεταλλευτούν την οργή και την απόγνωση του λαού.
Υπάρχουν αυτοί που μας «έσωσαν» πολλές φορές τα τελευταία δύο χρόνια. Και τώρα προσπαθούν απλώς να διασωθούν οι ίδιοι.
Υπάρχουν κι εκείνοι που απειλούν να «σώσουν» τη χώρα παίζοντας με την ευρωπαϊκή της ταυτότητα.
Εγώ δεν θέλω να μπω σε αυτό τον καυγά.
Με ενδιαφέρει μόνο να βγούμε από την κρίση.
Με ενδιαφέρει να υπάρξει πολιτική σταθερότητα από την πρώτη στιγμή.
Όχι στασιμότητα…
Σταθερότητα!
Σταθερότητα σημαίνει ισχυρή εντολή από το λαό και Σχέδιο από τη νέα κυβέρνηση για να αλλάξουμε τα πάντα.
Σχέδιο έχω ήδη καταθέσει. Και για την Οικονομία και για το Πολίτευμα και για τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και για όλους τους μείζονες τομείς του δημόσιου βίου.
Τώρα δεν μένει παρά να διαλέξει ο λαός αν το αποδέχεται.
Ασφαλώς για την εφαρμογή του Σχεδίου αυτού θα απευθυνθώ σε όλους. Θέλω τη συναίνεση όλων.
Εμείς ως Αντιπολίτευση στηρίξαμε ό,τι ήταν σωστό. Αυτή την υπευθυνότητα την περιμένουμε απ’ όλους και από μεθαύριο. Ως κυβέρνηση.
Αλλά πέρα από τη συναίνεση όλων, κάποιος πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις.
Γιατί αλλιώς δεν θα εφαρμοστεί τίποτε.
Ή δεν θα εφαρμοστούν πολλά απ’ αυτά που πρέπει να γίνουν.
Δεν με ενδιαφέρει να μοιράζω υπουργεία με άλλα κόμματα χωρίς να μπορώ να εφαρμόσω το Σχέδιο που θα μας βγάλει από την κρίση.
Δεν θέλω τη στασιμότητα. Σταθερότητα χρειαζόμαστε για να αλλάξουμε αυτά που πρέπει να αλλάξουμε, να πιάσουμε τους στόχους μας, να βγούμε από την κρίση. Να βγούμε και από τη Μέγγενη του Μνημονίου.
Να βγούμε και από την ύφεση.
Να μπούμε στο δρόμο της Ανάπτυξης.
Το είπα την πριν λίγες μέρες, πάλι από το χώρο αυτό:
Η Ελλάδα είναι μια πλούσια χώρα. Κι ας την κατάντησαν υπερχρεωμένη.
Τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι τα δύσκολα.
Τα επόμενα δύο χρόνια χρειαζόμαστε σταθερότητα και Σχέδιο.
Εγώ σας κατέθεσα ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο. Για το τι θα αλλάξουμε και στην Οικονομία μας και στο σύστημα της διακυβέρνησής μας.
Πώς θα κλείσουμε τους λογαριασμούς με το χθες, θα γυρίσουμε σελίδα και θα κάνουμε ένα μεγάλο άλμα προς το μέλλον.
Την άλλη Κυριακή το λόγο τον έχει ο Ελληνικός λαός.
Τη σταθερότητα εκείνος θα τη δώσει. Με την ψήφο του.
Εγώ όφειλα να σας πώς και το είπα απερίφραστα:
Δεν θέλω να συγκυβερνήσω με το χθες.
Θέλω η πατρίδα μας να φύγει μπροστά. Στο αύριο.
Δεν θέλω να αθροίσουμε τις αδυναμίες κομμάτων.
Θέλω να ενώσουμε τις δυνάμεις όλων των Ελλήνων.
Σας πρότεινα ένα Σχέδιο. Αλλά σας πρότεινα κι ένα όραμα.
Όραμα Νέας Μεταπολίτευσης.
Πάνω απ’ όλα όμως, σας ζήτησα να πιστέψετε στον εαυτό σας.
Στον Πλούτο της Ελλάδας και στις αστείρευτες δυνάμεις που κρύβει μέσα του ο Έλληνας.
Το Σχέδιο που σας πρότεινα μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στο αύριο.
Το όραμα που σας προτείνω μπορεί να ενώσει τους Έλληνες.
Κι όταν οι Έλληνες ενωθούν και πιστέψουν στον εαυτό τους, κάνουν θαύματα.
Αυτή είναι η «εμμονή» μου, αν θέλετε.
Η Ελλάδα! Πάνω απ’ όλα…
Όσοι έχετε την ίδια «εμμονή», όσοι βάζετε την Ελλάδα πάνω απ’ όλα, ελάτε να τα αλλάξουμε όλα!
Και να αποδείξουμε στους πάντες, πως ό,τι κι αν μας είπαν, όσο και να μας αδίκησαν, όσο κι αν μας προσέβαλαν,
Το στοίχημα θα το κερδίσουμε!
Η Ελλάδα δεν λυγίζει, η Ελλάδα δεν γονατίζει, η Ελλάδα δεν κάνει πίσω.
Η Ελλάδα θα τα καταφέρει!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου