Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Ψήφο για πολιτική σταθερότητα ζήτησε ο Α. Σαμαράς

Σοφία Βούλτεψη


Ψήφο για πολιτική σταθερότητα ζήτησε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, εξηγώντας τις αδυναμίες μιας ενδεχόμενης συγκυβέρνησης και σκιαγραφώντας τα προβλήματα που θα ανακύψουν στην περίπτωση αυτή – ειδικά αυτήν την κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία δεν υπάρχει η πολυτέλεια για πειράματα. 

Όπως είπε, είναι αδύνατον να μειώσει το κράτος αν πρέπει τα κόμματα μιας συγκυβέρνησης να μοιράζουν υπουργεία, ούτε θα μπορεί να προχωρά σε ανασχηματισμούς χωρίς προηγουμένως να λάβει υπόψη τις ισορροπίες στο εσωτερικό μιας κυβέρνησης συνεργασίας. 


Αναφέρθηκε επίσης στις δυσκολίες συνεννόησης που θα προέκυπταν, αλλά και στις διαφορετικές πολιτικές που θα οδηγούσαν σε αδιέξοδο μια τέτοια κυβέρνηση. 

Ειδική αναφορά έκανε στο μέγα ζήτημα της αξιοπιστίας, εξηγώντας πως είναι αδύνατον να αποκαταστήσει το κύρος της Ελλάδας, αν βρίσκεται στην ίδια κυβέρνηση με τους συκοφάντες της χώρας. 

Παράλληλα, έθεσε και το ζήτημα της Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία, προκειμένου να διερευνηθεί πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο, καθώς και εδώ θα προκαλείτο εμπλοκή στην περίπτωση που θα υποχρεωνόταν να συγκυβερνά μαζί με εκείνους που έβαλαν τη χώρα στο Μνημόνιο. 

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. παρουσίασε χθες στο Ζάππειο την κυβερνητική πρόταση του κόμματος για την Οικονομία, καλύπτοντας όλες τις πτυχές, αλλά και ξεκαθαρίζοντας πως τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε την Ευρώπη – δίνοντας έτσι απάντηση σε όσους την καθυβρίζουν, αποκαλώντας αδιακρίτως τους πάντες τοκογλύφους. 

Όπως είπε, η Ελλάδα χρειάζεται την Ευρώπη για να αποκαλύψει και να εκμεταλλευτεί τον υποθαλάσσιο πλούτο της. 

Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την Κύπρο, που μπόρεσε να κηρύξει ΑΟΖ και να προχωρήσει σε έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο μετά την είσοδό της στην ΕΕ. 

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς δεσμεύθηκε για την αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων και των πολυτεκνικών επιδομάτων, τη στήριξη των κτηνοτρόφων αλλά και την άμεση ανακούφιση των δανειοληπτών. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Δ. το συνολικό κόστος αυτών των μέτρων δεν ξεπερνά τα 550 εκατ. ευρώ και θα προέλθει από ισοδύναμα μέτρα μεταξύ των οποίων η αύξηση του φόρου στα κέρδη στα νέα ηλεκτρονικά παιχνίδια του ΟΠΑΠ και η μείωση των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ. 

Σε ό,τι αφορά τους δανειολήπτες, επισήμανε πως υπάρχουν τρόποι να ανακουφιστούν άμεσα και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί η δόση των δανείων να ξεπερνά το 30% από το μηνιαίο εισόδημά τους. Για να μην υποστεί πλήγμα το τραπεζικό σύστημα ανέφερε ότι μπορεί να υπάρξει ρύθμιση για όσους έχουν τέτοιο πρόβλημα, να πληρώνουν μόνο τόκο για μια τριετία τουλάχιστον, κι αν χρειαστεί, αργότερα αυτό να επεκταθεί. 

Για τους ομολογιούχους «που έχασαν αποταμιεύσεις μιας ζωής με το κούρεμα», υποστήριξε ότι πρέπει να αποζημιωθούν. Αυτό, όπως είπε, μπορεί να γίνει κυρίως με φορολογικές διευκολύνσεις μελλοντικών ετών και με επενδυτικά κίνητρα ακόμα, όταν πρόκειται για εταιρείες. 

Σχετικά με τα μέτρα του Ιουνίου, δεσμεύθηκε ότι δεν υπάρξουν νέοι φόροι ούτε νέα οριζόντια περικοπή στις συντάξεις, ενώ τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα περικοπής του 13ου και του 14ου μισθού. Επανέλαβε ότι τα 11 δισεκατομμύρια περικοπών που θα χρειαστούν για τα επόμενα δύο χρόνια θα προέλθουν κυρίως από περικοπή σπατάλης. 

«Δεσμεύομαι ότι θα κάνω τα πάντα, ώστε οι περικοπές δαπάνης να γίνουν από τη σπατάλη που υπάρχει παντού», υπογράμμισε. 

Για τις ιδιωτικοποιήσεις επισήμανε πως ό,τι μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί θα ιδιωτικοποιηθεί και ό,τι έλλειμμα μπορεί να κοπεί από ζημιογόνες ΔΕΚΟ θα κοπεί, ενώ για τον ΟΣΕ σημείωσε ότι ένα μέρος από την περιουσία του μπορεί να αξιοποιηθεί, ώστε να φέρει επενδύσεις, θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. 

Διευκρίνισε πως στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ που θα δοθούν προς ιδιωτικοποίηση, τα δίκτυα και οι υποδομές θα μείνουν στα χέρια του Δημοσίου αλλά οι λειτουργίες θα ιδιωτικοποιηθούν. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγησε ότι η ανάκαμψη θα ξεκινήσει αξιοποιώντας τα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ, εξασφαλίζοντας ρευστότητα και επιστρέφοντας τα 6,5 δισ. που χρωστάει το Δημόσιο στις επιχειρήσεις. 

Στο πεδίο της φορολογίας, τόνισε ότι η ΝΔ θα προχωρήσει σε χρονοδιάγραμμα μείωσης των φόρων, ξεκινώντας από τη μείωση του φορολογικών συντελεστών των Νομικών προσώπων στο 15%, θα προχωρήσει σε φορολογική αμνήστευση για επιστροφή καταθέσεων, δεν θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες, ενώ θα αντικατασταθεί το χαράτσι με ένα ενιαίο νόμο για ακίνητη περιουσία όπως το ΕΤΑΚ. 

Για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, το σχέδιο της ΝΔ προβλέπει μικρότερους φορολογικούς συντελεστές ώστε να χτυπηθούν τα κίνητρα για φοροδιαφυγή, μείωση στο ελάχιστο της δυνατότητας συναλλαγής, δηλαδή της επαφής έφορου και φορολογούμενου, με ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αλλά και αύξηση των ποινών για όσους επιμένουν να φοροδιαφεύγουν. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποσχέθηκε επίσης οριστική τακτοποίηση αυθαιρέτων με χωροταξικό σχεδιασμό, ώστε να είναι απόλυτα σύννομο. 

Το πρόγραμμα της ΝΔ περιλαμβάνει ακόμη ειδικά προγράμματα για την ανεργία των νέων, αλλά και για τη νεανική επιχειρηματικότητα, αλλά και μέτρα για την Οικοδομή. 

Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι με το που αρχίζει να υπάρχει ρευστότητα, το πρώτο μέτρο θα είναι η επιδότηση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας με 2% για 10 χρόνια. 

Μεταξύ των διαρθρωτικών αλλαγών, για τις οποίες δεσμεύθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, είναι και η μείωση της γραφειοκρατίας, με τη σύσταση ενός έκτακτου μηχανισμού από ειδικούς, που θα παρακολουθεί τι προχωράει και τι όχι, με απευθείας λογοδοσία στον ίδιο τον πρωθυπουργό. 

Εξήγγειλε ακόμη φαστ τράκ για όλες τις σημαντικές επενδύσεις, καθώς και τη σύσταση ειδικής υπηρεσίας απεμπλοκής επενδύσεων. Η ΝΔ θα προχωρήσει και σε συμβάσεις παραχώρησης υποδομών, όπως περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια, είπε. 

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έθεσε ως πρώτο στόχο να μικρύνει «το χάος ανάμεσα στις τιμές των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι», ενώ προανήγγειλε ανασυγκρότηση και ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και σπάσιμο των καρτέλ που κρατούν ψηλά τις τιμές. 

Δεσμεύτηκε επίσης ότι στις πρώτες έξι εβδομάδες θα προχωρήσει σε τέσσερα σημαντικά νομοσχέδια: Για τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, για τη φορολογία, για την περικοπή των δαπανών και την περιστολή της δημόσιας σπατάλης και το πολυνομοσχέδιο για την Ανάπτυξη, με θεσμικές παρεμβάσεις απαραίτητες για να ξεκολλήσει η οικονομία από το τέλμα της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς. 

Ανέφερε επιπλέον μέσα σε ενάμιση μήνα από το σχηματισμό κυβέρνησης, θα ανακοινωθούν οι αναπτυξιακές προτεραιότητες του πρώτου χρόνου: 

- Μαρίνες 

- Ανασύσταση των ναυπηγείων 

- Καθετοποίηση και εξαγωγή προϊόντων πρωτογενούς παραγωγής   με χαρακτηριστικότερο το λάδι 

- Ενεργειακή επεξεργασία απορριμμάτων 

- Αναπτυξιακό πρόγραμμα διαχείρισης υδάτινων πόρων 

- Επιμελητηριακή πολιτική για τις εξαγωγές 

- Προγραμματισμός ενεργειακής πολιτικής 

- Προγράμματα αύξησης του Τουρισμού και παραθεριστικής κατοικίας 

Προτεραιότητα του σχεδίου της ΝΔ, είναι η ανάκαμψη και η ανάπτυξη, υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι η ΝΔ έχει σχέδιο και αυτό την κάνει να διαφέρει από τους άλλους, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και την Αριστερά, που, όπως είπε, δεν έχουν σχέδιο. 

Κατηγόρησε την Αριστερά ότι προσφέρει ένα πανόραμα αντίθετων και αντιφατικών απόψεων και ότι «περιμένει την κρίση, ελπίζει στην κρίση και τρέφεται από την κρίση». 

Στη συνέχεια έστρεψε τα βέλη του και κατά των νεότερων κομμάτων, τα οποία, όπως ανέφερε, δεν είναι αριστερά αλλά έχουν πάρει τις νεότερες συνήθειες των Αριστερών, καθώς «τοκίζουν στην απελπισία του κόσμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου