Tα στοιχεία του ευρωβαρόμετρου για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης δείχνουν ότι οι Έλληνες δυσκολεύονται να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, πλησιάζοντας ολοένα και περισσότερο τα όρια της φτώχειας και φοβούνται για το
Το 80% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η φτώχεια
έχει αυξηθεί στη χώρα τους, τους τελευταίους 12 μήνες
. Στην Ελλάδα το 97% των ερωτηθέντων θεωρεί
ότι η φτώχεια αυξήθηκε δραματικά, ενώ
αντίστοιχα υψηλά ποσοστά καταγράφονται στη
Γαλλία (93%), την Πορτογαλία (93%) και την Ισπανία (92%).
έχει αυξηθεί στη χώρα τους, τους τελευταίους 12 μήνες
. Στην Ελλάδα το 97% των ερωτηθέντων θεωρεί
ότι η φτώχεια αυξήθηκε δραματικά, ενώ
αντίστοιχα υψηλά ποσοστά καταγράφονται στη
Γαλλία (93%), την Πορτογαλία (93%) και την Ισπανία (92%).
Εν τω μεταξύ, το 18% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι τον τελευταίο χρόνο υπήρξε διάστημα που δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις. Το 45% των νοικοκυριών στην Ελλάδα αδυνατούσαν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες κάποια στιγμή, τον περασμένο χρόνο.
Η Ελλάδα εμφανίζεται πλέον «πρωταθλήτρια» στο συγκεκριμένο τομέα, ξεπερνώντας τη Λετονία (42%), τη Λιθουανία (37%) και τη Βουλγαρία (36%), που είχαν τα πρωτεία στις προηγούμενες έρευνες.
Εν τω μεταξύ, το 73% των Ελλήνων δηλώνουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους λογαριασμούς του σπιτιού και τις δανειακές τους υποχρεώσεις, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται σε 21%.
Μάλιστα ένας στους τέσσερις Έλληνες θεωρεί πιθανό να αναγκαστεί να αφήσει το σπίτι του μέσα στον επόμενο χρόνο, ενώ στην Ε.Ε. το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 6%.
Επίσης, ένας στους 10 Ευρωπαίους θεωρεί ότι η οικονομική του κατάσταση θα βελτιωθεί μέσα στο επόμενο έτος, το 47% πιστεύει ότι θα μείνει σταθερή, ενώ το 26% εμφανίζεται απαισιόδοξο.
Όσον αφορά στην εργασία, πάνω από τους μισούς Έλληνες (51%) φοβούνται ότι μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους, ενώ υψηλό είναι και το ποσοστό στην Κύπρο και τη Σλοβακία, που ανέρχεται σε 40%. Περισσότερο σίγουροι για το εργασιακό τους μέλλον είναι οι Αυστριακοί, οι Φινλανδοί, οι Γερμανοί, οι Σουηδοί και οι Δανοί, όπου μόνο το 10% δηλώνει ότι ανησυχεί για τη δουλειά του.
Επιπλέον, το 82% των Ελλήνων θεωρεί απίθανο να βρει δουλειά άμεσα, σε περίπτωση απόλυσης, ενώ το ίδιο δηλώνει και το 74% των ερωτώμενων στην Πορτογαλία, το 72% στην Κύπρο και το 70% στην Ισπανία.
Η έρευνα διενεργήθηκε στο διάστημα 5-7 Δεκεμβρίου του 2011 στις 27 χώρες της Ε.Ε., με τη μορφή τηλεφωνικών συνεντεύξεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου