Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Επίτευξη συμφωνίας για κινητικότητα- διαθεσιμότητα

Η συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τους εκπροσώπους της τρόικας διήρκεσε μόλις μισή ώρα κατά την οποία επετεύχθη συμφωνία για το θέμα της κινητικότητας αλλά και το χρονοδιάγραμμα που θα εφαρμοστεί για την άμεση υπαγωγή 12.500 υπαλλήλων στο πρόγραμμα . Πιθανότατα η ελληνική πλευρά εξασφάλισε μικρή παράταση χρόνου για την εφαρμογή του προγράμματος, με αντιστάθμισμα την μείωση του χρόνου της διαθεσιμότητας στους 8 μήνες από τους 12 μήνες που ίσχυε μέχρι σήμερα. Η πρότασή αυτή είχε τεθεί από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη σε μια προσπάθεια εξασφάλισης χρόνου για την τήρηση των δεσμεύσεων αλλά και την κάλυψη των μέχρι σήμερα καθυστερήσεων.
Πέραν της μείωσης του χρόνου της διαθεσιμότητας η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρουσίασε στην τρόικα το οριστικό πλανο που της ζητήθηκε ως προς την προέλευση των 12.500 υπαλλήλων.
Σύμφωνα με αυτό, 5.000 διαθέσιμοι θα προκύψουν από τους ΟΤΑ. Πρόκειται για σχολικούς τροχονόμους και φύλακες, καθώς και για καθαρίστριες. Επίσης 3.500 εργαζόμενοι στην Δημοτική Αστυνομία αφού τεθούν σε διαθεσιμότητα και αξιολογηθούν εν συνεχεία θα μετακινηθούν στην ΕΛΑΣ με αναλογία 3:1, δηλαδή τρεις απολύσεις και μία μετακίνηση. Ο αριθμός των διαθέσιμων θα συμπληρωθεί από 2.000 υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας καθώς και από τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων.

Η διαπραγμάτευση μεταξύ της τρόικας και του υπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Δημοσίου, εξελίχθηκε σε «παρτίδα σκάκι» .
Οι συζητήσεις αναμενόταν εξαρχής να είναι δύσκολες, δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει τη μνημονιακή δέσμευσή της, η οποία αποτελεί και προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης, για την υπαγωγή σε καθεστώς κινητικότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Οι συσκέψεις ήταν αλλεπάλληλες και ήδη από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας οι διαπραγματεύσεις έλαβαν διαστάσεις «θρίλερ», με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να δέχεται «ασφυκτικές πιέσεις», καθώς απορρίφθηκαν από τους εκπροσώπους των πιστωτών τα δύο βασικά επιχειρήματα, τα οποία σχεδίαζε να προτάξει η ελληνική πλευρά προκειμένου να εξασφαλίσει χρονική παράταση μέχρι τον Σεπτέμβριο για την υλοποίηση της σχετικής δέσμευσης.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, βασικά επιχειρήματα για την ικανότητα της κυβέρνησης να τηρήσει τα συμφωνημένα ήταν οι «περίπου» 2.600 απολύσεις, οι οποίες προέκυψαν από την κατάργηση της ΕΡΤ και εν συνεχεία η πρόταση για συνυπολογισμό των μετατάξεων στον αριθμό των 12.500 υπαλλήλων που θα υπαχθούν σε καθεστώς κινητικότητας.
Η πρώτη σύγκρουση σημειώθηκε στο θέμα της ΕΡΤ, καθώς η τρόικα δεν δέχθηκε ως οριστικό τον αριθμό των 2.600 απολύσεων, εκτιμώντας ότι αυτές βρίσκονται «στον αέρα». Σύμφωνα με την τρόικα, ο τελικός αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που απολύθηκαν μετά την κατάργηση της ΕΡΤ θα προκύψει εφόσον αφαιρεθούν όσοι επαναπροσληφθούν στο νέο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Όπως επεσήμαινε στέλεχος του υπουργείου στην «Κ», η αναλογία 1:1 αφορά τις προσλήψεις που γίνονται μέσω ΑΣΕΠ, από τον οποίο, ωστόσο, εξαιρούνται οι δημοσιογράφοι. «Ως εκ τούτου, οι εκπρόσωποι της τρόικας θεωρούν ότι ο τελικός αριθμός των απολύσεων θα προκύψει εφόσον οριστικοποιηθεί ο αριθμός των... επαναπροσλήψεων», ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή. Ως προς την ΕΡΤ, ζήτημα προέκυψε και με τις σχεδιαζόμενες δίμηνες συμβάσεις των εργαζομένων στον νέο φορέα, αν αυτές θα είναι αποτελεσματικές, καθώς και με τον χρόνο ίδρυσής του, εάν δηλαδή θα έχει τεθεί σε λειτουργία μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Τελικώς, «νέο πλήγμα» καταγράφηκε καθώς απερρίφθη η πρόταση του κ. Μητσοτάκη για συνυπολογισμό των μετατάξεων 5.000 εκπαιδευτικών στον τελικό αριθμό των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που θα πρέπει να υπαχθούν σε κινητικότητα. Αντίστοιχο ζήτημα προέκυψε και με τους 3.500 εργαζομένους στη Δημοτική Αστυνομία, για τους οποίους η ελληνική πλευρά σχεδίαζε την άμεση μετάταξή τους στην ΕΛ.ΑΣ. Τελικώς, μετά τη μαραθώνια σύσκεψη της Παρασκευής, οι μετατάξεις των 5.000 εκπαιδευτικών τέθηκαν οριστικά εκτός του αριθμού της κινητικότητας. Το κενό που δημιουργήθηκε θα καλύψουν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ. Το σχέδιο των μετατάξεων και για τους εργαζομένους στη Δημοτική Αστυνομία βρέθηκε στο περιθώριο, καθώς προκειμένου να μετακινηθούν στην ΕΛ.ΑΣ. θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και οι μετακινήσεις θα γίνουν κατόπιν αξιολόγησης.
Ο νέος αυτός σχεδιασμός συνεπάγεται και απολύσεις από τις δύο αυτές «δεξαμενές», καθώς εκτιμάται ότι τελικώς οι μετακινήσεις θα γίνουν σε αναλογία «τρία προς ένα», δηλαδή τρεις αναγκαστικές αποχωρήσεις για μία μετακίνηση. Παράλληλα, ο αριθμός των συνολικά 25.000 υπαλλήλων που καλούνται να υπαχθούν σε κινητικότητα μέχρι το τέλος του έτους και των 15.000 απολύσεων μέχρι το τέλος του 2014 αναμένεται να καλυφθεί από την αναδιάρθρωση των «Αμυντικών Συστημάτων» και τις καταργήσεις - συγχωνεύσεις φορέων.

http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου