«Οι 3.000 από τους 4.000 δημοτικούς αστυνομικούς θα απολυθούν»
Απολύσεις δημοτικών αστυνομικών και διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών, εργαζομένων σε 1.000 δημοτικές επιχειρήσεις και απασχολουμένων στις αμυντικές βιομηχανίες περιλαμβάνει το τελικό σχέδιο κυβέρνησης και τρόικας για το Ελληνικό Δημόσιο.
Το δρόμο της εξόδου βλέπουν τρεις στους τέσσερις δημοτικούς αστυνομικούς, μετά την απόφαση για «λουκέτο» στις υπηρεσίες τους.
Οπως ανέφερε στον Τύπο της Κυριακής ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας «από τους 4.000 εργαζομένους στις δημοτικές αστυνομίες, οι 3.000 θα οδηγηθούν κατά πάσα πιθανότητα σε υποχρεωτική αποχώρηση και οι 1.000 θα μεταφερθούν στην Ελληνική Αστυνομία». Το… μάρμαρο των 15.000 απολύσεων, που προβλέπονται μέχρι το τέλος του 2014, και των 25.000 διαθεσιμοτήτων, που προβλέπονται μέχρι τον Δεκέμβριο, θα το πληρώσουν, κατά κύριο λόγο, εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και εκπαιδευτικοί. Παράλληλα, μεγάλος αριθμός υποχρεωτικών αποχωρήσεων και διαθεσιμότητας-κινητικότητας θα προκύψει και από τις αμυντικές βιομηχανίες, στις οποίες απασχολούνται περίπου 2.700 άτομα.
Παρά το γεγονός ότι το πρωί της Παρασκευής διέρρευσαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική πλευρά είχε προτείνει τη μετακίνηση του συνόλου των δημοτικών αστυνομικών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι εκπρόσωποι της τρόικας διατύπωσαν έντονες ενστάσεις αναφορικά με τη δημοσιονομική χρησιμότητα μίας τέτοιας κίνησης. Προεξάρχοντος, λοιπόν, του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη χώρα μας, Πόουλ Τόμσεν (εκπεφρασμένη θέση του Ταμείου είναι να περνούν οπωσδήποτε από διαθεσιμότητα οι υπάλληλοι, που θα μεταφέρονται), ζήτησαν και οι δημοτικοί αστυνόμοι να τεθούν σε διαθεσιμότητα. Οπως όλα δείχνουν, οι υπηρετούντες στις δημοτικές αστυνομίες ανά την Επικράτεια δεν θα γλιτώσουν τις Συμπληγάδες της διαθεσιμότητας, παραμένοντας σε αυτό το καθεστώς από έξι μέχρι και εννέα μήνες, μέχρι να καταλήξουν είτε στην απόλυση είτε στη μετακίνησή τους.
Ειδικότερα, οι δημοτικοί αστυνομικοί θα περάσουν σε μία μεγάλη «δεξαμενή» 12.500 υπαλλήλων, που θα λαμβάνουν το 75% των απολαβών τους. Στη συνέχεια, θα υπάρχει αξιολόγησή τους. Ενα μεγάλο ποσοστό από αυτούς θα οδηγηθεί σε υποχρεωτική αποχώρηση από το Δημόσιο (πρόκειται για τους δημοτικούς αστυνομικούς που θα κριθεί ότι δεν έχουν τα ανάλογα προσόντα), ενώ όσοι περάσουν τον πήχυ της αξιολόγησης θα μεταφερθούν στην Ελληνική Αστυνομία. Εκεί αναμένεται να καλύψουν ανάγκες όπως η φύλαξη των κέντρων κράτησης μεταναστών, αλλά θα αναλάβουν και καθήκοντα σχεδόν ταυτόσημα με αυτά που ασκούσαν μέχρι και σήμερα. Οπως η πάταξη του παρεμπορίου, οι έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, η καταγραφή παραβάσεων και η επιβολή κλήσεων.
Η επιμονή των εκπροσώπων της τρόικας να προκύψει μεγάλος αριθμός απολύσεων από τη «δεξαμενή» των διαθέσιμων πηγάζει, όπως τόνισαν στον Τύπο της Κυριακής Ελληνες αξιωματούχοι, από το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμα στα χέρια τους ακριβή στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των υποχρεωτικών αποχωρήσεων από την ΕΡΤ. Το ερώτημα που έθεσαν ήταν εάν οι δίμηνες συμβάσεις, που αναμένεται να υπογραφούν με όσους προσληφθούν για τη λειτουργία του νέου σχήματος, είναι ικανές όσον αφορά στη χρονική τους διάρκεια για να δημιουργηθεί η ΝΕΡΙΤ. Παράλληλα, κατέστησαν σαφές ότι θα αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα η επαναπρόσληψη σημαντικού μέρους από το απολυμένο προσωπικό της ΕΡΤ. «Οι 2.000 απολύσεις θα οριστικοποιηθούν όταν υπάρξει η εικόνα του νέου φορέα, που θα αντικαταστήσει την ΕΡΤ. Μέχρι τότε τις απολύσεις αυτές δεν τις θεωρούμε δεδομένες και δεν τις καταγράφουμε στην ατζέντα μας», φέρεται να έλεγαν στις συσκέψεις. Παράλληλα, μεγάλος αριθμός απολύσεων ή διαθεσιμοτήτων θα προέλθει από:
-Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δημοτικές επιχειρήσεις (περίπου 1.000) όπου απασχολούνται93.121 μόνιμοι και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπάλληλοι.
-Αποκεντρωμένες διοικήσεις, όπου απασχολούνται 6.694 μόνιμοι και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπάλληλοι.
Σε διαθεσιμότητα 2.000 γυμναστές και καθηγητές Πληροφορικής
Δεν θα προσμετρηθούν στις διαθεσιμότητες οι 5.000 εκπαιδευτικοί που θα μεταταγούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση
Ειλημμένη θεωρείται και η μετάταξη 5.000 εκπαιδευτικών από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ωστόσο, αυτές οι μετατάξεις δεν θα υπολογίζονται στις 12.500 διαθεσιμότητες (όπως ήταν η αρχική πρόταση της ελληνικής πλευράς) που προβλέπονται στις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας μας. Στο καθεστώς θα υπαχθούν περίπου 2.000 εκπαιδευτικοί, από ειδικότητες με πλεονάζον προσωπικό. Οπως, για παράδειγμα, γυμναστές και καθηγητές Πληροφορικής.
Στη γενικότερη εικόνα του τομέα της Παιδείας, ο αρμόδιος υπουργός, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ανέφερε πως από την αξιολόγηση των δομών βρέθηκαν περίπου 2.000 πλεονάζοντες. «Μπορούν να βγουν στην κινητικότητα και οι περισσότεροι να απορροφηθούν είτε σε διοικητικές υπηρεσίες του ίδιου του υπουργείου είτε σε άλλα υπουργεία. Μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι θα πρέπει να απορροφηθούν σε άλλες θέσεις. Δεν μιλάμε για απολύσεις. Δεν θα υπάρξει καμία απόλυση, τουλάχιστον, στο υπουργείο Παιδείας», σημείωσε, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο οι απολύσεις να προέλθουν από άλλα υπουργεία.
Στην έξοδο οι εργαζόμενοι με προσωρινές διαταγές
Εκτός από τους επιόρκους που θα απολυθούν, την οδό των υποχρεωτικών αποχωρήσεων θα ακολουθήσουν και όσοι παραμένουν στις θέσεις τους με προσωρινές διαταγές. Η κυβέρνηση σκοπεύει να βάλει τελεία και παύλα στο φαινόμενο, αναζητώντας, εμμέσως πλην σαφώς, λύση και στο μείζον ζήτημα των προβλεπόμενων από το Μνημόνιο 15.000 απολύσεων μέχρι το τέλος του 2014. Η οριστική απομάκρυνση από το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα από συμβασιούχους που παραμένουν στην εργασία τους μέσω προσωρινών διαταγών (παρά το γεγονός ότι έχουν λήξει οι σχετικές συμβάσεις) αναμένεται να συντελέσει στη γενικότερη μείωση του απασχολούμενου προσωπικού, συνεισφέροντας περί τις 6.000 απολύσεις, ενώ το σχετικό σχέδιο νόμου αναμένεται να έρθει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή.
Αυστηρή τήρηση του κανόνα «ένα προς ένα»
Κάτω από την αυστηρή εποπτεία των πιστωτών μας θα βρίσκεται και ο κανόνας «μία πρόσληψη για κάθε μία υποχρεωτική αποχώρηση». Η κυβέρνηση θα προσλαμβάνει ένα νέο υπάλληλο για κάθε μία έξοδο από το Δημόσιο, που θα προέρχεται από:
-Προσωπικό, που σήμερα απασχολείται σε νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η δέουσα αξιολόγηση των δομών τους.
-Επιόρκους.
-Υπαλλήλους που αξιολογούνται ενώ έχουν ήδη μπει στο σχήμα της κινητικότητας.
-Εργαζομένους που αποχωρούν οικειοθελώς.
-Υπαλλήλους που βρίσκονται σε κινητικότητα και μέσα σε 12 μήνες δεν έχουν καταφέρει να μεταταγούν.
Στην περίπτωση κατά την οποία ο Μηχανισμός Στήριξης εντοπίσει, σε μηνιαία βάση, ότι ο προγραμματισμός δεν εφαρμόζεται σωστά, το ένα προς ένα θα μειώνεται ως αναλογία προσλήψεων.
Παράλληλα, μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει:
-Να οριστικοποιηθεί η κατάρτιση αναλυτικών πινάκων για προσλήψεις εντός της τρέχουσας χρονιάς και η διαδικασία επιλογής και διορισμού γενικών διευθυντών και γενικών γραμματέων στα υπουργεία.
-Να πάρουν την τελική τους μορφή τα σχέδια στελέχωσης για 450.000 δημοσίους υπαλλήλους. Σε κάποια υπουργεία η κυβέρνηση θα βρεθεί εντός του αυστηρού χρονοδιαγράμματος του Ιουλίου. Ωστόσο, σε κάποια άλλα ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος λόγω της φύσης των υπηρεσιών.
Υποχρεωτική η μηνιαία καταγραφή των μεταβολών στο δημόσιο τομέα
Μέσα στις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας μας εντάσσεται πλέον και η υποχρέωση της κυβέρνησης να αναρτά στο Διαδίκτυο (κατά πάσα πιθανότητα στην ιστοσελίδα της Διαύγειας) μηνιαίες αναφορές στις οποίες θα γίνεται ακριβής αποτύπωση των πάντων γύρω από το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι αναφορές θα περιλαμβάνουν αναλυτικά ποιοτικά στοιχεία για την κατάσταση του απασχολούμενου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες του στενού «πυρήνα» του κράτους και σε όλους τους φορείς υπό τη γενική κυβέρνηση. Πιο αναλυτικά:
-Θα καταγράφουν τον αριθμό των υπαλλήλων που υπηρετούν σε ολόκληρο το Δημόσιο.
-Θα παρουσιάζουν τον αριθμό των εργαζομένων που πέρασε σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
-Θα καταγράφουν από ποιες υπηρεσίες προέρχονται οι υπάλληλοι που πέρασαν σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα και σε ποιους τομείς του Δημοσίου έχουν επανατοποθετηθεί.
-Θα αποσαφηνίζουν το ποσοστό του προσωπικού που πέρασε σε διαθεσιμότητα και παραμένει ακόμα αναξιοποίητο.
-Θα καταγράφουν τον αριθμό των πειθαρχικών υποθέσεων, καθώς και σε ποιο στάδιο βρίσκονται αυτές, για να υπάρχει ακριβής εικόνα του χρόνου ολοκλήρωσης των σχετικών διαδικασιών.
-Θα αναλύουν τα δεδομένα των αποχωρήσεων από ολόκληρο το φάσμα του Δημοσίου και εάν αυτές οφείλονται σε συνταξιοδοτήσεις ή απολύσεις.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
dgatsios@e-typos.com
Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου