Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Δώστε τις συντάξεις στους δικαιούχους


Η «αυτοψία» της εφημερίδας μας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κατέγραψε ότι, αυτή τη στιγμή, στοιβάζονται περισσότερες από 12.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης υπαλλήλων του Δημοσίου, οι οποίοι περιμένουν μαρτυρικά έως και δύο χρόνια για να βγει η σύνταξή τους.

Οι ελλείψεις προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες, σε συνδυασμό με την αυξημένη ροή εργαζομένων προς την πόρτα της σύνταξης, λόγω εργασιακής εφεδρείας και δυσμενών αλλαγών στο ασφαλιστικό, έχουν επιβραδύνει δραματικά τη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων.
Το θέμα έχει τεράστιες κοινωνικές προεκτάσεις, καθώς χιλιάδες νοικοκυριά ανεβαίνουν έναν «Γολγοθά», στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν τη στοιχειώδη καθημερινή διαβίωσή τους, χωρίς να έχουν ούτε το μισθό που λάμβαναν ως εργαζόμενοι ούτε τη σύνταξή τους.
Προφανώς, όμως, κανείς αρμόδιος δεν ενδιαφέρεται να ερωτήσει αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται στη λίστα αναμονής πώς θα ζήσουν μέχρι να βγει η σύνταξή τους, εφόσον δεν έχουν κάποιο άλλο εισόδημα.

Το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί, από τη στιγμή που οι επικείμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα με την αύξηση των ορίων ηλικίας εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν πρόωρα στην έξοδο δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και θα επιδιώξουν να προλάβουν τις δυσμενείς αλλαγές.
Είναι ανάγκη το κράτος να μεριμνήσει άμεσα προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απονομής και χορήγησης των συντάξεων, γιατί υπάρχει κίνδυνος το σύστημα να μπλοκάρει πλήρως.
Θα πρέπει, κατά συνέπεια, να ενισχυθούν με μετατάξεις υπαλλήλων οι αρμόδιες υπηρεσίες που έχουν αποψιλωθεί από προσωπικό, αλλά και να απλουστευθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία του κόσμου. Με τον τρόπο αυτό, είναι βέβαιο ότι θα εκλείψουν και τα κυκλώματα που υπόσχονται μεσολάβηση για επίσπευση των διαδικασιών έναντι αμοιβής.
Σε τελική ανάλυση, τις κόβουν που τις κόβουν τις συντάξεις, ρίχνοντας, το ύψος τους, σε πολλές περιπτώσεις, σε εξευτελιστικά επίπεδα. Ας τις χορηγούν τουλάχιστον στην ώρα τους στους δικαιούχους, χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου