Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Χιλιάδες κόσμος στους δρόμους


Με κεντρικό σύνθημα “φθάνει πια” δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων πήραν μέρος στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και στην πορεία που ακολούθησε μέχρι το κτίριο του Κοινοβουλίου, όπου αντιπροσωπεία των συνδικάτων, παρέδωσε στη Βουλή το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης.
Ο όγκος των συγκεντρωμένων ξεπέρασε τις 100 χιλιάδες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών, ενώ ήταν περί τις 30 χιλιάδες σύμφωνα με την Αστυνομία.
Μεγάλη ήταν και η συμμετοχή στην απεργία η οποία, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, ξεπέρασε το 80% και σε κάποιες περιπτώσεις ήταν καθολική και έφθανε το 100%.

Ειδικότερα, στον τραπεζικό κλάδο συμμετείχε το 80%, στον τομέα του μετάλλου το 85%, στην οικοδομή και στα λιμάνια το 90%, ενώ στο 100% έφθασε στα διυλιστήρια, στις μεταφορές και στα ναυπηγεία.
Σε δηλώσεις που έκανε στην αρχή της συγκέντρωσης, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς- Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε ότι «από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα στοιχειώδη συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας και είναι αυτή που συνυπογράφει και ανέχεται τα βάρβαρα μέτρα που οδηγούν την κοινωνία σε ολοκαύτωμα, τον λόγο δε μπορεί παρά να έχει η ίδια η κοινωνία». Σχολιάζοντας τη σημερινή κινητοποίηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι «πρέπει να γίνει ορόσημο απέναντι στην τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού» και κατέληξε λέγοντας ότι «δεν μπορεί η Ελλάδα να μετατραπεί σε ένα απέραντο κοινωνικό νεκροταφείο».
«Πραξικοπηματικά κατεβάζουν τα μέτρα με ένα άρθρο», ανέφερε από την πλευρά του, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ) Γιάννης Μιχελογιαννάκης και πρόσθεσε:
«Μέτρα που πολλοί θεωρούν ότι είναι μονόδρομος και ότι αν δεν ψηφιστούν θα πέσει η κυβέρνηση. Πεδίο δόξης λαμπρόν για τη Δημοκρατική Αριστερά να χρησιμοποιήσει αυτό τον εκβιασμό, μιας και κανέναν δεν συμφέρουν οι εκλογές, ώστε καλόπιστα να εκβιάσει για τη μη εφαρμογή τους, δηλαδή την απόλυτη καταστροφή της κοινωνίας».
Επιχειρούν να γυρίσουν το βιοτικό επίπεδο 40 έως 50 χρόνια πίσω, τόνισε κατά την ομιλία του ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος και κάλεσε τους εργαζόμενους, ενωμένοι να ανατρέψουν το μνημόνιο και τα μέτρα που απορρέουν από αυτό.
«Οι λογιστικές πρακτικές, οι ισοπεδωτικές λογικές και οι προβλέψεις των Μνημονίων απέτυχαν παταγωδώς, τα αποτελέσματά τους είναι τραγικά για την πραγματική οικονομία και εγκληματικά για την κοινωνία» ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ και γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης και τόνισε ότι η λύση είναι η ανάκαμψη που δεν πρόκειται να έρθει με τη μετατροπή της αγοράς εργασίας σε κάτεργο.
«Επώδυνα και δυσβάσταχτα» χαρακτήρισε με δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ τα μέτρα ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κώστας Τσικρικάς, επισημαίνοντας ότι διαλύουν και κατεδαφίζουν το κοινωνικό κράτος και τόνισε ότι τα συνδικάτα της Ελλάδας συντονίζουν τη δράση τους με τα συνδικάτα της Ευρώπης, κυρίως του ευρωπαϊκού Νότου, όπου οι λαοί πλήττονται από τη λιτότητα και οδηγούνται σε οικονομική εξαθλίωση.
«Για τροχιά καταστροφής» έκανε λόγο το μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ Γιώργος Γαβρίλης, που σημείωσε την ανάγκη «να κλιμακωθεί ο αγώνας των συνδικάτων να λάβει πολιτικά χαρακτηριστικά και να εκφραστεί με πολιτικά αιτήματα».
Στις 2.10 μετά το μεσημέρι και ενώ το τέλος της πορείας έφθανε στην πλατεία Συντάγματος, ομάδες νεαρών επιτέθηκαν σε διμοιρία των ΜΑΤ στο ύψος του ξενοδοχείου “Μεγάλη Βρετάνια”.
Η Αστυνομία απάντησε με βομβίδες κρότου- λάμψης και χημικά, ενώ τα επεισόδια επεκτάθηκαν σε όλη την έκταση της πλατείας Συντάγματος και στους γύρω δρόμους. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε ένα διαφημιστικό κιόσκι στο μέσον της πλατείας κοντά στην είσοδο του μετρό, ενώ κάηκε και ένας φοίνικας στον εθνικό κήπο, από φωτοβολίδα που πέταξε διαδηλωτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου