Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Συμφωνία σε βασικά σημεία του πακέτου από τους πολιτικούς αρχηγούς


Μετά από 2,5 ώρες έληξε πριν από λίγο η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως είχαμε προαναγγείλει, έχει υπάρξει συμφωνία για το πακέτο κάτι που επιβεβαίωσε βγαίνοντας και ο Φ. Κουβέλης. Όπως είπε, υπήρξε συμφωνία σε βασικούς άξονες αλλά υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες σε επιμέρους θέματα που θα συζητηθούν.
Αυτό σημαίνει, μάλλον ότι πρόκειται για επουσιώδεις διαφορές. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μίλησε για τετραετή επιμήκυνση, προφανώς εννοώντας ότι το πρόγραμμα θα πάει μέχρι το 2016 (δύο χρόνια συν δύο δηλαδή, όπως συζητείται εδώ και καιρό).
Είπε επίσης ότι ο ίδιος επιμένει στη ρήτρα αντικατάστασης των μέτρων που ουσιαστικά σημαίνει τα ισοδύναμα για τα μέτρα εκείνα που θα πλήξουν τους πολίτες. Αναφέρθηκε στην επιμήκυνση λέγοντας ότι πρόκειται για σημαντική ελάφρυνση αλλά τόνισε ότι η διεκδίκηση των ελληνικών δικαίων θα συνεχιστεί σε πολλαπλά πολιτικά επίπεδα. Βεβαίως είπε ότι η ΔΗΜΑΡ θα επιμείνει όταν το πακέτο πάει στη Βουλή να είναι ενταγμένο σε ένα ευρύτερο πλαίσιο μέτρων για την ανάπτυξη, τη φορολογία και τη φοροδιαφυγή
Βγαίνοντας από το Μαξίμου ο κ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε τη συμφωνία στους βασικούς άξονες αλλά δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία για το πότε θα ψηφιστεί το πακέτο. Επανέλαβε ότι η συμφωνία αποτελεί βάση για περαιτέρω διαπραγμάτευση με την τρόικα και αναφέρθηκε στις συζητήσεις που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες για τις ρήτρες επίτευξης στόχων και τις ρήτρες απόκλισης οι οποίες θα είναι «συμμετρικές» όπως είπε ο υπουργός. Συμβολική η κίνηση του πρωθυπουργού να χαιρετήσει τον Γ. Στουρνάρα έξω από το Μ. Μαξίμου δείχνοντας ότι η κουβέντα έχει τελειώσει, τα μέτρα κλείδωσαν. Όπως όλα δείχνουν το πακέτο είναι κλεισμένο και θα παρουσιαστεί στο Euro Working αύριο. Υπάρχουν επιμέρους διαφορές αλλά φαίνεται ότι οι αντιδρώντες κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία και δίνουν το πράσινο φως. Τώρα μένει να δούμε πότε το πακέτο θα πάει στη Βουλή για ψήφιση. Το ένα σενάριο είναι να ψηφιστεί πριν τις 8 Οκτωβρίου το άλλο είναι να ψηφιστεί μαζί με τον προϋπολογισμό στο διάστημα μεταξύ 8 και 18 Οκτωβρίου.
Μετά τους Κουβέλη και Στουρνάρα και ο Ευ. Βενιζέλος (όπως πάντα με λίγη σάλτσα παραπάνω) επιβεβαίωσε τη συμφωνία για το πακέτο των 11,5 + 2 δισ. ευρώ. Οπως είπε απαιτείται πλέον πολιτική διαπραγμάτευση ενώ στήριξε την πρόταση για επιμήκυνση ώστε να υπάρξει ελάφρυνση από τα μέτρα.
«Ο χρόνος τρέχει σε βάρος μας. Δεν μπορούμε να καθυστερούμε. Χρειάζεται πολιτική διαπραγμάτευση σε υψηλό επίπεδο για να επιτευχθεί παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής», συνέχισε ο κ. Βενιζέλος και εξήγησε ότι «το άπλωμα των μέτρων σε 4 χρόνια τα κάνει πιο ήπια, πιο φιλικά».
Αναφέρθηκε σε μια συνολική συμφωνία η οποία θα πρέπει να παρουσιαστεί στους πολίτες και η οποία, κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να προβλέπει την πλήρη εκταμίευση του πακέτου των 31,5 δισ.ευρώ, την ελάφρυνση όσων έχουν ανάγκη, την υιοθέτηση ενός αναπτυξιακού πακέτου και την εγγύηση των δανειστών για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέστειλε τρία μηνύματα:
1. Στους πολίτες που όπως είπε ψήφισαν φιλοευρωπαϊκά ότι «δεν μας ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος γιατί θέλουμε να δικαιωθούμε στο τέλος της διαδρομής».
2. Στους πολίτες που επέλεξαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι «αγωνιζόμαστε τα μέτρα να μην είναι οριζόντια, να είναι πραγματικά τα τελευταία και να πιάνουν τόπο».
3. Στους Ευρωπαίους τους οποίους κάλεσε να μην ανατροφοδοτούν τη συζήτηση ότι η Ελλάδα μπορεί και να εξωθηθεί σε έξοδο από το ευρώ.
Σε ότι αφορά αυτά καθ’ αυτά τα μέτρα, μια διαφοροποίηση αρκετά σημαντική αφορά τα 30 ευρώ των χαμηλών αγροτικών συντάξεων που τελικά θα κοπούν αλλά δε θα κοπούν τα δώρα στους αγρότες που είναι συνταξιούχοι.
Επίσης, ισχύει η πρόταση για διαθεσιμότητα 15.000 υπαλλήλων που θα γίνει με αξιολόγηση από το ΑΣΕΠ.
Οι συντάξεις θα κοπούν από τα 1.000 ευρώ και πάνω κλιμακωτά. Μειώνεται το εφάπαξ σε όλα τα ταμεία ενώ θα πληρώσουν και έκτακτη εισφορά όσοι πήραν σύνταξη τα τελευταία χρόνια.
Κόβονται όλα τα δώρα στο δημόσιο τομέα, δηλαδή ένας υπάλληλος χάνει αμέσως 1.000 ευρώ ενώ θα υπάρξουν και μειώσεις μισθών στις ΔΕΚΟ και τα ειδικά μισθολόγια.
Τα όρια συνταξιοδότησης από τον επόμενο χρόνο πάνε στα 67 έτη και παράλληλα αυξάνονται σε 20 από 15 και τα έτη για την έξοδο σε σύνταξη.
Αυξάνεται και το όριο ηλικίας για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ στα 64 έτη από τα 60 που είναι σήμερα.
Σε ότι αφορά στα σώματα ασφαλείας και το στρατό καταργείται η αυτόματη μισθολογική προαγωγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου