Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ από τις δημοσκοπήσεις


Προβληματισμός και αμηχανία για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ δεν έχει απαντήσεις στα ερωτήματα της κοινωνίας, που συνεχίζει να δοκιμάζεται, αλλά ούτε ξεκάθαρη μετεκλογική στρατηγική, κυριαρχούν στην Κουμουνδούρου. Προς στιγμήν «κρύβονται» κάτω από το χαλί της σκληρής αντιπολιτευτικής ρητορικής του Αλέξη Τσίπρα και των στελεχών της Κουμουνδούρου που σηκώνουν το επικοινωνιακό βάρος της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, τα «καμπανάκια» όμως έχουν αρχίσει και χτυπούν. Το τελευταίο βαρόμετρο της Public Issue (τα ευρήματα της οποίας αποδέχονται και παρακολουθούν συστηματικά στην Κουμουνδούρου), όπου η εμπιστοσύνη των πολιτών στον ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται στο 12% (20% για τη Ν.Δ.), ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που ήδη κάποια στελέχη της Κουμουνδούρου λένε από το καλοκαίρι. Ότι η κεκτημένη ταχύτητα που απέκτησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τις εκλογές του Ιουνίου μειώνεται και η Κουμουνδούρου δεν κινείται για να ενισχύσει το ρόλο της ως εν αναμονή κυβέρνησης, ως οφείλει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ ήταν ενδεικτική. Κι αυτό την ίδια ώρα που ο ίδιος αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και υποστηρίζουν ότι ο λαός έχει να επιλέξει ανάμεσα στη μνημονιακή πρόταση της τρικομματικής κυβέρνησης και σε αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν υφίσταται όσο η αξιωματική αντιπολίτευση αδυνατεί να απαντήσει στο μείζον ερώτημα: Μετά την ακύρωση του Μνημονίου – την οποία και υποστηρίζει – τι…
Αμφισημία και έλλειψη στρατηγικής χαρακτηρίζουν όλα τα βήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο η τρικομματική κυβέρνηση καταφέρνει -παρά το γεγονός ότι δεν έχει αλλάξει, όπως υποσχέθηκε, το status της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα και προχωρά σε σκληρότερα μέτρα από αυτά που είχε προϊδεάσει προεκλογικά- να διατηρεί σε ανεκτά επίπεδα το βαθμό προσμονής της κοινωνίας.
Τα στελέχη της Κουμουνδούρου, που διαβεβαιώνουν τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα ότι με την πολιτική του «ώριμου φρούτου» ό,τι δεν έχει κερδίσει από τον Ιούνιο ως σήμερα θα το κερδίσει την περίοδο υλοποίησης των σκληρών μέτρων, έχουν επιβάλει τη γραμμή τους.
Δεν είναι τυχαίο ότι η ομάδα που σήκωσε το βάρος της αντιπαράθεσης προεκλογικά (Γ. Δραγασάκης, Γ. Σταθάκης, Γ. Μηλιός, Ευ. Τσακαλώτος κ.ά.) στα δύσκολα ζητήματα της οικονομίας δεν αποτελεί τη μετεκλογική «front line» της Κουμουνδούρου στα ΜΜΕ. Και ενώ ο κ. Τσίπρας στέλνει αυτά τα στελέχη στις κρίσιμες συναντήσεις με Στουρνάρα, Ράιχενμπαχ κ.λπ., ως φωνή του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ παραμένουν οι Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης που ουκ ολίγες φορές «εκθέτουν» τον ΣΥΡΙΖΑ με τις επικλήσεις για χρεοκοπία ή επιστροφή στη δραχμή κ.λπ.
Είναι ενδεικτικό ότι την τελευταία φορά που δηλώσεις του Π. Λαφαζάνη εκλήφθηκαν ως φιλικές προς τη χρεοκοπία της χώρας σήμανε συναγερμός. Ο βουλευτής της Β’ Αθήνας Αλέξης Μητρόπουλος έστειλε επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα ζητώντας άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με θέμα συζήτησης τη μετεκλογική στρατηγική του κόμματος και την ίδια ώρα συνεργάτες του κ. Τσίπρα έλεγαν «ποιος είναι αυτός που στέλνει επιστολές». Τελικά, η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έγινε κλειστή στις αρχές του Σεπτέμβρη, αλλά λύση στο μείζον θέμα της θολής μετεκλογικής εικόνας του ΣΥΡΙΖΑ δεν βρέθηκε. Οι παρεμβάσεις της Κουμουνδούρου και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά δημιουργούν περισσότερα ερωτηματικά από τις απαντήσεις που δίνουν, με αιχμή την αμφίσημη στάση έναντι του ευρώ. Το τελευταίο δείγμα γραφής, η συνέντευξή του στην εφημερίδα της Αργεντινής «Pagina 12», δεν ήταν άλλη μια μονοσήμαντη επίθεση στο ευρώ, όπως παρουσιάστηκε από μερίδα του Τύπου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν πολύ πιο προσεκτικός από άλλες παρεμβάσεις του και φρόντισε να διαχωρίσει τη στήριξη στο ευρώ από την καταδίκη στις πολιτικές που ακολουθούνται για τη στήριξή του, εκτιμώντας ότι αυτό ήταν κατ’ ουσία το μήνυμα των διπλών εκλογών του Ιουνίου.
Από τον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου