Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Σε εκλογή νέων διοικήσεων προχωρούν 7 ΑΕΙ


Aποστολος Λακασας

Καθοριστικό βήμα προς την εκλογή νέων διοικήσεων κάνουν τα ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς σε επτά ΑΕΙ έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την εφαρμογή της σχετικής ρύθμισης του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που προκάλεσε αντιδράσεις την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Βέβαια, η στάση μεταξύ των ΑΕΙ στο θέμα παρουσιάζεται ανομοιογενής, καθώς εκτιμάται ότι τις αποφάσεις ορισμένων πρυτανικών αρχών καθορίζουν και οι πολιτικές συμμαχίες που είχαν κάνει τους προηγούμενους μήνες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Πατρών, Πειραιώς, Πελοποννήσου και το Χαροκόπειο θα προκηρύξουν άμεσα εκλογές για την ανάδειξη των πανεπιστημιακών, οι οποίοι θα αποτελέσουν τα πρώτα μέλη των νέων Συμβούλιων Ιδρύματος. Τα πέντε ΑΕΙ θα προστεθούν στο Δημοκρίτειο και το Παν. Κρήτης, τα οποία έχουν ήδη προκηρύξει εκλογές για τις 17 και 25 Οκτωβρίου αντίστοιχα. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρύτανης του Παν. Πατρών και προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων, κ. Γεώργιος Παναγιωτάκης, η πρόσφατη έκδοση της υπουργικής απόφασης που ρυθμίζει κρίσιμα σημεία της διαδικασίας, όπως αυτή άλλαξε με την τροποποίηση του νόμου 4009/11 (π. χ. καθιέρωση επιστολικής ψήφου), θα διευκολύνει την προκήρυξη εκλογών. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται από στελέχη του υπ. Παιδείας που μίλησαν στην «Κ» ως ένδειξη αλλαγής του κλίματος. Βέβαια, θεωρείται σίγουρο ότι κατά τη διεξαγωγή των εκλογών θα υπάρξουν αντιδράσεις από μειοψηφίες φοιτητών και πανεπιστημιακών, όπως συνέβη και την περυσινή ακαδημαϊκή χρονιά.
Από την άλλη, υπάρχουν ακόμα εστίες αντίδρασης μεταξύ των πρυτάνεων. «Εάν οι πρυτάνεις οπισθοχωρούσαν αμέσως μετά τις αλλαγές που έγιναν στον νόμο τον Αύγουστο, θα έδειχναν ότι αντιδρούσαν μόνο για να εξασφαλίσουν την ολοκλήρωση της θητείας τους. Με βάση τον αρχικό νόμο οι πρυτάνεις έπρεπε να παραδώσουν τον θώκο στα τέλη του περασμένου Αυγούστου» ανέφερε στην «Κ» έμπειρος πανεπιστημιακός. «Επίσης, ορισμένοι πρυτάνεις που πρωτοστάτησαν πέρυσι κατά του νόμου, έχουν κάνει πολιτικές συμμαχίες που τώρα πρέπει να τηρήσουν» συμπλήρωσε ο ίδιος.
http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου