Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Νέο «ψαλίδι» από ΕΟΠΥΥ

Στις δαπάνες για παρακλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις

Της Πεννυς Μπουλουτζα

Ενα γερό «ψαλίδισμα» στις δαπάνες για παρακλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις ασφαλισμένων επιχειρεί ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας με πακέτο μέτρων το οποίο θα στοχεύει τόσο στο κόστος των εξετάσεων όσο και στον συνολικό αριθμό τους. Το -υπό επεξεργασία- πακέτο περιλαμβάνει επανακοστολόγηση απεικονιστικών και εργαστηριακών εξετάσεων, υποχρεωτικές «εκπτώσεις» από τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, αλλά και θέσπιση πλαφόν για τα ποσά με τα οποία θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ το κάθε διαγνωστικό κέντρο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σχεδιάζει αναδιαμόρφωση δαπανών σε τρία επίπεδα:

l Το πρώτο αφορά την κοστολόγηση των εξετάσεων με δεδομένο ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το κόστος είναι ιδιαίτερα υψηλό σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα που φέρνει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Γεράσιμος Βουδούρης σχετικά με τις μαγνητικές τομογραφίες που στην Ελλάδα κοστίζουν 230 ευρώ, τη στιγμή που στη Γερμανία το σχετικό κόστος είναι 140 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας θα ζητήσει από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας επανακοστολόγηση των απεικονιστικών - εργαστηριακών εξετάσεων.
l Το δεύτερο επίπεδο αφορά τη μείωση του όγκου των εξετάσεων που διενεργούνται στη χώρα μας. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ, οι Ελληνες είναι «πρωταθλητές» στη χρήση μαγνητικών τομογραφιών και αξονικών τομογραφιών με 98:1.000 κατοίκους και 321:1.000 κατοίκους αντίστοιχα ετησίως, όταν ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 46,3 και 123,8 αντίστοιχα. Για τον έλεγχο του όγκου των εξετάσεων και κυρίως τον περιορισμό της «ζήτησης» για εξετάσεις, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσει άμεσα στην καθιέρωση ορίου δαπανών για υπηρεσίες σε ασφαλισμένους, άρα και των αποζημιώσεων που δίνει σε κάθε διαγνωστικό κέντρο. Στα άμεσα σχέδια της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ είναι να χρησιμοποιηθούν για τον ορισμό του «πλαφόν» ανά διαγνωστικό κέντρο και εργαστήριο συγκεκριμένοι συντελεστές για κάθε εξέταση που προκύπτουν με τη μεθοδολογία του μέσου όρου, δηλαδή από τη διαίρεση των πράξεων που γίνονται ανά την Ελλάδα και του συνόλου της δαπάνης (σημειώνεται ότι το σχετικό μαθηματικό μοντέλο προτείνεται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό υγείας). Παράλληλα, θα μελετηθεί η εφαρμογή σχετικού μοντέλου και σε γιατρούς ειδικοτήτων που λόγω του αντικειμένου τους «γράφουν» ακριβές εξετάσεις. Πάντως για τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια εναλλακτική πρόταση του ΕΟΠΥΥ είναι η καθιέρωση κλιμακωτού rebate επί του τζίρου των εργαστηρίων.
l Τέλος, με δεδομένες τις μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές Υγείας λόγω ύφεσης, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σχεδιάζει να ζητήσει επιπλέον «εκπτώσεις» από τους παρόχους υπηρεσιών Υγείας. Σύμφωνα με τον κ. Βουδούρη, στο πλαίσιο της κοινωνικής δικαιοσύνης, όποιο ποσοστό προκύψει ως μείωση στο κοινωνικό εισόδημα από τις νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που προβλέπονται στο πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ -και οι οποίες θα έχουν άμεση επίπτωση στις ασφαλιστικές εισφορές και επομένως στη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ- θα προτείνει ο ίδιος ως μείωση και στα κέρδη των παρόχων υπηρεσιών Υγείας του ΕΟΠΥΥ. Οπως επισημαίνει στην «Κ» ο κ. Βουδούρης «όλοι πρέπει να ξέρουν ότι θα πάρουν αυτό που τους αναλογεί και σε τιμή συμβατή με τις μειώσεις που έχουν υποστεί ο ασφαλισμένος και η ελληνική οικονομία».
Σημειώνεται ότι ήδη για το 2012 καταγράφεται υπέρβαση στις δαπάνες που είχαν προϋπολογισθεί για τις παρακλινικές, εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις, αν και η υπέρβαση αυτή θεωρείται αναμενόμενη, καθώς οι στόχοι που είχαν τεθεί ήταν ιδιαίτερα «φιλόδοξοι». Είναι ενδεικτικό ότι το 2011 ο προϋπολογισμός για παρακλινικές - εργαστηριακές εξετάσεις ασφαλισμένων στα τέσσερα βασικά Τραμεία που συγκρότησαν τον ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ - ΟΑΕΕ - ΟΠΑΔ - ΟΓΑ) ήταν 850 εκατ. ευρώ, ενώ εφέτος το αντίστοιχο ποσό θα πρέπει να κλείσει μόλις στα 187 εκατ. ευρώ. Εως σήμερα οι σχετικές δαπάνες ανέρχονται περίπου στα 220 εκατ. ευρώ, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα φτάσουν στο τέλος του έτους τα 320 εκατ. ευρώ.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου