Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Ο “μήνας του μέλιτος” τέλειωσε για την κυβέρνηση – πιέσεις από παντού


Έχουμε γράψει κατά καιρούς για την απόλυτη παράνοια που επικρατεί σχετικά με το ελληνικό πρόβλημα. Για μια σειρά από θέματα που ξαφνικά «σκάνε» εκεί που όλοι πιστεύαμε ότι πάνε καλά τα πράγματα ή αντίθετα για καλές ειδήσεις εκεί που όλα φαίνονται μαύρα. Κι έχουμε γράψει επίσης και για τη σχέση που μπορεί να έχει η λύση για την Ελλάδα με τις εκλογές στις ΗΠΑ.
Όμως, τα τελευταία 24ωρα βλέπουμε ξανά να μπαίνει η χώρα σε νέο κύκλο επιθέσεων, πιέσεων, εκβιασμών και αλληλοσυγκρουόμενων απόψεων που προκαλούν πραγματική ταραχή στην κυβέρνηση.

Και δε μιλάμε για τα σκάνδαλα, πραγματικά ή υπαρκτά και το αν υπάρχει σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας.
Μιλάμε για το νέο κύκλο αρνητικών δημοσιευμάτων που ξεκίνησαν ουσιαστικά από τη στιγμή που υπήρξε ρήξη της κυβέρνησης με την τρόικα επειδή η τελευταία απαιτούσε απίστευτα πράγματα από τον Στουρνάρα και μάλιστα εντελώς ξαφνικά.
Παρά το γεγονός ότι τα επίσημα στοιχεία για την ελληνική οικονομία υπάρχουν, οι ξένοι γνωρίζουν που βαδίζει η χώρα, εντούτοις επιμένουν να εκβιάζουν αλλά και να ανεβάζουν καθημερινά τη σκάλα της έντασης του εκβιασμού.
Την Παρασκευή προκλήθηκε σάλος από το δημοσίευμα του Reuters που έλεγε ότι η έκθεση της τρόικας πάει για Νοέμβριο, οπότε τινάζεται στον αέρα το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας. Το δημοσίευμα διαψεύστηκε κατηγορηματικά, αλλά η ουσία έμεινε.
Το Σαββατοκύριακο η εφημερίδα The Wall Street Journal έκανε λόγο για αντιπαράθεση μεταξύ των δανειστών της Ελλάδας για το ποιος θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό. Η εφημερίδα ανέβαζε το νούμερο για τα απαιτούμενα μέτρα ως το 2014 στα 30 δισ.ευρώ προκειμένου να πάρει η χώρα τη δόση και να μη ξεμείνει από ρευστό.
Την Κυριακή το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, επικαλούμενο στοιχεία της τρόικας, έλεγε ότι το έλλειμμα της Ελλάδας είναι 20 δις και θα απαιτηθούν περισσότερα μέτρα από τα 13,5 που είναι υπό διαπραγμάτευση με την τρόικα. Και έλεγε ότι αν δεν καλυφθεί αυτή η μαύρη τρύπα δε μπορεί να υπάρξει δόση. Η είδηση διαψεύστηκε Κυριακάτικα από το υπουργείο Οικονομικών αλλά η αναστάτωση έμεινε.
Σήμερα ένα ακόμη δημοσίευμα προκαλεί σάλο και αποδεικνύει ότι τίποτε δεν είναι τυχαίο κι ότι ο «μήνας του μέλιτος» για την Ελλάδα μάλλον έχει τελειώσει. Η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung επικαλούμενη υψηλόβαθμους διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες λέει ότι η χρηματοδοτική «τρύπα» της χώρας, εκτιμάται στα περίπου 30 δισ. ευρώ κι ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να χρηματοδοτεί τον προϋπολογισμό της από το 2015, όπως σχεδιαζόταν, χωρίς περισσότερη βοήθεια. Και ο στόχος της πλήρους χρηματοδότησης του χρέους της από τις αγορές, από το 2020 και ύστερα, φαίνεται απίθανος, αναφέρει η εφημερίδα.
Η χώρα θα χρειαστεί «τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια» επιπλέον χρόνου για να σταθεί ξανά στα πόδια της, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, επικαλούμενο ανώνυμες απόψεις από τις πηγές της στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες.
Είναι πράγματι άξιο απορίας για το τι συμβαίνει με την Ελλάδα και τι συμβαίνει με τους ξένους. Έχουμε τρύπα 10, 20 ή 30 δις; Θα χρειαστούμε επιπλέον μέτρα όταν δε μπορούμε να μαζέψουμε ούτε 10 δις συνολικά; Θα πρέπει να κόψουμε κι άλλο μισθούς και συντάξεις; Μήπως θα πρέπει να πάρουμε μια καραμπίνα και να σκοτώσουμε μερικές χιλιάδες Έλληνες για να ελαφρυνθούμε από τα έξοδα; Μήπως να αποφασίσουν οι ξένοι να ρίξουν μια πυρηνική βόμβα να εξαφανίσουν την Ελλάδα να τελειώνουμε; Ας αποφασίσουν πλέον τι θέλουν διότι για το σημερινό χάλι της ελληνικής οικονομίας έχουν κι αυτοί μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Όταν πέρυσι το Μάρτιο αποφάσιζαν ένα Μνημόνιο για περικοπές 11,7 δις ευρώ το έκαναν έχοντας ως δεδομένα ότι η ύφεση θα ήταν τουλάχιστον 3 μονάδες μικρότερη, ότι η ανεργία θα ήταν τουλάχιστον 5 μονάδες χαμηλότερη, κι ότι θα υπήρχε αναπτυξιακή πολιτική. Λίγους μήνες μετά οι εκτιμήσεις τους διαψεύστηκαν και παρ΄ότι θα έπρεπε να ζητούν λιγότερα μέτρα, τώρα ανεβάζουν τις παρεμβάσεις σε 30 δις ευρώ. Που θα πάει αυτό κανείς δεν ξέρει.
Εκτός κι αν πάει ακριβώς σε ότι έχουμε υποστηρίξει. Ότι μετά τις αμερικανικές εκλογές θα μας αφήσουν στην τύχη μας, θα υπογράψουν τη χρεοκοπία της Ελλάδας και θα τελειώνει η υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου