Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Τα στυλώνει η τρόικα για τα ισοδύναμα

Μέχρι την Κυριακή πρέπει να κλείσει το πακέτο των μέτρων με τη συμφωνία των τριών κυβερνητικών εταίρων, καθώς τα περιθώρια στενεύουν και ο επόμενος στόχος, αυτός της επιμήκυνσης, βρίσκεται επί θύραις, αλλά εξαρτάται απολύτως από την έκθεση της τρόικας και την προηγούμενη συμφωνία μαζί της.

«Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι δύσκολες, γιατί και τα μέτρα είναι δύσκολα», είπε ο υπουργός των Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο Ελληνοκινεζικό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας που διοργανώνει το ΙΟΒΕ και το Ινστιτούτο Κομφούκιος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, δηλώνοντας παράλληλα βέβαιος πως «υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ».



Όπως είπε, «δουλεύουμε μέρα-νύχτα και ελπίζουμε ότι μέσα στον Οκτώβριο θα ληφθούν οι αποφάσεις που θα μας επιτρέψουν να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία, αφήνοντας πίσω τα λάθη του παρελθόντος».

Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι ο προϋπολογισμός φέτος θα κλείσει μέσα στα όρια που έχει αποδεχθεί η τρόικα, παρά τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, και έκανε λόγο για ανάγκη επιτάχυνσης στους τομείς αποκρατικοποιήσεων, καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και γενικότερα προώθησης των μεταρρυθμίσεων, τομείς όπου παρατηρείται υστέρηση και η χώρα έχει μείνει πίσω.

«Είχαμε σοβαρές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα προσαρμογής, λόγω δύο εκλογικών αναμετρήσεων, αλλά όχι μεγάλο πρόβλημα στον προϋπολογισμό, παρά το μέγεθος της απροσδόκητης πτώσης της οικονομίας. Ενεργήσαμε γρήγορα, μετά τις πρόσφατες εκλογές, πήραμε τα απαραίτητα μέτρα και είμαστε σίγουροι ότι ο προϋπολογισμός του 2012 είναι, σε γενικές γραμμές, σε καλό δρόμο», ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.

Σχετικά με το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να προσεγγίσουν τον ονομαστικό στόχο για το έλλειμμα που συμφωνήθηκε, όσο το δυνατόν περισσότερο. Ωστόσο, ο ΥΠΟΙΚ παραδέχθηκε πως η βαθιά ύφεση θα παράγει πιθανόν μια μικρή απόκλιση από τον στόχο όταν αυτό εκφράζεται ως ποσοστό του ΑΕΠ. Σημείωσε πάντως πως η απόκλιση κατά 0,5% του ΑΕΠ από το στόχο έχει γίνει αποδεκτή από την τρόικα. 

Εάν επιτευχθεί η μείωση των δαπανών μετά και το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, η Ελλάδα θα είναι μια από τις χώρες με το μικρότερο ποσοστό δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ, πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας και έκανε λόγο για συνέχιση της προσπάθειας μείωσης των δαπανών μέχρι το 2016, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την επιμήκυνση του προγράμματος.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε επίσης ότι η ύφεση στη χώρα από τότε που ξεκίνησε η κρίση μέχρι σήμερα φθάνει σωρευτικά το 20% και αναμένεται να φθάσει σωρευτικά το 25% μέχρι και το 2014. Όπως είπε, τα 2/3 της προσπάθειας, αναφορικά με την κάλυψη της δημοσιονομικής διόρθωσης και ανταγωνιστικότητας, έχουν καλυφθεί και απομένει μόνο το 1/3.

«Αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, αντανακλώντας την επιθυμία της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι με το πρόγραμμα και τους στόχους του», τόνισε.

Στο μεταξύ, συναντήσεις με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Μόντι και τον Πάπα Βενέδικτο ΧVI θα έχει ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στη Ρώμη την Παρασκευή.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Σύνοδο ηγετών του CDI (Διεθνής Κεντροδεξιών Κομμάτων).

Πάντως, η «μάχη με την τρόικα» συνεχίζεται καθώς, οι δανειστές εξακολουθούν να διαπιστώνουν «τρύπα» ύψους 4 δις ευρώ, με τους εκπροσώπους τους να απορρίπτουν πολλά από τα μέτρα, χαρακτηρίζοντάς τα φιλόδοξα και εκτιμώντας πως δεν θα πιάσουν το στόχο. 

Η διαφωνία όσον αφορά στην μείωση του προσωπικού του Δημοσίου παραμένει, με την κυβέρνηση να επιμένει στο θέμα της εφεδρείας αντί των απολύσεων, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει αποδεκτή από τους τρεις αρχηγούς η αύξηση των ορίων ηλικίας.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ στη συνάντηση των επιτελείων των κομμάτων με τον κ. Στουρνάρα, Δ. Χατζησωκράτης, σχολίασε χαρακτηριστικά μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι η «τρόικα θέλει κι’ άλλο αίμα»!


Σοφία Βούλτεψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου