Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Έρχεται νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους


Σίγουρα μόνο τυχαία δεν είναι τα δημοσιεύματα και οι δηλώσεις για το ελληνικό πρόβλημα και για το γεγονός ότι φαίνεται να οδηγούμαστε σε νέο κούρεμα του χρέους.
Άλλωστε, όλες οι προβολές που γίνονται για το 2020 δείχνουν ότι σε καμιά περίπτωση το χρέος δε μπορεί να είναι στο 120% του ΑΕΠ και θα πάει κοντά στο 150%, ακόμη κι αν πάρουμε κι άλλα μέτρα.
Το ενδεχόμενο νέου κουρέματος δίνουν με το δικό τους τρόπο τρεις πηγές. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο δεύτερης αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους.
Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας δεν αποκλείει την πιθανότητα να προκύψει χρηματοδοτικό κενό εάν υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους στους τομείς τους πρωτογενούς ελλείμματος και των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις. Πράγμα απολύτως σίγουρο αφού και η ύφεση είναι τεράστια και οι αποκρατικοποιήσεις έχουν καθυστερήσει δραματικά.

Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν αποκλείεται να εξεταστεί η δυνατότητα μετακύλισης των λήξεων ελληνικών ομολόγων που κατέχει το Ευρωσύστημα. Η αξία των ομολόγων που κατέχονται από το Ευρωσύστημα και λήγουν κατά την τριετία 2013-16 ανέρχεται σε 28 δισεκατομμύρια ευρώ.
Από την άλλη, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι το χρέος της Ελλάδας πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μέρος της εξίσωσης επίλυσης της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα. αφήνοντας παράλληλα ανοικτό το θέμα της επιμήκυνσης. Η συγκεκριμένη τοποθέτησή της ερμηνεύτηκε από οικονομικούς αναλυτές ως πρόταση για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Απαντώντας σε ερώτηση, για το που βρίσκεται σήμερα ο διάλογος μεταξύ τρόικας και ελληνικών αρχών, η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι οι άνθρωποι της αποστολής, συμπεριλαμβανομένου και του επικεφαλής του ΔΝΤ στην Αθήνα (Πολ Τόμσεν) «κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν την Ελλάδα».
Η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι τα μέτρα δεν θα επιλύσουν το κενό που υπάρχει στη χρηματοδότηση, γιατί η οικονομία παραμένει αδύναμη και δεν πέτυχε το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. Επίσης, έκανε λόγο για μακρο-οικονομική κατάσταση και για έλλειψη προόδου στο θέμα του περιορισμού της συλλογής εσόδων (φαινόμενο φοροδιαφυγής).
Η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι το Ταμείο αποφάσισε ότι οι χώρες που βρίσκονται σε μηχανισμούς στήριξης (προγράμματα του ΔΝΤ) και κάνουν μεγάλες προσπάθειες για μείωση του χρέους, πρέπει να λαμβάνουν περισσότερο χρόνο και ευκαμψία για να επιτύχουν τους στόχους, συμπληρώνοντας ότι «το τελευταίο πράγμα που επιθυμούμε είναι τα προγράμματα να τίθενται εκτός τροχιάς», προσθέτοντας ότι «έχουμε τις απόψεις μας για την Ελλάδα».
Είναι φανερός λοιπόν ο προβληματισμός στο ΔΝΤ για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και ήδη έχουν αρχίσει να σκέπτονται νέες λύσεις.
Έρχεται, λοιπόν σήμερα και η εφημερίδα Guardian για να γράψει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιθυμεί την αποτυχία των μέτρων στην Ελλάδα, ώστε να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να ζητήσει περαιτέρω «κούρεμα» του χρέους της, ενδεχόμενο που βρίσκει αντίθετες την Κομισιόν και τη Γερμανία. Μάλιστα επικαλείται πηγή στην Αθήνα ενώ τονίζει ότι μέλη της κυβέρνησης Σαμαρά έχουν σαφείς υποψίες ότι η τρόικα κάνει ότι μπορεί για να μην κλείσει η συμφωνία για τα μέτρα που απαιτούνται για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου