Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Έξω αναζητούν συνολική λύση, μέσα διαφωνούν επί… συμφωνηθέντων!

Σε σοβαρή εμπλοκή έχει εξελιχθεί η διαπραγμάτευση περί τα εργασιακά, καθώς τρόικα και ΔΗΜΑΡ εμμένουν στις θέσεις τους, με τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να αναζητούν συνεχώς συμβιβαστική λύση και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο να συγκαλεί για σήμερα την Κ.Ο. του κόμματος προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις επί των δικών τους ενστάσεων.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών εξακολουθούν να απορρίπτουν τη διατήρηση του επιδόματος γάμου, ενώ είναι κατηγορηματικά αντίθετοι στην επεκτασιμότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.



Από την πλευρά της, η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει πως, αν και δεν σκοπεύει να προκαλέσει κυβερνητική κρίση, θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμού.

Ήδη, βρισκόμαστε στην τελευταία εβδομάδα των αποφάσεων, ενώ το πακέτο των μέτρων, από την ψήφιση του οποίου εξαρτάται η εκταμίευση της δόσης, θα φθάσει τελικά στη Βουλή τη Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου, προκειμένου να ψηφιστεί ως τις 7 του μήνα και εφόσον επέλθει συμφωνία.

Η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να εκμεταλλευθεί την εβδομάδα αυτή, προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει μέχρι την τελευταία στιγμή για επίλυση του προβλήματος.

Δήλωση Βρούτση

Η διαπραγμάτευση - και η διαβούλευση - είναι μία διαρκής έννοια, η οποία θα συνεχίζεται πάντα όσο η δημοσιονομική ελευθεριότητα της χώρας δεν υπάρχει, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου όπου ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ. 

 Ο Γιάννης Βρούτσης, κατά τη διάρκεια χθεσινής του συνάντησης στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, ενημέρωσε τον Φώτη Κουβέλη και βουλευτές για τα μείζονα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι τελευταίας στιγμής


Ονομαστική ψηφοφορία

Στο μεταξύ, έχει ανακύψει και νέο πρόβλημα, καθώς ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ ζητούν η κάθε αποκρατικοποίηση να συζητείται χωριστά στη Βουλή, με αποτέλεσμα να έχει προγραμματιστεί για σήμερα ονομαστική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για την απόσυρση του Δημοσίου από τις υπό αποκρατικοποίηση επιχειρήσεις όπου διατηρεί ποσοστά.

Όλα αυτά, την ώρα που η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup εργάζεται προς την κατεύθυνση συνολικής λύσης για την Ελλάδα, προκειμένου αυτή να παρουσιαστεί στη συνεδρία των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, την Τετάρτη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, κερδίζει έδαφος η χορήγηση δανείου στην Ελλάδα για επαναγορά ομολόγων σε χαμηλότερη τιμή, εφόσον όμως υπάρξει συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα και εγκριθεί το πακέτο των μέτρων από τη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου