Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Ως το 2015 θα απολυθούν 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι


Τις τελευταίες τους στιγμές στο Δημόσιο ζουν περίπου 2000 υπάλληλοι… Οι απαιτήσεις της τρόικας πέρασαν και πλέον το τελικό σχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την απομάκρυνση δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2012 μπαίνει στην τελική ευθεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτοί που θα κουνήσουν πρώτοι το «μαντίλι» στο Δημόσιο αναμένεται να είναι τουλάχιστον 2.000 επίορκοι και υπάλληλοι που έχουν υποπέσει σε βαριά πειθαρχικά παραπτώματα, οι κοπανατζήδες και οι ακατάλληλοι, ενώ αυτοί που θα συνταξιοδοτηθούν ως το τέλος του έτους θα φτάσουν περίπου τους 50.000. Επίσης θα μειωθούν και οι δομές των υπουργείων κατά 50%.


Οι δανειστές δεν κάνουν πίσω, ζητούν την άμεση απόλυση 2.000 υπαλλήλων έως το τέλος του 2012 και ακόμη 25.000 έως 30.000 υπαλλήλων μέσα στο 2013, με στόχο έως το 2015 στο Δημόσιο να υπηρετούν 150.000 λιγότεροι υπάλληλοι.

Από την άλλη, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πιστεύουν πως αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί και θα ξεπεραστεί μόνο με τις συνταξιοδοτήσεις και την εφαρμογή της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις,

Πάντως συνεργάτες του Αντώνη Μανιτάκη τονίζουν ότι οι 50.000 συνταξιοδοτήσεις του 2012 δημιουργούν σημαντικό πρόβλημα στη λειτουργία του κράτους, ενώ εύλογα αποφεύγουν να προσδιορίσουν πόσοι είναι οι επίορκοι, καθώς δεν μπορεί να προεξοφληθεί πριν από την δικαστική ή πειθαρχική κατάληξη των υποθέσεων αυτών.

Ερωτηματικά όμως υπάρχουν για το πώς χαρακτηρίζεται ένας υπάλληλος «ακατάλληλος», αφού στα στελέχη του υπουργείου δεν έδωσαν σαφή απάντηση, αλλά επισήμαναν ότι θα έχει προηγηθεί αξιολόγηση με διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια, υπό το ΑΣΕΠ.

Εκτός, όμως, από τις απολύσεις το επόμενο διάστημα θα υπάρξει έντονη κινητικότητα στο Δημόσιο, αφού τουλάχιστον 30.000 υπάλληλοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα από την κατάργηση των οργανικών τους θέσεων, τόσο στον στενό δημόσιο τομέα, όσο και σε φορείς του Δημοσίου, ή από πλεονάζον προσωπικό των τουλάχιστον 200 φορέων που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν. Αυτό συμφώνησε το υπουργείο με την «task force» και τους Γάλλους τεχνικούς συμβούλους προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των υπαλλήλων, αλλά και να υπάρξει ριζική αναδιάρθρωση του προσωπικού, χωρίς «τυφλές» απολύσεις

Οι υπάλληλοι αυτοί θα πρέπει να μετακινηθούν εκεί όπου υπάρχει ανάγκη για προσωπικό (π.χ. εφορίες, νοσοκομεία κ.λπ.) ενώ στην περίπτωση που αρνηθούν, θα απολύονται με… συνοπτικές διαδικασίες! Επίσης αν καταργηθεί η οργανική τους θέση και δεν υπάρχει άλλη θέση, τότε ενδεχομένως θα μπαίνουν σε καθεστώς εφεδρείας.

Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου