Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Θερμός Σεπτέμβριος με επιστροφή της τρόικας

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
Τη δύσκολη εξίσωση της παραμονής στο ευρώ με την ελάφρυνση των μέτρων που θα περιληφθούν στο βαρύ πακέτο των 11,7 δις ευρώ προσπαθεί να λύσει η κυβέρνηση, στον απόηχο των επαφών Σαμαρά στο εξωτερικό, αλλά και των θετικών δηλώσεων και συνεντεύξεων Μέρκελ και Ολάντ.

Στο υπουργείο Άμυνας δίνεται η μάχη των ειδικών μισθολογίων, τα οποία βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο της συνάντησης Γ. Στουρνάρα και Π. Παναγιωτόπουλου, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου αναγνώρισε χθες δημόσια πως τα χρήματα που λαμβάνουν οι μάχιμοι ένστολοι είναι «κραυγαλέα ελάχιστα».



Οι ίδιοι οι δανειστές θεωρούν πως η σημαντικότερη πηγή εσόδων για να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, για τις οποίες ζητούν επιτάχυνση διαδικασιών.

Σ’ αυτό φαίνεται να οφείλεται και ο μη προσδιορισμός του ακριβούς χρόνου επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, καθώς και της εκ μέρους τους έκδοσης της πολυαναμενόμενης έκθεσης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. 

Χθες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σάιμον Ο’ Κόνορ απέφυγε να αναφερθεί σε ακριβή ημερομηνία, λέγοντας απλώς πως «η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ολοκληρώσει την έκθεση του δεύτερου προγράμματος αξιολόγησης της Ελλάδας».

«Δεν είμαι σε θέση να αναφέρω συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα», πρόσθεσε. «Η αποστολή θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες. Ενδεχομένως η έκθεση αξιολόγησης να είναι έτοιμη περί τα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου. Εξαρτάται από την πρόοδο που θα σημειωθεί. Δε μπορώ να διευκρινίσω πότε ακριβώς θα επισκεφθεί η τρόικα την Αθήνα».

Από την πλευρά της, επικαλούμενη διπλωμάτες της Ε.Ε., η γερμανική εφημερίδα Rheinische Post υποστηρίζει πως η έκθεση της τρόικα θα είναι έτοιμη στις αρχές Οκτωβρίου και όχι τον Σεπτέμβριο.

Η εφημερίδα αποδίδει την καθυστέρηση ακριβώς στην καθυστέρηση του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, καθώς αυτό δεν φαίνεται δυνατόν να εφαρμοστούν νωρίτερα από το τέλος Σεπτεμβρίου. 

Σήμερα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επισκέπτεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να τον ενημερώσει για το αποτέλεσμα των επαφών του με τις ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ.


Σοφία Βούλτεψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου