Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Σαμαράς στην Bild: “η δραχμή θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα”


«Το μόνο που ζητάμε είναι λίγο χρόνο να αναπνεύσουμε. Αυτό δεν σημαίνει πιο πολλά χρήματα». Αυτή η φράση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη γερμανική εφημερίδα Bild αποτελεί το κλειδί στις συναντήσεις που ξεκινάει το απόγευμα της Τετάρτης με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και συνεχίζει την Παρασκευή σε Βερολίνο με Άνγκελα Μέρκελ και το Σάββατο στο Παρίσι με Φρανσουά Ολάντ.

Ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στο γερμανικό κοινό υποστήριξε ότι «κάναμε θυσίες αλλά και πρόοδο στην προώθηση μεταρρυθμίσεων και αλλαγών» και πως «η δραχμή θα ήταν καταστροφή για εμάς».
Ο Αντώνης Σαμαράς, δείχνοντας το στόχο της κυβερνητικής προσπάθειας, σημείωσε ότι σύντομα ο δημόσιος τομέας θα είναι μικρότερος και περισσότερος αποτελεσματικός, αφού για κάθε δέκα αποχωρήσεις προσλαμβάνεται μόνο ένας.
«Το μόνο που ζητάμε είναι λίγο χώρο να αναπνεύσουμε, να πάρει η οικονομία μπροστά και να αυξηθούν τα έσοδα. Περισσότερος χρόνος δεν σημαίνει και περισσότερα χρήματα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στους κινδύνους από τυχόν επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή που θα σήμαινε την καταστροφή της χώρας και το τέλος της δημοκρατίας, όπως σημείωσε.

«Μία επιστροφή στην δραχμή θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα. Θα σήμαινε πέντε ακόμη χρόνια περίπου ύφεσης και η ανεργία θα έφτανε στο 40%. Ένας εφιάλτης για την χώρα: οικονομική κατάρρευση, κοινωνική αναταραχή και μία πρωτοφανής κρίση της δημοκρατίας. Το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων έχει βυθιστεί τα τελευταία χρόνια κατά 35%. Μία επιστροφή στην δραχμή θα επέφερε μία περαιτέρω μείωση κατά 70%. Ποια οικονομία, ποια δημοκρατία μπορεί να ζήσει έτσι; Στο τέλος θα ήταν σαν τη δημοκρατία της Βαϊμάρης» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο Αντώνης Σαμαράς με την αναφορά ότι οι θυσίες των Ελλήνων δεν θα πρέπει να πάνε χαμένες και όλοι οι πιστωτές μας οφείλουν να γνωρίζουν ότι κι εμείς οι Έλληνες είμαστε αυστηροί με τον εαυτό μας και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε, αλλά και την επισήμανση, πως είμαι σίγουρος, ότι και οι ευρωπαίοι εταίροι είναι στο πλευρό μας και η ελληνική επιτυχία θα ενισχύσει την Ευρώπη, έδωσε και το πλαίσιο που θα κινηθεί στις επαφές που θα έχει στο διπλωματικό μαραθώνιο που ξεκινά.
Η αρχή γίνεται το απόγευμα της Τετάρτης με τη συνάντηση με τον Γιούνκερ στο Μέγαρο Μαξίμου και το βράδυ με το δείπνο που θα του παραθέσει ο Σαμαράς που θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει μια θετική δημόσια δήλωση για τις προσπάθειες της κυβέρνησης.
Ο Πρωθυπουργός θα του εξηγήσει τι γίνεται στην Ελλάδα, τι κάνει ο ίδιος να αλλάξει την κατάσταση, ενώ θα έχει και στο τραπέζι και το πακέτο των μέτρων. Η επιμήκυνση θα συζητηθεί πολύ χαλαρά, διότι είναι ένα θέμα, για το οποίο η Αθήνα θα λάβει απαντήσεις προς τον Οκτώβριο.
Όλα εξαρτώνται από την έκθεση της τρόικας και αυτό το ξέρει ο Σαμαράς που θα διαβεβαιώσει τον κ. Γιούνκερ ότι είμαστε στην περίοδο των έργων και όχι των υποσχέσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου