Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Αξιόπιστη Ελλάδα και μεταρρυθμίσεις ζήτησε ο Γιούνκερ


Μήνυμα στην Ελλάδα ότι οι ξένοι στηρίζουν την προσπάθεια της κυβέρνησης για τη σωτηρία της χώρας και παραμονή της στο ευρώ, αρκεί να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να αποκατασταθεί η αξιοπιστίας της, έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Παράλληλα, επιβεβαίωσε και το κλίμα που επικρατεί στο εξωτερικό για την Ελλάδα, ενόψει των συναντήσεων του Αντώνη Σαμαρά με Μέρκελ και Ολάντ. Κλίμα θετικό μεν αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις για τη βοήθεια που θα δώσουν στη χώρα μας.

Το κλίμα στη συνάντηση των δύο ανδρών ήταν θερμότατο ενώ είχε και δόσεις χιούμορ. Ο Γιούνκερ μάλιστα ζήτησε από τους φωτορεπόρτερ να μην το παρακάνουν με τα φλας και να μην τυφλώνουν τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Ο Γιούνκερ, αφού τόνισε κατηγορηματικά αντίθετος στην προοπτική εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είπε ότι ήρθε σα φίλος. «Δεν μπορεί να κατανοήσει κανείς την Ευρώπη σήμερα χωρίς την συμβολή της Ελλάδας στην Ευρώπη» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.   «Δεν ήρθα στην Ελλάδα για να κάνω διάλεξη ή μάθημα στην ελληνική κυβέρνηση, ποιος θα ήμουν εγώ αν ερχόμουν να κάνω μάθημα στην Ελλάδα» σημείωσε και εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει όλα όσα έχει υποσχεθεί.
Αναγνώρισε τις προσπάθειες της χώρας επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει πραγματικά καταβάλει τα τελευταία χρόνια, μήνες και εβδομάδες μια τεράστια προσπάθεια και αυτό καταδεικνύει το κουράγιο της ελληνικής κυβέρνησης αλλά αναφέρομαι και στις προσπάθειες πολλών έντιμων ανθρώπων» είπε.
«Οι Έλληνες πολίτες  καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει οικονομική εξυγίανση στη χώρα» είπε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η Ελλάδα πάσχει σε επίπεδο αξιοπιστίας.
Όπως τόνισε ο κ. Γιούνκερ, μια περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση, είναι κεφαλαιώδους σημαίας για την Ελλάδα.
«Μια στιβαρή και αξιόπιστη στρατηγική σε ότι αφορά το μεσοπρόθεσμο είναι μια προϋπόθεση σε ότι αφορά στην εκταμίευση της επόμενης δόσης» ανέφερε. «Η Ελλάδα χρειάζεται να προχωρήσει σε όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» είπε ο κ. Γιούνκερ ξεκαθαρίζοντας ότι είναι σθεναρά αντίθετος ως προς την έξοδο της Ελλάδας  από το ευρώ καθώς, όπως τόνισε, «θα ήταν κίνδυνος για όλη την ευρωζώνη».
Σημαντική είναι και η επισήμανση του κ. Γιούνκερ ότι οι χαμηλόμισθοι έχουν υποφέρει πολύ στην Ελλάδα, υπονοώντας ότι πρέπει να πληρώσουν και όσοι έχουν ξεφύγει από την κρίση.
Τέλος, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για νέο κούρεμα του χρέους, χωρίς όμως να θέλει να πει πολλά επ’ αυτού.
«Έρχεται στην Ελλάδα σε μια κρίσιμη στιγμή. Του είπα ότι άλλαξαν πολλά του τελευταίους μήνες και ότι θα αλλάξουν ακόμα πιο πολλά το επόμενο διάστημα» τόνισε με τη σειρά του ο πρωθυπουργός.
«Του μίλησα για τις προσπάθειες να συλλάβουμε την φοροδιαφυγή αλλά και να προστατέψουμε την ασφάλεια των πολιτών αντιμετωπίζοντας την μάστιγα της λαθρομετανάστευσης» πρόσθεσε.
Ο κ. Σαμαράς  είπε ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα και οικονομικά και πολιτικά και κοινωνικά.
«Βαδίζουμε με σταθερότητα στο δρόμο της σταθεροποίησης» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «η λογική είναι να μπούμε στην ανάπτυξη το ταχύτερο δυνατό γιατί μια οικονομία σε συνεχή ύφεση δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της και ασφαλώς δίνουμε προτεραιότητα στο θέμα της ρευστότητας». Απευθυνόμενος σε όσους ποντάρουν στην έξοδο μας από το ευρώ, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα διαψευστούν «με έργα και όχι με λόγια» ενώ προανήγγειλε ότι το πακέτο των 11,5 δισ. θα κλείσει τις επόμενες εβδομάδες ενώ είπε ότι διευρύνθηκε το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.
 ”Πληρώνει τα λάθη του προκατόχου του”
Ο κ. Σαμαράς “πληρώνει τα λάθη του προκατόχου του” φέρεται να έχει πει ο κ. Γιούνκερ αναφερόμενος στα τραγικά λάθη της διακυβέρνησης Παπανδρέου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο πρόεδρος του Eurogroup αποδίδει μεγάλο μέρος της ευθύνης για την εικόνα αναξιοπιστίας της Ελλάδας στην κυβέρνηση Παπανδρέου.
Γι αυτό και στις σημερινές συνομιλίες του επέμεινε στο θέμα της αξιοπιστίας της Ελλάδας προφανώς διότι τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι Ευρωπαίοι παράγοντες έχουν «καεί» πολλές φορές τους προηγούμενους μήνες. Και, βεβαίως, οι ξένοι ηγέτες ενόψει της νέας διαπραγμάτευσης δε θέλουν σε καμιά περίπτωση έναν συνομιλητή που άλλα θα λέει κι άλλα θα πράττει, άλλα θα δεσμεύεται κι άλλα τελικά θα υλοποιεί. Η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό πάση θυσία πρέπει να αποκατασταθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου