Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Τα τελευταία επώδυνα μέτρα πριν τα... επόμενα τελευταία;


Ήταν η δεύτερη φόρα μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο που ο Αντώνης Σαμαράς επιχείρησε να δώσει μια χρονική προοπτική στους Ελληνες πολίτες για την έξοδο από την κρίση.
Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο είπε πώς σε δυο χρόνια θα υπάρχει μια διαφορετική Ελλάδα. Και διαβεβαίωσε ότι «το 2013 θα έχει αναχαιτιστεί η ύφεση και θα έχουν περιοριστεί η ανεργία και τα λουκέτα».
Κάτι ανάλογο έκανε και στην ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος του, φροντίζοντας προηγουμένως να διευκρινίσει βέβαια πώς όλα αυτά θα συμβούν «αν όλα πάνε καλά, και δεν υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες»
Κατά την άποψη μου, το μεγάλο πρόβλημα για τον κ. Σαμαρά πέραν από αυτά καθ αυτά τα σκληρά μέτρα, είναι η αναξιοπιστία όσων κυβέρνησαν τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια. Κυρίως τα δύο προηγούμενα .

Δυστυχώς,όταν ο πρωθυπουργός λέει πώς τα μέτρα που λαμβάνονται τώρα θα είναι τα τελευταία, ελάχιστοι τον πιστεύουν. Ενδεχομένως όχι γιατί τον θεωρούν αναξιόπιστο αλλά γιατί από την έναρξη αυτής της κρίσης κάθε φορά που ένα «κύμα» φόρων, περικοπών και άλλων δεινών έπεφτε στα κεφάλια τους, άκουγαν από τους «αρμόδιους» ότι αυτά θα ήταν τα τελευταία. Μέχρι να έρθουν τα επόμενα και μετά τα επόμενα κι ύστερα τα ...πιο επόμενα.
Επιπλέον, οι δημόσιες δεσμεύσεις πώς σε μια διετία τα πράγματα θα αρχίζουν να βελτιώνονται, λίγη αξία έχουν για όσους ετοιμάζονται να βγάλουν τον φετινό χειμώνα άνεργοι, απλήρωτοι από τις δουλειές τους, με κουτσουρεμένες συντάξεις ή με κομμένα δώρα κι επιδόματα.
Το κυβερνητικό επιτελείο πρέπει με την βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων μας να βρει τρόπο ώστε η εφαρμογή αυτών των μέτρων που θα ματώσει εκατομμύρια Ελληνες, να συνδυαστεί με πρωτοβουλίες που θα δώσουν τις «ανάσες» τις οποίες ζήτησε κι ο ίδιος από τους Ευρωπαίους εταίρους μας.
Για παράδειγμα, πρέπει ΑΜΕΣΑ να προχωρήσουν οι συνεννοήσεις με τις τράπεζες για να ισχύσουν ρυθμίσεις οι οποίες θα διευκολύνουν εκατομμύρια δανειολήπτες. Κι όχι μόνο για τα δάνεια που ήδη βρίσκονται στο «κόκκινο» αλλά και για εκείνα που εξυπηρετούνται ακόμα με ιδρώτα και αίμα.
Πρέπει ακόμα ΑΜΕΣΑ να βρεθεί τρόπος το κράτος να αποπληρώσει ένα μέρος των οφειλόμενων σε επιχειρήσεις έστω και με την μέθοδο του συμψηφισμού.
Επίσης πρέπει ΑΜΕΣΑ να προχωρήσουν οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων από μεγαλοφοροφυγάδες που κατάκλεψαν το κράτος και χρησιμοποιώντας μικρά η μεγαλύτερα παράθυρα στους νόμους απολαμβάνουν τα εκατομμύρια τους εις υγεία των κορόιδων.
Και φυσικά, η κυβέρνηση οφείλει να επιμείνει ιδιαίτερα και να δώσει όλες τις δυνάμεις της για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της λαθρομετανάστευσης. Γιατί εκτός από την οικονομική κρίση εξίσου μεγάλο ζήτημα για εκατομμύρια Ελληνες είναι ο φόβος και ο τρόμος που βιώνουν καθημερινά στις γειτονιές τους, ακόμα και μέσα στα ίδια τους τα σπίτια.
Αν όλα αυτά συμβούν ΑΜΕΣΑ (κι επιμένω σε αυτό) τότε οι πολίτες ίσως κάνουν λίγη ακόμα υπομονή αναμένοντας να δουν τα επόμενα δυο χρόνια «μια διαφορετική Ελλάδα». Αν πάλι όχι, τότε ας περιμένουμε σύντομα τα επόμενα...τελευταία μέτρα!


Σωτήρης Ξενάκης 

Πηγή:  iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου