Τον υπέρ πάντων αγώνα για τη σωτηρία της Ελλάδας, θα δώσει στο Βερολίνο ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την Γερμανίδα καγκελάριο. ο Έλληνας πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός με «στρατιωτικές τιμές», καθώς είναι η πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Καγκελαρία. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Καγκελαρίας, στην ατζέντα της συνάντησης, που θα αρχίσει στις 11.45 (τοπική ώρα) βρίσκεται η οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς και ο βαθμός εξέλιξης του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών που έχει προγραμματιστεί να δοθεί στις 13.00 (τοπική ώρα).
Η Α. Μέρκελ έχει ήδη στείλει το μήνυμά της, ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν αφού πρώτα η τρόικα δώσει την έκθεσή της. Αυτό μπορεί να ερμηνευτεί διπλά: Αφενός αφήνει ανοικτό το παράθυρο της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, κυρίως της επιμήκυνσης, και αφετέρου μας λέει ξεκάθαρα ότι αν δεν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, αυτές που πήρε η κυβέρνηση Παπαδήμου τον περασμένο Μάρτιο, τότε όλα είναι ανοικτά, ακόμη και η αποβολή της Ελλάδας από το ευρώ.
Ο κ. Σαμαράς πάει στο Βερολίνο με την καλή διάθεση που δημιούργησε η συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Κάποιοι που δεν είναι μέσα στο χορό πιστεύουν ότι μπορούν να λένε όσα τραγούδια θέλουν, όμως, όπως και να το κάνουμε η Ελλάδα είναι αυτή που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Εμείς είμαστε σε δύσκολη θέση, κι όχι ο Γιούνκερ, η Μέρκελ ή όποιος άλλος. Για το λόγο αυτό η επίσκεψη του προέδρου του Γιούρογκρουπ είναι σημαντική.
Στο κάτω – κάτω θα μπορούσε να ζητήσει από τον Σαμαρά να βρεθούν στις Βρυξέλλες ή κάπου αλλού. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ήρθε στην Αθήνα δύο μέρες πριν από τη συνάντηση με τη Μέρκελ και τον Ολάντ. Ο Γιούνκερ είναι τακτικιστής, δεν κάνει πράγματα χωρίς προηγουμένως να τα σκεφτεί. Και μπορεί να έχει προσωπική φιλία με τον Σαμαρά και το κλίμα να ήταν θερμότατο στο Μαξίμου και την Ακρόπολη, όμως, η απόφαση του να έρθει στην Ελλάδα είναι ένα μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα και τους πολίτες που κάνουν θυσίες.
Ο Γιούνκερ ήρθε για να βοηθήσει την Ελλάδα να βρει το δρόμο της. Οι πληροφορίες είναι ότι έδωσε έναν οδικό χάρτη για το πώς θα μπορούσε να κινηθεί η κυβέρνηση τόσο στις συζητήσεις με τους Μερκολάντ όσο και τις επόμενες εβδομάδες, όσο πλησιάζουν οι κρίσιμες αποφάσεις για τη χορήγηση των δόσεων, την επιμήκυνση ή ακόμη και το νέο κούρεμα του χρέους. Θέλει να βοηθήσει στον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων ώστε να μη γίνουν λάθη. Άλλωστε και γι’ αυτόν είναι στοίχημα η διατήρηση της ενότητας της ευρωζώνης, η ενίσχυση του ευρώ και η απομάκρυνση οποιασδήποτε πιθανότητας να βγει κάποια χώρα από την Ευρωζώνη.
Για το λόγο αυτό μπορεί η Αθήνα να στηρίζεται στον Γιούνκερ, ο οποίος έχει κρατήσει φιλελληνική στάση τα τελευταία τρία χρόνια.
Πάμε τώρα στο κρισιμότατο ραντεβού της Παρασκευής στο Βερολίνο. Τα δεδομένα είναι γνωστά. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει να επιτελέσει ένα πολύ δύσκολο έργο, να πείσει την Άγκελα Μέρκελ ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω την αναξιοπιστία, ξεχνά τα πισωγυρίσματα στις δεσμεύσεις και το κυριότερο, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν τα τελευταία χρόνια επειδή η κυβέρνηση Παπανδρέου αγρόν ηγόραζε – ή καλύτερα φόρτωνε το βάρος της κρίσης στον ελληνικό λαό για να μην μειώσει το κράτος και να σώσει την κομματική πελατεία του ΠΑΣΟΚ.
Υπάρχουν δύο αντικρουόμενες εικόνες σχετικά με το τι θα βρει ο Σαμαράς στο Βερολίνο. Από τη μια έχουμε τη Γερμανία η οποία ουσιαστικά έχει μπει σε προεκλογική περίοδο ενώ οι Γερμανοί δε βλέπουν με καλό μάτι τους «αναξιόπιστους» Έλληνες. Και η Μέρκελ, πιεζόμενη από το εκλογικό σώμα θα ζητήσει από την Ελλάδα να χυθεί «αίμα». Άλλωστε, για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης δε θέλει σε καμιά περίπτωση να φανεί υποχωρητική ή ότι δίνει λεφτά στον Πίθο των Δαναϊδων.
Από την άλλη, έχουμε το διεθνές κλίμα που συνεχώς αλλάζει, με τις τελευταίες ημέρες να γίνεται όλο και πιο θετικό για τη χώρα μας. Τα στοιχεία από την παγκόσμια οικονομία δείχνουν ότι παράταση της αβεβαιότητας στην Ευρώπη θα πλήξει όλο τον πλανήτη. Για παράδειγμα, χθες η Ιαπωνία ανακοίνωσε δραματική πτώση των παραγγελιών από την Ευρώπη. Επίσης, μεγάλες εταιρείες όπως π.χ. η γερμανική Siemens εκπονούν σχέδιο σωτηρίας τους καθώς προβλέπουν ότι θα πέσει δραματικά η κατανάλωση, επομένως και ο τζίρος της. Η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τούβλων, η αυστριακή Wienerberger αναθεώρησε πτωτικά τις φιλόδοξες προβλέψεις της για μεγάλη αύξηση των κερδών και των πωλήσεών της φέτος, προειδοποιώντας ότι η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας λόγω της κρίσης χρέους έχει καταφέρει μεγάλο πλήγμα στην κατασκευαστική δραστηριότητα.
Επίσης, η γνωστή ελβετική σοκολατοβιομηχανία Lindt βλέπει ότι η κρίση πλήττει καίρια την κατανάλωση και αναθεωρεί τα αποτελέσματά της. Αυτό δείχνει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλία ανάσχεσης της κρίσης, κάτι που σημαίνει ότι δε θα αφήνουν την Ελλάδα να συμπαρασύρει τους πάντες.
Ακόμη και οι δηλώσεις αξιωματούχων όπως η χθεσινή της αυστριακής Φέχτερ ότι η έξοδος από το ευρώ είναι πολύ δαπανηρή, δείχνει ότι το κλίμα είναι πιο καλό για την Ελλάδα.
Όπως ξέρουν καλά γνωρίζοντες, οι συναντήσεις του Σαμαρά με Μέρκελ και Ολάντ, προηγουμένως η συνάντηση της Γερμανίδας και του Γάλλου, η συνάντηση Μοσκοβισί με Σόιμπλε και Μόντι τη Δευτέρα και οι έντονες διεργασίες στις Βρυξέλλες δείχνουν ότι το κρίσιμο διακύβευμα τώρα δεν είναι ακριβώς η Ελλάδα, αλλά η σωτηρία του ευρώ. Και μέσα στο κλίμα αυτό μπαίνει και η ελληνική οικονομία.
Συν Αθηνά και χείρα κίνει, ωστόσο. Και ο Αντώνης Σαμαράς έχει τη μεγάλη ευκαιρία να πείσει τη Μέρκελ ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, ότι έχει σοβαρευτεί.
Στα χέρια του θα έχει δύο γερά χαρτιά:
1. Το αξιόπιστο πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί και θα υλοποιηθεί απαρέγκλιτα. Το πακέτο μέτρων και οι μεταρρυθμίσεις με έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις που δεσμεύεται η Αθήνα ότι θα κάνει.
2. Το γεγονός ότι η ύφεση στην Ελλάδα είναι τεράστια και δε φταίμε μόνον εμείς γι’ αυτό. Και μέσα στη ασύλληπτη ύφεση οι Έλληνες έχουν κάνει απίστευτες θυσίες, μεγαλύτερες από χώρες όπως η Ιρλανδία ή η Πορτογαλία.
Εκεί λοιπόν ο Σαμαράς θα θέσει το θέμα της επιμήκυνσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που μπορεί να ανατρέψει τη δραματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου