Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

17επτάχρονη μαθήτρια έφτιαξε σύστημα διάγνωσης του καρκίνου του μαστού


Mια 17 μαθήτρια από τη Φλόριντα των ΗΠΑ άφησε άφωνη την επιστημονική κοινότητα αφού κατασκεύασε «εγκέφαλο» που μπορεί να αναλύει ιστούς και να ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού με τεράστιαακρίβεια.

Πρόκειται για την Μπρίτανι Βέγκνερ η οποία βραβεύθηκε Google Science Fair 2012, το οποίο διεξάγεται κάθε χρόνο προκειμένου να αναδείξει λαμπρές ιδέες εφήβων από το χώρο της επιστήμης.
«Απλά έμαθα στον υπολογιστή πως να διαγνώσει τον καρκίνο του μαστού. Αυτό είναι αρκετά σημαντικό αφού η λιγότερο επεμβατική μέθοδος της βιοψίας δεν είναι καθόλου πειστική, με αποτέλεσμα πολλοί γιατροί να μην μπορούν καν να την χρησιμοποιήσουν», ανέφερε μεταξύ άλλων η ταλαντούχα μαθήτρια.
Η Βέγκνερ δημιούργησε ένα τεχνητό νευρωνικό δίκτυο χρησιμοποιώντας Java το οποίο χρησιμοποίησε για να πραγματοποιήσει 7.6 εκατομμύρια δοκιμές.
Έτσι βρήκε πως το ποσοστό επιτυχίας της συγκεκριμένης μεθόδου είναι 99.1%. Μάλιστα σύγκρινε τα αποτελέσματα με τρία εμπορικά προϊόντα που έκαναν την ίδια δουλειά, και εντόπισε αντίστοιχο ποσοστό επιτυχίας.
«Όσο μεγαλύτερος είναι ο όγκος των δεδομένων που αναλύονται, τόσο το ποσοστό επιτυχίας θα αυξάνεται οπότε με περισσότερα δεδομένα, νομίζω πως είναι έτοιμο για ιατρική χρήση», δήλωσε.

Μάλιστα η δεκαεπτάχρονη ξεκίνησε να δημιουργεί αυτά τα δίκτυα από την πρώτη γυμνασίου, για τους σκοπούς μιας σχολικής εργασίας!

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου