Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Σήμερα η «Μάχη του Βερολίνου»

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ
Διαπραγμάτευση στο εξωτερικό, πεδίο μάχης στο εσωτερικό: Αυτή την εικόνα παρουσίαζε χθες η χώρα, μια ημέρα μετά την επίσκεψη Γιουνκέρ και παραμονή της συνάντησης Σαμαρά-Μέρκελ.

Έτσι, η μάχη εκτός συνόρων, συνοδεύτηκε από μια μάχη στην περιοχή της Κορινθίας, με την «Χρυσή Αυγή» να πρωτοστατεί, με την παρουσία μάλιστα του τοπικού βουλευτή, σε επεισόδια κατάργησης του νόμου και κατάλυσης του κράτους, προκειμένου να μην μεταφερθούν σε στρατόπεδο της περιοχής λαθρομετανάστες που είχαν συλληφθεί στη διάρκεια της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς» στο νομό.

Την ίδια ώρα, η τύχη της Ελλάδας κρίνεται στο Βερολίνο και στο Παρίσι, με τον πρωθυπουργό να πραγματοποιεί μια κρίσιμη επίσκεψη, δηλώνοντας ξεκάθαρα πως αν η χώρα μας δεν λάβει την επόμενη δώσει είναι βέβαιο ότι θα χρεοκοπήσει.



Από την πλευρά τους, οι δανειστές αποφεύγουν μέχρι στιγμής να ανάψουν ένα φως ελπίδας, επαναλαμβάνοντας πως περιμένουν την έκθεση της τρόικας. 
Για παράδειγμα. Ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών Β. Σόιμπλε, επανέλαβε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό SWR, πως η παροχή περισσότερου χρόνου στην Ελλάδα, προκειμένου να δρομολογήσει τις περικοπές των δαπανών της, δεν θα βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων της.

«Πρέπει να γίνει ξεκάθαρη σε όλους η δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα», είπε, προσθέτοντας ότι η ευρωζώνη έχει εξαντλήσει τα όρια της οικονομικής βιωσιμότητας όσον αφορά στο ελληνικό πακέτο διάσωσης.

Από την πλευρά του, και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, ότι είναι πρόωρη κάθε συζήτηση για επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος της οικονομικής προσαρμογής.

«Επί του παρόντος, είναι πρόωρο να γίνονται εικασίες σχετικά με την παράταση της προθεσμίας για την επίτευξη της οικονομικής προσαρμογής», είπε συγκεκριμένα, υπογραμμίζοντας ότι η βασική στρατηγική του μνημονίου «είναι έγκυρη και πρέπει να παραμείνει αμετάβλητη» και υπενθυμίζοντας ότι η τρόικα διενεργεί από τον Ιούλιο του 2012 αποστολή ελέγχου στην Αθήνα, η οποία θα συνεχιστεί τον Σεπτέμβριο.

Οι κύριοι στόχοι της αποστολής είναι, όπως είπε,« η επανεξέταση της δράσης που ανέλαβαν οι ελληνικές αρχές για την επίτευξη της απαραίτητης οικονομικής και δημοσιονομικής προσαρμογής και για την επαναφορά του προγράμματος στη σωστή κατεύθυνση, μετά τις καθυστερήσεις που συσσωρεύτηκαν την άνοιξη λόγω, κυρίως, των δύο εκλογικών αναμετρήσεων και της βαθύτερης οικονομικής ύφεσης». 

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός ξεκινά σήμερα τις πιο κρίσιμες επαφές του στο εξωτερικό, που αποτελούν ουσιαστικά και την έναρξη της πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Το μήνυμα που στο μεταξύ έχει στείλει με σειρά συνεντεύξεών του, είναι πως η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και θα ξεπληρώσει τα χρέη της, προχωρώντας στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, προωθώντας αποφασιστικά τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και ανταποκρινόμενη σε όλες της τις υποχρεώσεις προς τους εταίρους.

Παρ’ όλα αυτά, ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η ύφεση και να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας, σημειώνοντας πως χωρίς την επίλυση τέτοιων προβλημάτων η χώρα δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου