Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Μέρκελ: Θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη


Δήλωση στήριξης στον Αντώνη Σαμαρά και την ελληνική κυβέρνηση, έκανε η Αγκελα Μέρκελ, αμέσως μετά τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες, διάρκειας 1,5 ώρας,  που είχαν για το ελληνικό πρόβλημα.
Σε μια, μάλλον, θετική και διαλλακτική στάση που κράτησε η Γερμανίδα Καγκελάριος, τόνισε πολλές φορές ότι στόχος της, όσο και του Φ. Ολάντ, είναι να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ ενώ εμφανίστηκε να πιστεύει ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Είμαι πεπεισμένη ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα“, τόνισε χαρακτηριστικά. Μίλησε επίσης για την ανάγκη να τηρηθούν οι δεσμεύσεις και είπε ότι η Γερμανία περιμένει την αξιολόγηση της τρόικας για την πορεία του ελληνικού προγράμματος.
Η κ. Μέρκελ εμφανίστηκε να αντιλαμβάνεται το οικονομικό χάος στην Ελλάδα λέγοντας ότι απαιτούνται πολλές θυσίες και από πολλούς αλλά τα 5 χρόνια ύφεσης είναι πολλά. «Θα στηρίξουμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, διότι το ευρώ δεν είναι απλό νόμισμα, αλλά ιδέα που αφορά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» είπε.
Τόνισε εξάλλου ότι το πρόβλημα στην Ευρώπη είναι ότι μεταξύ των εταίρων δεν υπάρχει αξιοπιστία και πρόσθεσε ότι αν η Γερμανία πάρει τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία στα χέρια της, δηλαδή την έκθεση της τρόικας, τότε θα προχωρήσει στη στήριξη της χώρας. Αφήνοντας έτσι παράθυρο για την επιμήκυνση και τις όποιες αλλαγές απαιτούνται, αρκεί να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της Ελλάδας.
Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε ιδιαίτερα αποφασισμένος να γυρίσει της σελίδα της Ελλάδας αλλά και να πατάξει φαινόμενα του παρελθόντος όπως η φοροδιαφυγή. Ο πρωθυπουργός έστειλε τρία μηνύματα:
1.Θα φέρουμε αποτελέσματα.
2.Εξαλείφουμε δύο ελλείμματα ταυτόχρονα. Το δημοσιονομικό έλλειμμα και το έλλειμμα αξιοπιστίας.
3.Η ανάκαμψη της οικονομίας είναι κρίσιμης σημασίας.
Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμα ότι είμαστε υπερήφανος λαός που δε θέλει να εξαρτάται από δανεικά ενώ αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της Ελλάδας όπως οι αναξιοποίητοι φυσικοί πόροι, η αδρανής δημόσια περιουσία αλλά και οι μορφωμένοι άνθρωποι. «Η Ελλάδα χρειάζεται μια ευκαιρία για ανάπτυξη» είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε επίσης ότι σήμερα έγινε η αρχή μιας νέας σχέσης με τη Γερμανία αν και δε μπορούν να λυθούν αμέσως όλα τα προβλήματα.
Αύριο,  ο κ.Σαμαράς θα συναντηθεί  με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολαντ, στο Παρίσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου