Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

“Γεφύρι της Άρτας” έγινε το πακέτο των μέτρων


To πακέτο των μέτρων θυμίζει το Γεφύρι της Άρτας. Ολημερίς το χτίζανε το βράδυ (το πρωί στην συγκεκριμένη περίπτωση) γκρεμιζόταν.
Χθες γράφαμε ότι το πακέτο των 11,5 δις κλείδωσε, κάτι άλλωστε που επιβεβαίωσε και ο Γιάννης. Στουρνάρας, σήμερα μείναμε με την εντύπωση ότι τίποτε δεν έχει κλειδώσει αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά γκρίζα σημεία.

Αν μάλιστα διαβάσουμε καλά τις δηλώσεις του Φ. Κουβέλη και στη συνέχεια του υπουργού Οικονομικών έξω από το Μαξίμου, θα αντιληφθούμε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά και κάποιος από τους δυο δε μας λέει την αλήθεια.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε ότι δεν έχει κλείσει κανένα πακέτο, ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση ενώ έθεσε πάλι κόκκινες γραμμές, να μην υπάρξουν οριζόντια μέτρα, να μη  θιγούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και να μη γίνουν άλλες περικοπές στα κονδύλια για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Ο κ. Κουβέλης είπε ακόμα ότι το ζήτημα των 11,5 δισ. ευρώ δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται αυτόνομα, αλλά να συνοδεύεται με μια αναπτυξιακή προοπτική.
Εκεί καταλάβαμε όλοι ότι η συνάντηση ναυάγησε, δεν υπήρξε συμφωνία και υπάρχουν σημεία που χρήζουν περισσότερης ανάλυσης.
Όμως, διαφορετική ήταν η εντύπωση που έδωσε ο Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος είπε και πάλι ότι το πακέτο έχει κλειδώσει, ότι απομένουν λεπτομέρειες τεχνικού χαρακτήρα κι ότι υπάρχουν ένα – δύο σημεία που απαιτούν περισσότερη εξειδίκευση.
Σε συζήτηση που είχε λίγο αργότερα με δημοσιογράφους, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό έγινε σε καλό κλίμα. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «όταν έχεις να κόψεις 11,5 δισ. ευρώ κόβεις από παντού» ενώ διαβεβαίωσε ότι στο σχέδιο του πακέτου δεν υπάρχει πρόβλεψη για μείωση κατά 30 ευρώ των συντάξεων του ΟΓΑ. Είπε επίσης ότι το θέμα των ειδικών μισθολογίων είναι από αυτά που ακόμη συζητώνται.
Σε άλλο…. πλανήτη ο Ευ. Βενιζέλος ο οποίος είπε ότι στη σύσκεψη δε μπήκαν σε λεπτομέρειες για τα μέτρα και ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί από τα επιτελεία των κομμάτων αρχίζοντας από απόψε το βράδυ. Τόνισε ότι όριο αποτελούν τα χαμηλά εισοδήματα, αλλά και η μεσαία τάξη, που είναι ο κορμός της Ελλάδας και δεν πρέπει να διαλυθεί. Επίσης, ζήτησε από τους πολίτες να είναι επιφυλακτικοί στον «καταιγισμό σεναρίων» που παρουσιάζονται.
Ανέφερε ότι η συζήτηση ήταν για τη διαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγικής, προκειμένου οι αρχηγοί να εμφανιστούν στη Βουλή και τον λαό με ένα συμφωνημένο πλαίσιο που θα βγάζει τη χώρα από το τούνελ και θα βάζει τέλος στην καταστροφική συζήτηση για το εάν η Ελλάδα θα μείνει ή θα φύγει από το ευρώ.Έχουμε πλήρη επίγνωση του τι γίνεται στην κοινωνία και η αγωνία αυτή θα συνδεθεί με την ανάγκη να σταθεί η οικονομία στα πόδια της, συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους άφησε επίσης αιχμές για τα σενάρια σχετικά με το φορολογικό σύστημα καθώς αναρωτήθηκε πως θα μπορούσε να υπάρχει συναντίληψη των τριών κομμάτων όταν δεν έχει αρχίσει ακόμα ο διάλογος για την αναμόρφωση του φορολογικού ζητήματος  Όταν μάλιστα τόνισε το ανέφερε αυτό στη σύσκεψη των τριών αρχηγών ο πρωθυπουργός έδωσε άμεσα εντολή στους υπουργούς του να ξεκινήσουν τον διάλογο.
Είναι προφανής η δυσκολία των πολιτικών αρχηγών να μην καταλήξουν σε τελικό πακέτο μέτρων, άλλωστε το να κόβεις 11,5 δις ευρώ ή και περισσότερα είναι ασφαλώς πολύ επώδυνο. Και φαίνεται ότι θα γίνουν προσπάθειες να «στρογγυλέψουν» πολλές γωνίες και η επόμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που θα γίνει σύντομα, να καταλήξει σε κάποια συμφωνία.
Σαν πρώτο συμπέρασμα από τη σύσκεψη: «Η γέννα θα είναι δύσκολη, μόνο μην καταλήξει σε… αποβολή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου