Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Ραντεβού: Δευτέρα στις 10, βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ 2012

Αγωνία τέλος τη Δευτέρα 27 Αυγούστου στις 10 το πρωί για χιλιάδες οικογένειες που περιμένουν τις βάσεις εισαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων 2012 σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Όπως έγινε γνωστό από τα μέχρι τώρα στοιχεία, η οικονομικη κρίση επηρέασε καταλυτικά την πορεία των φετινών βάσεων.
Οι οικονομικές δυσκολίες αφ ενός δεν επιτρέπουν στα παιδιά να σπουδάσουν σε τόπο μακρινό από τον τόπο διαμονής των γονέων τους, με αποτέλεσμα οι βάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να ανεβαίνουν σημαντικά. Αφ ετέρου η ανάγκη για επαγγελματική αποκατάσταση οδηγεί σε μεγάλη άνοδο των βάσεων σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές.
Αισθητή πτώση αναμένεται στις Φυσικομαθηματικές Σχολές του 2ου πεδίου, όπως και στα πολυτεχνικά τμήματα, η οποία θα είναι μικρότερη στα τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης.


Δεν αποκλείεται να υπάρξει οριακή άνοδος στις ήδη υψηλές βάσεις των ιατρικών σχολών του 3ου πεδίου.

Στα περσινά επίπεδα θα κυμανθούν οι βάσεις στα οικονομικά τμήματα, ενώ για ορισμένα περιζήτητα τμήματα ίσως υπάρξει άνοδος λόγω των πολύ καλών επιδόσεων στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας.

Άνοδος αναμένεται στην πλειονότητα των σχολών που εντάσσονται στο 1ο επιστημονικό πεδίο (Νομικές, Φιλολογικές, Ψυχολογίας, Παιδαγωγικές), ενώ αντίθετα τα ξενόγλωσσα τμήματα θα υποχωρήσουν εξαιτίας των χειρότερων επιδόσεων στα ειδικά μαθήματα των ξένων γλωσσών.
Το σίγουρο είναι ότι η οικονομική κρίση άλλαξε πλήρως την εικόνα των επιλογών των μαθητών και τώρα φοιτητών.

Αρχικά εχουν πολλαπλασιαστεί οι επιλογές των υποψηφίων σε σχολές που βρίσκονται κοντά στον τόπο κατοικίας τους, δεδομένου ότι οι οικογένειες αδυνατούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος για να σπουδάσουν τα παιδιά τους μακριά. Επιπλέον οι μαθητές, επιλέγουν σχολές σύμφωνα με τις προοπτικές απασχόλησης.

Αισθητή άνοδο θα πρέπει να περιμένουν και όσοι στοχεύουν στα παιδαγωγικά και στις νομικές σχολές.

Περισσότερα μόρια συγκριτικά με πέρσι, θα χρειασθούν και όσοι υποψήφιοι στοχεύουν σε τμήματα Φιλολογίας και Ψυχολογίας του 1ου επιστημονικού πεδίου.

Σύμφωνα επίσης με τις τελευταίες εκτιμήσεις, οι βάσεις στις νομικές σχολές θα ανέβουν έως και 350 μόρια, στα τμήματα φιλολογίας έως 200 μόρια, ενώ στις παιδαγωγικές σχολές η άνοδος μπορεί να ξεπεράσει και τα 300 μόρια.

Τα 19.000 μόρια αναμένεται να αγγίξει η βάση στη Νομική Αθήνας, ενώ η αντίστοιχη σχολή του Αριστοτελείου θα σκαρφαλώσει κοντά στα 18.750 μόρια.

Στα παιδαγωγικά τμήματα, η άνοδος αναμένεται μεγαλύτερη για τα πανεπιστήμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης και μικρότερη για τα περιφερειακά ιδρύματα.

Ακόμη και πάνω από 1.000 μόρια μπορεί να ανέβει η βάση στο τμήμα αστυφυλάκων, για το οποίο πέρυσι οι υποψήφιοι είχαν χρειαστεί μόλις 13.633 μόρια. Η αύξηση των υποψηφίων που διεκδικούν τις θέσεις των αστυνομικών σχολών σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση των θέσεων που διατίθενται οδηγούν σε βέβαιη εκτόξευση των βάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου