Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Στις σημερινές έκτακτες συνθήκες το θέμα δεν είναι ποιοι θα προσληφθούν ως μετακλητοί, αλλά ότι υπάρχουν μετακλητοί

Αν ισχύουν οι σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις, αυτή την εβδοµάδα θα συντελεστεί στο πολιτικό σύστηµα µια µεταβολή, κατ' εντολήν του Πρωθυπουργού µάλιστα: θα απαγορευτεί σε υπουργούς, βουλευτές, γραµµατείς και έτερους Καππαδόκες να προσλαµβάνουν έως δεύτερου βαθµού συγγενείς τους σε θέσεις µετακλητών υπαλλήλων. 

Σπουδαία τα λάχανα. Αυτή η ρύθµιση είναι προπέτασµα καπνού που κρύβει το πραγµατικό πρόβληµα. Και αυτό δεν είναι ποιους προσλαµβάνουν οι αξιωµατούχοι της πολιτικής, αλλά ότι έχουν το δικαίωµα να τους προσλαµβάνουν. ∆ηλαδή, στις σηµερινές έκτακτες συνθήκες το θέµα δεν είναι ποιοι θα προσληφθούν ως µετακλητοί, αλλά ότι υπάρχουν µετακλητοί.
 



Οι ηθικολογίες του τύπου «αυτός πήρε την κόρη του» είναι για τα καφενεία, από τη στιγµή που έχει το δικαίωµα να προσλαµβάνει προσωπικό κατ' επιλογή του. Το απαράδεκτο είναι αυτό καθεαυτό το δικαίωµά του. Και δεν αντιµετωπίζεται αν δεν προσλάβει το σόι του.

Η επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισµό είναι η ίδια. Και είναι µια επιβάρυνση που δεν δικαιολογείται πάντα. Για ποιον λόγο, π.χ., οι πρώην πρόεδροι της Βουλής να διατηρούν γραφείο στη Βουλή και να έχουν γραµµατειακή υποστήριξη, ακόµη και αν δεν είναι βουλευτές πλέον;

Γιατί πρώην πρωθυπουργοί, ακόµη και πρώην υπουργοί να αντιµετωπίζονται ισοβίως ως τοτέµ και να τους παρέχονται τζάµπα διευκολύνσεις; Ακόµη και οι εν ενεργεία βουλευτές και υπουργοί γιατί να προσλαµβάνουν - έστω και προσωρινό - προσωπικό για τα γραφεία τους µε τη φάµπρικα των µετακλητών; ∆εν έχει η Βουλή υπαλλήλους και το ∆ηµόσιο στελέχη µε προσόντα για να κάνουν τη δουλειά τους; Γιατί πρέπει να έχει ο καθένας τους δικούς του; 

Σε ποια σύγχρονη χώρα διατίθενται σε βουλευτές και υπουργούς Ι.Χ., υπηρεσίες - ακόµη και για εξωυπηρεσιακές δραστηριότητες; Γιατί κάποιοι πρέπει να πηγαίνουν στην ταβέρνα µε κρατικό αυτοκίνητο, οδηγό και αστυνοµική συνοδεία; Ακόµη και χήρες πρώην πρωθυπουργών κυκλοφορούν στα κλαµπ µε φρουρά! Ελεος! 

Με απλά λόγια, στη σηµερινή συγκυρία δεν δικαιολογούνται εξ οφίτσιο παροχές σε πρώην πολιτικούς, όπως δεν δικαιολογούνται και αρκετές από τις διευκολύνσεις στους εν ενεργεία. Π.χ., όσοι έχουν λόγους ασφάλειας ας πάνε στις αρµόδιες υπηρεσίες να το εξηγήσουν και να ληφθούν κατάλληλα µέτρα προστασία τους. 

Είναι παράλογο όλοι, εξ αρχής και διά νόµου, να απολαµβάνουν εξυπηρετήσεων από την πλευρά του κράτους απλώς επειδή είναι βουλευτές ή υπουργοί - πόσω µάλλον αν δεν είναι πλέον! Σε πόσες κοµµένες συντάξεις αντιστοιχεί το κόστος για αυτές τις τριτοκοσµικές παροχές; Αν θέλει λοιπόν η κυβέρνηση να πιστωθεί µια πραγµατική πρωτοβουλία εξυγίανσης, ας καταργήσει τις ιερές αγελάδες του πολιτικού συστήµατος. Αλλως η εντολή του Πρωθυπουργού είναι, όπως θα έλεγε ο αµερικανός συνθέτης Οσκαρ Λέβαντ: «Ενα σωστό βήµα προς τη λάθος κατεύθυνση». 

Του Γιώργου Λακόπουλου 
∆ΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ στην εφηµερίδα ΤΑ ΝΕΑ : Τρίτη 28 Αυγούστου 2012 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου