Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Αρχή άνδρα δείκνυσι…


Θα επιβεβαιωθεί στην περίπτωση του Αντώνη Σαμαρά η ρήση των προγόνων μας «αρχή άνδρα δείκνυσι»; Κανείς δεν ξέρει και δεν μπορεί να προδιαγράψει ποια θα είναι η πορεία του Πρωθυπουργού. Ωστόσο μερικές σημαντικές κινήσεις των πρώτων ημερών προϊδεάζουν και για το μέλλον.
Πολλές φορές, το τελευταίο διάστημα ασκήσαμε κριτική – κυρίως για επικοινωνιακά λάθη, πολιτικές αστοχίες με τα μέτρα που έρχονται, για τις «κόκκινες γραμμές» που έβαλε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ.α. – άλλωστε το έχουμε πει: “Στηρίζουμε τον Σαμαρά, αλλά ελέγχουμε τον πρωθυπουργό και την εξουσία”. Εντούτοις δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε το διαφορετικό ύφος και ήθος που κομίζει στην πολιτική σκηνή.

Ο Αντώνης Σαμαράς, αν και αντιμετωπίζεται από πολλούς με επιφύλαξη φαίνεται, και το καταμαρτυρούν ακόμα και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, να ασκεί τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργός με ξεχωριστό τρόπο.
Αποφεύγει τα πολλά λόγια και είναι άνθρωπος των έργων. Εργάζεται σκληρά και είναι από πολύ νωρίς το πρωί στο γραφείο του. Παρακολουθεί συστηματικά το κυβερνητικό έργο, απαιτεί αποτελέσματα από τους υπουργούς, μεριμνά για την εφαρμογή των νόμων, ξηλώνει τους διοικητές των ΔΕΚΟ που αρνούνται ψηφισμένες από το Κοινοβούλιο ρυθμίσεις, ζητεί μετ’ επιτάσεως την τιμωρία επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, φροντίζει εμπράκτως για τη λιτή διαχείριση των κρατικών υποθέσεων, ενώ δεν δίστασε να αρνηθεί τη φιέστα της ΔΕΘ.
Πολλά τα παραδείγματα, αλλά το χθεσινό το οποίο και αποτέλεσε και την αφορμή να αποδοθούν τα εύσημα ήταν η απαγόρευση προσλήψεων συγγενών κρατικών λειτουργών μέχρι δεύτερου βαθμού. Αρκετοί έσπευσαν να μιλήσουν για επικοινωνιακά κόλπα του Μεγάρου Μαξίμου. Νομίζουμε ότι είναι άδικο. Τόσα χρόνια ακούγαμε από την πλειοψηφία των πολιτών ότι είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται με τους διορισμούς, αλλά κανείς δεν έκανε τίποτα.
Ο Σαμαράς έκανε το πρώτο βήμα, αν και υπάρχει και πάλι η κριτική για τους εκατοντάδες διορισμούς κολλητών, συγγενών, ανιψιών, παιδιών, κ.α. στη Βουλή, ενώ άλλοι πρόχειρα μιλάνε για την αρχή της αναδρομικότητας.
Την ερχόμενη εβδομάδα η γενική γραμματεία της κυβέρνησης, κατόπιν σχετικής εντολής του Πρωθυπουργού θα αναλάβει πρωτοβουλία για την απαγόρευση προσλήψεων συγγενών μέχρι δευτέρου βαθμού σε θέσεις μετακλητών δημοσίων υπαλλήλων.
Η εντολή δόθηκε μετά το σάλο που ξέσπασε από το διορισμό της κόρης του Βύρωνα Πολύδωρα στο γραφείο του στη Βουλή και από το διορισμό της αδελφής του γαμπρού του Γιάννη Τραγάκη σε θέση μετακλητού υπαλλήλου στο γραφείο επίσης της Βουλής.
Παράλληλα όμως υπήρξε και μια ακόμα κίνηση, κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού και αφορά την παλαιότερη πρότασή του για τη σύσταση επιτροπής για τον επανέλεγχο των πόθεν έσχες των πολιτικών, που θα αφορά σε έχουν θητεύσει σε κυβερνητικές θέσεις το διάστημα 1974 – 2012.
Το έργο της επιτροπής που θα προωθήσει τον επανέλεγχο – ή και τον αρχικό έλεγχο – των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των εν ζωή πολιτικών που έχουν θητεύσει σε ανώτατες κυβερνητικές θέσεις από το 1974 ως και το 2012, ήταν ένα από τα βασικά θέματα κατά την συνάντηση την Πέμπτη του προέδρου της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη με τον γενικό γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Γ. Σούρλα.
Η επιτροπή, η όποια σύμφωνα με τον κ. Μεϊμαράκη έχει ήδη συγκροτηθεί, θα προχωρήσει στον έλεγχο των δηλώσεων πόθεν έσχες κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών στελεχών, που διατέλεσαν ή και διατελούν από τη Μεταπολίτευση ως τις μέρες μας Πρωθυπουργοί, αρχηγοί πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο εθνικό Κοινοβούλιο, υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί κυβερνήσεων. Παράλληλα, θα εξεταστούν οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των συζύγων καθώς και των ανηλίκων τέκνων τους.
Προ ημερών, πάλι με εντολή του Πρωθυπουργού μπήκε απαγορευτικό στις αλόγιστες χρηματοδοτήσεις των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με κυρίαρχη την εντολή του Αντώνη Σαμαρά να σταματήσουν οι υπουργοί όλες οι σχετικές πιστώσεις.
Το σημερινό σχόλιο δεν έχει καμία διάθεση λιβανίσματος, καθώς το Αntinews έχει αποφασίσει να είναι αυστηρό με την κυβέρνηση και να μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας, όσο σκληρή και εάν είναι.
Απλά μερικές κινήσεις είχαμε να τις δούμε δεκαετίες και πλέον τις διαπιστώνουμε τακτικά τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Ο Πρωθυπουργός πιάνει το σφυγμό της κοινωνίας, ακούει τον κόσμο,  και προσπαθεί να διορθώσει τα κακώς κείμενα ετών και να ξαναδώσει στην πολιτική το κύρος που απώλεσε από τις παραχωρήσεις πολλών, και εκ δεξιών και εξ αριστερών.
Τα πρώτα σημάδια είναι θετικά και όπως λέει ο λαός: «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται». Φθάνει όμως να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο και να μην τα παρατήσει, απογοητευμένος, εν μέσω της προσπάθειας που ξεκίνησε, κάτι που δεν το πιστεύουμε, λόγω του χαρακτήρα του. Εδώ θα είμαστε να τον κρίνουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου