Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Οι δέκα κινήσεις Σαμαρά, που αλλάζουν τα ήθη στη δημόσια ζωή, της χώρας


Δέκα αποφάσεις που καταδεικνύουν τη βούλησή του να βάλει τέλος στην ατιμωρησία, στη νοοτροπία των «κρατικοδίαιτων» λειτουργών, στη σπατάλη και το «βόλεμα» έλαβε ο πρωθυπουργός στους δύο μόλις μήνες της διακυβέρνησης. Ο Αντώνης Σαμαράς δηλώνει μέσα από τις παρεμβάσεις του αποφασισμένος να συγκρουστεί με τις παλαιοκομματικές αντιλήψεις που οδηγούν στην κοινωνική ανισότητα και να σπάσει τις αλυσίδες των κυκλωμάτων που έχουν διεισδύσει στα γρανάζια του κρατικού μηχανισμού.

1. ΔΕΘ: Τέλος στη φιέστα
Για πρώτη φορά στην ιστορία της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός δεν θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη ομιλία στους παραγωγικούς φορείς και δεν θα παραχωρήσει τη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής. Ο Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε να βάλει τέλος στο «σόου», όπως λένε οι συνεργάτες του, παραπέμποντας σε όλα τα τελευταία χρόνια, όπου η συγκεκριμένη πολιτική παράδοση είχε εξελιχθεί σε μια πολυδάπανη φιέστα. Ο πρωθυπουργός, σε λίγες μέρες, θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη μόνο για τα εγκαίνια της έκθεσης και αμέσως μετά θα επιστρέψει στην Αθήνα. Η απόφαση αυτή, τονίζουν οι συνομιλητές του, σηματοδοτεί τη βούλησή του για ριζική ανατροπή νοοτροπιών που προκαλούν το κοινό αίσθημα.

2. Οχι στις προσλήψεις «ημετέρων»
Τέλος στο γνωστό και προκλητικό «βόλεμα» επιχειρεί να βάλει ο Αντώνης Σαμαράς με την απόφασή του να απαγορεύονται προσλήψεις από τους κρατικούς λειτουργούς συζύγων και συγγενών μέχρι και δευτέρου βαθμού. Μετά το σάλο που προκάλεσαν γαλάζιοι διορισμοί στη Βουλή, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να μην αφήσει άλλο περιθώριο σε νοοτροπίες που καταδίκασαν τη χώρα και δημιούργησαν πολίτες δύο ταχυτήτων. Πρόθεση του Αντώνη Σαμαρά είναι η ευνοϊκή μεταχείριση να ανήκει πια στο παρελθόν και με σταθερά βήματα και πρωτοβουλίες να τελειώσει οριστικά το καθεστώς προσλήψεων «ημετέρων». Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι «πρόθεση του πρωθυπουργού είναι η θεσμοθέτηση απαγόρευσης προσλήψεων συζύγων και συγγενών μέχρι και δευτέρου βαθμού για το σύνολο των κρατικών λειτουργών που δύνανται να προσλαμβάνουν μετακλητούς δημόσιους υπαλλήλους».
3. ΜΚΟ: Το μαχαίρι στο κόκαλο
Μια «πονεμένη» ιστορία, με καταγγελίες για Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις-«φαντάσματα» και για παράνομες χρηματοδοτήσεις, παίρνει τέλος. Με εντολή του πρωθυπουργού κόπηκαν οι πιστώσεις του 2012 προς ΜΚΟ και Σωματεία, ενώ οι δαπάνες για το 2013 θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση. Την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά κοινοποίησε ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος με σχετική επιστολή προς όλους τους υπουργούς και τους αναπληρωτές τους, προκειμένου να καταστεί σαφές ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας για εξοικονόμηση πόρων από τον Κρατικό προϋπολογισμό οι προϋποθέσεις θα είναι πλέον αυστηρές.

4. Στοπ στο καθεστώς της ατιμωρησίας
Με στόχο να σταματήσει η ατιμωρησία και να σπάσουν τα κυκλώματα που απομυζούν το δημόσιο χρήμα, ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε εντολή να κινηθούν διαδικασίες-εξπρές για την τιμωρία των επίορκων υπαλλήλων που εξέδιδαν συντάξεις-μαϊμού. Ο πρωθυπουργός ζήτησε να βρεθεί νομοθετική φόρμουλαπροκειμένου να εκκαθαρίζονται γρήγορα οι ποινικές υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται δημόσιοι υπάλληλοι. «Δεν αρκεί να πιάσουμε μόνο τους συνταξιούχους, πρέπει να εξαρθρωθεί όλο το κύκλωμα», είναι η εντολή του Αντώνη Σαμαρά. Οι αρμόδιοι υπουργοί ήδη κινούνται σ’ αυτήν την κατεύθυνση προκειμένου να ελεγχθούν όλες οι περιπτώσεις, να πάρουν το δρόμο της Δικαιοσύνης και να υπάρξουν άμεσα οι συνέπειες.

5. Στο μικροσκόπιο οι μισθοί στις ΔΕΚΟ
Η πρώτη απομάκρυνση διοικητή ΔΕΚΟ που δεν εφάρμοσε το νόμο για τις μειώσεις μισθών έγινε πριν από λίγες μέρες. Ζητήθηκε η παραίτηση του προέδρου της ΛΑΡΚΟ Αναστάσιου Μπαράκου και έγινε δεκτή, καθώς δεν εφάρμοσε τις διατάξεις των νόμων που προβλέπουν μείωση των αποδοχών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, από το χρόνο έναρξης ισχύος τους. Η εντολή του Αντώνη Σαμαρά είναι να γίνει εντατικός έλεγχος και οι αρμόδιοι υπουργοί να αναλάβουν να καταγράψουν το μισθολογικό κόστος σε όλες τις εποπτευόμενες ΔΕΚΟ. Η απομάκρυνση θα ισχύει για όσους δεν εφάρμοσαν τη νομοθεσία που έχει ψηφιστεί από τον περασμένο Μάρτιο.

6. Οι αστυνομικοί στους δρόμους, όχι στους «ισχυρούς»
Ηταν μια απόφαση που προκάλεσε σοκ στα… βουλευτικά ήθη και όχι μόνο. Ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε το πράσινο φως οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ. να σταματήσουν να φυλάσσουν ειδικούς στόχους (βουλευτές, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους) και να ριχθούν στη μάχη κατά του εγκλήματος, στη μάχη για την ασφάλεια του πολίτη. Με την απόφαση αυτή, που εφάρμοσε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Δένδιας, βγήκαν στο δρόμο 1.500 αστυνομικοί. Επίσης, ο πρωθυπουργός ενέκρινε να μετακινηθούν 1.800 συνοριοφύλακες προς τον ποταμό Εβρο για να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης.

7. Μάχη με τη «Λερναία Υδρα» του κρατικού μηχανισμού
Από τις πρώτες κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά ήταν να προχωρήσει στην κατάργηση όλων των αμειβόμενων επιτροπών των υπουργείων και δέκα ειδικών Γραμματειών. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να αποδείξει εμπράκτως την πρόθεσή του να εξοικονομηθούν πόροι και παράλληλα να μπει τέλος στο καθεστώς της σπατάλης. Το Μέγαρο Μαξίμου επανεξέτασε τις Ειδικές Γραμματείες από μηδενική βάση, διατήρησε τις απολύτως αναγκαίες και έβαλε λουκέτο σε δέκα θέσεις ειδικών Γραμματειών υπουργείων. Με αυτόν τρόπο εξοικονομείται σημαντικό ποσό υπέρ των φορολογουμένων και υπογραμμίζεται η βούληση να μπει τάξη στον κρατικό μηχανισμό.

8. «Πάγωσε» το μετεκλογικό επίδομα υπαλλήλων της Βουλής
Ο σάλος που προκάλεσε η είδηση ότι οι υπάλληλοι της Βουλής θα λάβουν μετεκλογικό επίδομα ύψους 1.000 ευρώ ο καθένας όχι μόνο δεν άφησε ασυγκίνητο τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά με προσωπική του παρέμβαση ακύρωσε την απόφαση. Αρχές καλοκαιριού έγινε γνωστό ότι ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας είχε συμφωνήσει να λάβουν οι υπάλληλοι 1.000 ευρώ ο καθένας αντί 4.000 που ζητούσαν, προκαλώντας την οργή του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς το συνολικό κονδύλι άγγιζε το αστρονομικό ποσό των 2 εκατ. ευρώ. Ο Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε με το νέο Πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη και ζήτησε να εξευρεθεί τρόπος ώστε να μη χορηγηθεί το επίδομα. Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι σε περίοδο περικοπών είναι πρόκληση για τους πολίτες να δοθεί αυτό το επίδομα, με αποτέλεσμα ο κ. Μεϊμαράκης να διαγράψει το «χρυσό» μπόνους.

9. Βγήκε το «λουκέτο» στη Χαλυβουργία
Με προσωπική παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά άνοιξε το εργοστάσιο της Χαλυβουργίας ύστερα από εννέα μήνες λουκέτου. Ο πρωθυπουργός έδωσε με σαφήνεια την εντολή ότι πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί ο νόμος και με εντολή της Εισαγγελίας άνοιξε το εργοστάσιο. Προκλήθηκαν επεισόδια, ωστόσο από το Μέγαρο Μαξίμου διεμήνυσαν ότι «η χώρα πρέπει να προχωρήσει μπροστά και δεν μπορεί κάποιος με το έτσι θέλω να κλείνει ένα εργοστάσιο». Συνεργάτες του πρωθυπουργού επισήμαιναν πως ο κ. Σαμαράς θεωρεί ύψιστης σημασίας, για τους πολίτες και την κοινωνική συνοχή, το δικαίωμα στην εργασία και ότι η κυβέρνηση θα προασπίσει αυτό το δικαίωμα με κάθε τρόπο. Παράλληλα, τόνιζαν πως με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση θέλει να στείλει με αποφασιστικότητα το μήνυμα, προς πάσα κατεύθυνση, πως οι νόμοι θα εφαρμόζονται παρά τις επιθυμίες ορισμένων συνδικαλιστικών μειοψηφιών για το αντίθετο.

10. Περικοπές από την «κορυφή» της πυραμίδας
Τα πρώτα δείγματα γραφής της βούλησής του να περιορίσει δαπάνες και σπατάλες του Κρατικού Προϋπολογισμού έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του. Στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι κόβει το 30% του μισθού των υπουργών και ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών να μειώσει στο απολύτως απαραίτητο τη χρήση των κρατικών αυτοκινήτων. Ο πρωθυπουργός σε μια συμβολική κίνηση παρέδωσε το βουλευτικό του αυτοκίνητο, ενώ μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του στο Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε ότι κλείνει το εστιατόριο που λειτουργούσε και κόστιζε το χρόνο 63.000 ευρώ.

 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
kkatsavou@e-typos.com

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου