Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

ΟΛΜΕ προς Υπουργείο Παιδείας: Εξοντώνεται την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς - Θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις -


Ο.Λ.Μ.Ε.                                                         
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 - 32 21 255
FAX: 210 32 27 382 – 33 11 338                              
www.olme.gr                                                 
email: olme@otenet.gr                                                        Αθήνα, 23/8/12
                                                                                                Α.Π.: 937

                                                                                                ΠΡΟΣ:
                                                                                                τον Υπουργό Παιδείας
                                                                                                κ. Κων. Αρβανιτόπουλο
                                               

Η συνέχιση της πολιτικής των μνημονιακών περικοπών στην παιδεία, υποβαθμίζει δραματικά το δημόσιο σχολείο
και εξοντώνει τους εκπαιδευτικούς


Κύριε Υπουργέ,

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ σας απευθύνει δραματική έκκληση για τη διασφάλιση της στοιχειώδους λειτουργίας των δημόσιων σχολείων η λειτουργία των οποίων ξεκινά σε λίγες ημέρες.

1.                   Τα σχολεία σε όλη τη χώρα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα έξοδα, χωρίς να υπάρχουν καθόλου χρήματα στα ταμεία των σχολικών επιτροπών.  Η πολιτική των περικοπών  στις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων έχει ως αποτέλεσμα όλο και πιο συχνά να καλούνται οι γονείς να συμβάλλουν οικονομικά στην αγορά καθημερινών ειδών πρώτης ανάγκης για τη λειτουργία τους. Υπενθυμίζουμε ότι η περσινή σχολική χρονιά έκλεισε με τα σχολεία να έχουν εισπράξει μόνο μια δόση (του Φεβρουάριου 2012), ενώ εκκρεμεί η καταβολή της δεύτερης δόσης, που αναμενόταν τον Απρίλιο 2012. Κατά συνέπεια επιβάλλεται η άμεση εκταμίευσή της, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η δραματική οικονομική κατάσταση των σχολείων εγκυμονεί σοβαρά προβλήματα για την ομαλή λειτουργία τους.
 Είναι επίσης γνωστό ότι η πρώτη δόση του 2012 ήταν μειωμένη ως προς την αντίστοιχη του 2011 κατά 33%.Είναι σίγουρο πως τα σχολεία- με δεδομένη την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης- θα αδυνατούν να αγοράσουν το πετρέλαιο που απαιτείται για τη θέρμανση τον επόμενο χειμώνα. Για το λόγο αυτό ζητούμε την επιπλέον έκτακτη επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών. Η αύξηση του πετρελαίου κατά 50% θα έχει ως αποτέλεσμα  το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής επιχορήγησης να δαπανάται για την αγορά καυσίμων σε βάρος της κάλυψης των υπόλοιπων ζωτικών λειτουργικών αναγκών. Για το λόγο αυτό ζητάμε την εξαίρεση των σχολικών επιτροπών από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

2.                   Οι ελάχιστοι διορισμοί που ανακοίνωσε το Υπουργείο για την εκπαίδευση (σύνολο 225 εκπαιδευτικοί και 185 από αυτούς στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση), όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν σε εκπαιδευτικούς (λόγω του μεγάλου αριθμού συνταξιοδοτήσεων), αλλά δεν ανταποκρίνονται ούτε στην αναλογία 1:5 (προσλήψεων / συνταξιοδοτήσεων) που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση για το δημόσιο. Είναι φανερό ότι ήδη εφαρμόζονται τα νέα μέτρα που σχεδιάζονται, χωρίς να έχουν ψηφιστεί!Είναι γνωστό πως σοβαρή μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση.  Πιο συγκεκριμένα, το χρονικό διάστημα από 30-6-10 μέχρι 30-7-12, πάνω από 11.000 μειώθηκε ο αριθμός των μόνιμων εκπαιδευτικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή, κατά 12% περίπου (μαζί με τους 3.200 εκπαιδευτικούς που υπέβαλαν αίτηση για συνταξιοδότηση από 1-10/7/12). Από τους 94.264 που εργάζονταν στις 30-6-10, παραμένουν σήμερα στη δημόσια εκπαίδευση 83.000 περίπου.Απαιτείται λοιπόν η αύξηση του αριθμού των διορισμών με μόνιμους εκπαιδευτικούς ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά. Αλλιώς θα βιώσουμε όλοι (εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς) για ακόμη φορά σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς για αρκετό διάστημα.

3.                   Στο νέο πακέτο μέτρων που ετοιμάζεται από την κυβέρνηση και την τρόικα,περιλαμβάνονται, συνεχίζονται και εντείνονται, νέα άδικα και αντιλαϊκά μέτρα που αποτελούν τη χαριστική βολή στους εκπαιδευτικούς αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους και στην κοινωνία. Η νέα περικοπή των μισθών, μέσα από την κατάργηση των υπολειμμάτων του 13ου και 14ου μισθού, η νέα μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων, η νέα κατακρεούργηση του εφάπαξ, η νέα περικοπή των δαπανών για την υγεία, η κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών και οι μαζικές απολύσεις από το Δημόσιο, αποτελούν και πάλι το βάρβαρο πλαίσιο πολιτικής της τρικομματικής Κυβέρνησης. Η εφεδρεία, ανεξάρτητα από προσωπεία, θα είναι περισσότερο σκληρή και βάρβαρη από την εφεδρεία που εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα. Οι απολύσεις και η εφεδρεία, ανεξάρτητα τι μορφή θα έχει, σε συνδυασμό με την αξιολόγηση και τη σύνδεση μισθού και «απόδοσης» θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξαθλίωση τους εκπαιδευτικούς και θα έχει δραματικά αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα της εκπαίδευσης. Οι νέοι εκπαιδευτικοί με τα 640 ευρώ μισθό και την υποχρεωτική παραμονή για χρόνια μακριά από την κατοικία τους οδηγούνται σε εργασιακή και κοινωνική εξαθλίωση.

Κύριε Υπουργέ,

Σας δηλώνουμε πως θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να σταματήσουμε αυτήν την πολιτική, που καταστρέφει το δημόσιο σχολείο και εξοντώνει τους εκπαιδευτικούς. Απαιτούμε να σταματήσουν τώρα οι περικοπές στην παιδεία. Απαιτούμε την ουσιαστική και πολύπλευρη στήριξη του εκπαιδευτικού και του έργου του.
Όπως ήδη σας έχουμε ενημερώσει η ΓΣ του κλάδου μας (Ιούνιος 2012) αποφάσισε πως, αν η νέα κυβέρνηση προχωρήσει στην υλοποίηση των αντεργατικών ρυθμίσεων που προβλέπει το νέο μνημόνιο, θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου