Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Απαντήστε στους Έλληνες κύριε Παπανδρέου…Όχι στον Ρουμελιώτη


Επί πέντε ολόκληρες ώρες κατέθετε χθες στους Οικονομικούς Εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης. Προφανώς θα είχε πολλά να διευκρινίσει σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας από το ΔΝΤ ήταν καταδικασμένο να αποτύχει και πώς αυτό το γνώριζε ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Οι πληροφορίες μετά την μαραθώνια κατάθεση ανέφεραν πώς αν οι δυο εισαγγελείς θελήσουν να συνεχίσουν την έρευνα, η εμπλοκή του ονόματος του πρώην πρωθυπουργού  ενδεχομένως να στείλει «πακέτο» την υπόθεση στη Βουλή για περαιτέρω έρευνα. Με λίγα λόγια, είναι πιθανόν να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή που θα διερευνήσει τυχόν πολιτικές ευθύνες του κ. Παπανδρέου για την απόφαση εκείνη.

Οι καταγγελίες Ρουμελιώτη -που πράγματι μπορούν να χαρακτηριστούν όψιμες- έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση του κ. Παπανδρέου ο οποίος εξέδωσε πρόσφατα μια πολύ σκληρή δήλωση για τον πρώην συνεργάτη του. Όμως το λιγότερο που ενδιαφέρει τους Έλληνες πολίτες είναι η δημόσια αντιπαράθεση των δυο ανδρών.
Ο κ. Ρουμελιώτης μπορεί πράγματι να άργησε πολύ να κάνει αυτές τις καταγγελίες. Μπορεί όντως, όπως ισχυρίζονται πηγές του ΔΝΤ, να υποστήριξε κι αυτός αρχικά τις πολιτικές που εφάρμοσε ο κ. Παπανδρέου. Όμως δεν ήταν ο κ. Ρουμελιώτης πρωθυπουργός της χώρας. Κι  εκείνος που ήταν πρωθυπουργός οφείλει να απαντήσει σε μια σειρά από απλά αλλά καίρια ερωτήματα που έθεσε ο κ. Ρουμελιώτης:
  1. Γιατί δεν επεδίωξε την άμεση αναδιάρθρωση του Ελληνικού δημόσιου χρέους όπως υπεδείκνυε ο Ντομινικ Στρος Καν;
  2. Γιατί αποδέχθηκε τόσο υψηλό επιτόκιο δανεισμού από την Ευρωζώνη;
  3. Γιατί συμφώνησε σε τόσο μικρή χρονική περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής;
Τα ερωτήματα αυτά πρέπει να απαντηθούν από τον πρώην πρωθυπουργό. Είτε σε Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή, είτε σε οποιαδήποτε άλλη διαδικασία προβλέπεται. Όχι επειδή το ζητά ο κ. Ρουμελιώτης αλλά επειδή το απαιτεί ένας ολόκληρος λαός που έχει γονατίσει δυόμιση χρόνια τώρα από τις πολιτικές στις οποίες μας οδήγησε  η κυβέρνηση του κυρίου Παπανδρέου.

Σωτήρης Ξενάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου