Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

600 δάσκαλοι και 4.000 πυροσβέστες

Μπάμπης Κούτρας

Εκτός τόπου και χρόνου κινούνται οι αιφνιδιαστικές αποφάσεις της κυβέρνησης για νέο κύμα προσλήψεων στο δημόσιο.

Παράδειγμα πρώτο ο διορισμός μόλις 600 δάσκαλων και καθηγητών για να καλυφθούν οι ανάγκες της νέας σχολικής χρονιάς, όταν έχουν συνταξιοδοτηθεί πάνω από 11.000 εκπαιδευτικοί και τα σχολεία προβλέπεται να αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα από τον Σεπτέμβριο.


Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ετοιμάζεται ξαφνικά να προσλάβει 4.000 πυροσβέστες (!) που αν μην τι άλλο το αντικείμενο της εργασίας τους είναι σαφώς περιορισμένο χρονικά και ποσοτικά και πιθανόν να υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές κάλυψης των σχετικών αναγκών.

Παράδειγμα δεύτερο η προκήρυξη πρόσληψης 1200 ειδικών φρουρών (δηλαδή αστυνομικών από το «παράθυρο» και με ελεγχόμενες διαδικασίες) όταν βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εισαγωγής αστυφυλάκων στις παραγωγικές σχολές της ΕΛΑΣ με την διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων.

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο στα ΚΕΠ εξαιτίας της οικονομικής (υποτίθεται) αδυναμίας να ανανεώσει τις συμβάσεις εκατοντάδων εργαζομένων, αν και αναγνωρίζει ότι πρόκειται για έναν επιτυχημένο θεσμό που βοήθησε την μείωση της γραφειοκρατίας και την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Από τα δυο παραδείγματα (υπάρχουν κι άλλα, όπως τα «πράσινα» στέιτζ μέσω ΜΚΟ) μπορούμε να καταλήξουμε σε μερικά ουσιαστικά πολιτικά συμπεράσματα. Η κυβέρνηση αντί να εργάζεται στην κατεύθυνση περιορισμού του Δημοσίου, ο ποίος έχει συνθλίψει τον παραγωγικό ιδιωτικό τομέα, κάνει ότι μπορεί για να τον διευρύνει. Τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το πρώτο επτάμηνο του 2011είναι ενδεικτικά καθώς δείχνουν αύξηση των δημοσίων δαπανών κατά 7,1% και τα οποία θα καλυφθούν (αν τελικά καλυφθούν) από την υπερφορολόγηση που περιμένει όλους μας, τους επόμενους μήνες.

Ακόμη κι αν δεχθούμε ότι παρά το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα υπάρχει ανάγκη προσλήψεων στο δημόσιο, οι προτεραιότητες θα έπρεπε να είναι διαφορετικές. Είναι αυτονόητο ότι προηγείται η παιδεία (εκπαιδευτικοί) και η εξυπηρέτηση του πολίτη (ΚΕΠ) σε σχέση με τους 4.000 πυροσβέστες ή τους 1200 ειδικούς φρουρούς.(Εκτός και αν η κυβέρνηση αισθάνεται πώς τους επόμενους μήνες θα χρειασθεί ενισχυμένες δυνάμεις ασφαλείας για να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές αντιδράσεις που αναμένονται από το Σεπτέμβριο και δεν θέλει να το πει καθαρά).

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δείχνει μια πρωτοφανή περιφρόνηση προς τους θεσμούς αξιοκρατικής πρόσληψης στο Δημόσιο, παρά τις διακηρυγμένες θέσεις της και χωρίς να λαμβάνει υπόψη της , τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας σε μια περίοδο βαθειάς οικονομικής κρίσης.

Η μόνη απάντηση που μπορεί να ερμηνεύσει τις κυβερνητικές επιλογές στο θέμα των προσλήψεων στο Δημόσιο είναι πως ετοιμάζεται πολύ σύντομα για εκλογές και επιχειρεί να προσεγγίσει ξανά την κομματική της βάση με τις άθλιες μεθόδους του δόγματος «μαζί τα φάγαμε» που μέχρι χθες καταδίκαζε και οι οποίες μας οδήγησαν στην σημερινή κατάντια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου