Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Οικονομία-τραγέλαφος

Η ΣΥΓΧΥΣΗ που επικρατεί στην αγορά σχετικά με την αύξηση του ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες που αφορούν ιδιαίτερα τον επισιτιστικό κλάδο μόνο ως τραγελαφική μπορεί να χαρακτηριστεί. Παρά τις διευκρινίσεις επί διευκρινίσεων και τη σχετική εγκύκλιο του αρμόδιου υπουργείου, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει με σαφήνεια πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί από την 1η Σεπτεμβρίου το μέτρο, το οποίο, σε κάθε περίπτωση, θα επιβαρύνει περαιτέρω τις ήδη αυξημένες τιμές. Ενδεικτικό του αλαλούμ είναι ότι το φαγητό θα κοστίζει φθηνότερα εάν καταναλωθεί σε ξενοδοχείο στο πλαίσιο πακέτου «all inclusive» και ακριβότερα τόσο σε γειτονικό εστιατόριο όσο και σε ξενοδοχείο που προσφέρει ημιδιατροφή
. Αλλά και στα σουπερμάρκετ η εικόνα δεν θα είναι διαφορετική. Αλλο ΦΠΑ από το ωμό θα έχει π.χ. το κοτόπουλο εάν είναι ψημένο.

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ για ποιο λόγο η κυβέρνηση από τη μία βάλθηκε να μας κόψει την έξοδο στο… σουβλατζίδικο, που, ούτως ή άλλως, έχουμε περιορίσει και από την άλλη γιατί αποφάσισε να πλήξει τον τουρισμό, αυξάνοντας τον ΦΠΑ, την ώρα που άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η Ιρλανδία ή η Τουρκία τον έχουν κατεβάσει σε μονοψήφια νούμερα. Μπορεί να επικρατεί σύγχυση στην αγορά σχετικά με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα επιβαρυνθούν με τον αυξημένο ΦΠΑ, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι η εκτόξευση της ακρίβειας, η οποία θα ανατροφοδοτήσει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, αφού θα περιορίσει δραστικά την κατανάλωση και θα μειώσει το τζίρο των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα λουκέτα και να εκτιναχθεί ακόμα περισσότερο η ανεργία. Είναι σαφές ότι οι συνέπειες από κάθε επιμέρους ρύθμιση της αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής στην οποία εμμένει ανεξήγητα η κυβέρνηση είναι τραγικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου