Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Υποχώρηση κυβέρνησης – Διαμαντοπούλου, ψηφίζεται το νομοσχέδιο

Σε καθολική υποχώρηση αναγκάσθηκε η κυβέρνηση και η Διαμαντοπούλου προκειμένου να αποφύγουν την πολιτική τους απομόνωση και να δεχθεί η ΝΔ να ψηφίσει το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση. Χρειάσθηκε όμως να γίνει σειρά παρασκηνιακών διαβουλεύσεων για να καταλάβει το ΠΑΣΟΚ ότι η κοινωνία απαιτεί συναίνεση στα θέματα της εκπαίδευσης.

Σήμερα το μεσημέρι υπήρξε  και επικοινωνία Παπανδρέου – Σαμαρά, ενώ από το βράδυ της Τρίτης υπήρξαν παρασκηνιακές συζητήσεις ανάμεσα σε Διαμαντοπούλου και Σπηλιωτόπουλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαμαράς έθεσε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να ψηφίσει το νομοσχέδιο: να υπάρξει κατάργηση του ασύλου και ο πρύτανης να εκλέγεται από την πανεπιστημιακή κοινότητα, μετά από σχετικές προτάσεις του Συμβουλίου.
Τελικά το νομοσχέδιο έγινε δεκτό επί της αρχής από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.Είναι η πρώτη φορά που νομοσχέδιο για την εκπαίδευση ψηφίζεται από τόσο μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία (καταψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Κουβέλης).
Η ουσία πάντως είναι ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε πίσω στο κομβικό (και αντισυνταγματικό) θέμα της εκλογής πρυτάνεως, αλλά και στο θέμα της κατάργησης του ασύλου. Η Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι το άσυλο με την διατύπωση που έχει το νομοσχέδιο καταργείται, όπως είχε ήδη ζητήσει η ΝΔ.
Αλλά εκεί που έκανε ολοκληρωτικά πίσω ήταν η εκλογή του πρύτανη. Η Διαμαντοπούλου επέμενε να εκλέγεται ο πρύτανης από το Συμβούλιο. Όμως υποχρεώθηκε να αποδεχθεί την πρόταση της ΝΔ ο πρύτανης να ψηφίζεται από τα μέλη ΔΕΠ – δεν δέχθηκε όμως την πρόταση της ΝΔ να ψηφίζουν οι φοιτητές και η ψήφος τους να προσμετράται κατά 5%.
Σημείωση: Πάντως, εμείς κάπως έτσι τα είπαμε: Ο αντίλογος στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου