Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Διαβατήριο για εργασία το «δεύτερο πτυχίο»

  Tο 93% των φοιτητών θεωρεί απαραίτητο τον μεταπτυχιακό τίτλο για να βρει δουλειά
H κατάκτηση ενός μεταπτυχιακού προγράμματος σε κάποιο ελληνικό πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ είναι δύσκολη υπόθεση πια με δεδομένο ότι η ζήτηση είναι τεράστια από την πλευρά των φοιτητών και οι θέσεις που διατίθενται από τα ιδρύματα δεν επαρκούν.
Την ίδια στιγμή η οικονομική κρίση που έχει πλήξει τα ελληνικά νοικοκυριά δεν επιτρέπει εύκολα τη μετανάστευση σε άλλη χώρα για μεταπτυχιακές σπουδές, καθώς σε γενικές γραμμές τα δίδακτρα είναι πολύ υψηλά.......
Συνεπώς αν κάποιος φοιτητής έχει αποφασίσει ότι επιθυμεί να παρακολουθήσει κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σε ελληνικό ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης θα πρέπει να επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να το κατακτήσει και ενδεχομένως να κάνει και υπομονή κάποιο μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να δίνει δεκτός.
Πάντως οι φοιτητές θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι φέτος παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ΑΕΙ με τις χρηματοδοτήσεις τα μεταπτυχιακά προγράμματα που παρέχουν τα πανεπιστήμια δεν έχουν μειωθεί, κάτι που πιθανώς οφείλεται οτι σχεδόν όλα τα ιδρύματα επιβάλλουν δίδακτρα. Οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσετε λοιπόν είναι ίδιες με αυτές προηγούμενων ετών και εστιάζονται στις περιορισμένες θέσεις.
Για παράδειγμα το πανεπιστήμιο Αθηνών τα τελευταία χρόνια καλύπτει μόλις το 10% των αιτήσεων που υποβάλλονται. Κάθε χρόνο, δηλαδή, δέχεται περίπου 1.000 μεταπτυχιακούς φοιτητές την ώρα που οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 10.000. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο κορυφαίο Πολυτεχνικό ίδρυμα της χώρας Ε.Μ.Π., όπου κατά μέσο όρο δίνονται περίπου 30 θέσεις σε κάθε ένα από τα 20 ΠΜΣ που λειτουργούν.
Το πόσο πολύ "κυνηγούν" οι Έλληνες φοιτητές ένα μεταπτυχιακό φαίνεται και από μια έρευνα που έκανε το πανεπιστήμιο Πειραιά, από την οποία προέκυψε ότι το 93% των φοιτητών θεωρεί απαραίτητο τον μεταπτυχιακό τίτλο για να βρει δουλειά και μάλιστα οι ίδιοι ζητούν περισσότερα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών στα ελληνικά ΑΕΙ, καθώς τα θεωρούν εξίσου αξιόπιστα και έγκυρα με αυτά του εξωτερικού. Από την έρευνα -που παρουσιάστηκε παλιότερα σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο σύλλογος φοιτητών και αποφοίτων του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ's Society) του Πανεπιστημίου Πειραιώς - προέκυψαν τα εξής πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα
  • 1 στους 2 εκδηλώνει την ίδια προτίμηση για Ελλάδα και εξωτερικό , ενώ 1 στους 2 θεωρεί ότι δεν θα επιλεγεί από ένα ελληνικό ΑΕΙ λόγω του μικρού αριθμού προσφερόμενων θέσεων στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (53%)
  • 4 στους 10 επιλέγουν ΑΕΙ του εξωτερικού γιατί θεωρούν πως απαιτούνται λιγότερα προσόντα. Επίσης 9 στους 10 θεωρούν σημαντικό αναγκαίο τον Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (στη Διοίκηση Επιχειρήσεων) για να βρουν δουλειά (93%)
  • 8 στους 10 θεωρούν ότι ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών είτε αποκτήθηκε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό αναγνωρίζεται το ίδιο από την αγορά εργασίας (εγκυρότητα και αξιοπιστία ελληνικών τίτλων)
  • 2 στους 10 επιλέγουν ελληνικά ΑΕΙ για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα επειδή κρίνουν ότι απαιτούνται λιγότερα προσόντα για να γίνουν δεκτοί
  • Η οικονομική κατάσταση για οικογενειακά εισοδήματα μέχρι €70.000 δεν επηρεάζει ουσιαστικά την επιλογή του υποψηφίου για Ελλάδα ή εξωτερικό
  • Όσοι είναι αρκετά ευκατάστατοι οικονομικά (εισοδήματα πάνω από €90.000) δείχνουν μία ελαφρά προτίμηση για σπουδές στο εξωτερικό (56%)
  • Ο βαθμός πτυχίου δεν καθορίζει ουσιαστικά την επιλογή του υποψήφιου για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα ή το εξωτερικό
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου