Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Κυβερνητικές «βόμβες» στα θεμέλια της Παιδείας

Γράφει ο Θανάσης ΅Αργυράκης

Η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ στα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα ξεκινήσει με τεράστια προβλήματα. Οχι μόνον εξαιτίας των αντιδράσεων που προγραμματίζονται για τα ισοπεδωτικά κυβερνητικά σχέδια, αλλά και επειδή τα πάντα γίνονται άναρχα. Πρόσφατα, καθηγητής σε Λύκειο μεγάλης επαρχιακής πόλης της Νότιας Ελλάδας, μιλώντας σε φιλικό κύκλο του για τις συνθήκες με τις οποίες ξεκινά η νέα σχολική χρονιά, έλεγε ότι το καθηγητικό προσωπικό δεν έχει καν ενημερωθεί για το πρόγραμμα μαθημάτων της Α’ Λυκείου.
Πολύ περισσότερο, ότι οι οποιεσδήποτε πληροφορίες υπάρχουν είναι σκόρπιες και ορισμένες εξ αυτών γίνονται γνωστές πρώτα σε ιστοσελίδες στο Ιντερνετ! Γενικότερα, η εικόνα που δίδουν οι εκπαιδευτικοί είναι ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για το Λύκειο. Από την άλλη μεριά, πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι πολλά από τα σχολικά βιβλία δεν θα δοθούν εγκαίρως στους μαθητές και ότι δεν αποκλείεται να είναι έτοιμα μετά από μήνες.

ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ πρέπει να προστεθούν οι πολύ μεγάλες ελλείψεις σε καθηγητές, αλλά και οι θεαματικές συρρικνώσεις του αριθμού των σχολείων. Πολλές εκ των οποίων είναι κατάφωρα άδικες και αναδύουν έντονα το «άρωμα» των ταξικών διακρίσεων και του περαιτέρω αποκλεισμού των παιδιών των οικονομικά ασθενέστερων περιοχών. Ανεξαρτήτως της πολιτικής-οδοστρωτήρα στην Παιδεία, ο τρόπος που το κάνει η κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από την απόλυτη προχειρότητα. Γεγονός που ρίχνει λάδι στην ήδη εκρηκτική κατάσταση, απαξιώνει κι άλλο τη δημόσια Παιδεία, ενώ ενισχύει, τουλάχιστον στο άμεσο και μεσοπρόθεσμο μέλλον, την παρα-Παιδεία. Πολύ περισσότερο, τα μέτρα προωθούνται δίχως τον παραμικρό δημοκρατικό διάλογο, για τον οποίο τόσο «κόπτονται» οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες. Μάλιστα, ακόμα και το νευραλγικής σημασίας νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η κυβέρνηση προσπαθεί -ως κλέφτης- να το ψηφίσει μέσα στον Αύγουστο. Η ελληνική Παιδεία, την οποία καταρράκωσαν εκείνοι που σήμερα εμφανίζονται ως «αναμορφωτές» της, είχε και έχει ανάγκη ριζοσπαστικών αλλαγών. Οχι, όμως, προς την κατεύθυνση της συντήρησης και της υποβάθμισής της. Ολα αυτά σημειώνονται τη στιγμή που ολοένα περισσότεροι νέοι, βλέποντας την ανασφάλεια που τους επιφυλάσσει το μέλλον, εκφράζουν την επιθυμία να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, είτε για να βρουν μια δουλειά είτε για να σπουδάσουν. Πρόκειται, πράγματι, για το μέγιστο «επίτευγμα» της «κυβέρνησης των Μνημονίων», η οποία ξαναγυρίζει την Ελλάδα στις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60, δημιουργεί μια νέα στρατιά μεταναστών και στερεί τη χώρα από το πιο παραγωγικό και αναπτυξιακό στοιχείο της, τη νεολαία.

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΜΕΤΡΑ - «ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΕΣ», με στόχο την «ιδιωτικοποίηση» της Παιδείας, προσπαθεί να περάσει αυτό το διάστημα και η κυβέρνηση της Χιλής. Αποτέλεσμα; Οι φοιτητές και οι μαθητές βρίσκονται εδώ και μήνες στους δρόμους και στις κατειλημμένες σχολές. Το φετινό φθινόπωρο «μυρίζει μπαρούτι» και όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα θα γίνει Χιλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου