Κατά της πολιτικής της λιτότητας, η οποία πνίγει την ανάπτυξη, και υπέρ του ευρωομολόγου και της ισχυροποίησης του EFSF τάσσονται κορυφαίοι οικονομολόγοι και δυνατοί λύτες των «σταυρόλεξων» της οικονομίας, όπως ο Τζορτζ Σόρος.
Ο ουγγρικής καταγωγής μετρ των επενδύσεων, ο οποίος φημολογείται ότι ήταν ο μυστηριώδης επενδυτής που στοιχημάτισε ένα δισ. δολάρια στην υποβάθμιση των ΗΠΑ λίγο προτού αυτή συμβεί, με αποτέλεσμα να αυξήσει κατά 10 δισ. δολάρια την περιουσία του, έστειλε μία συμβουλή στη γερμανική κυβέρνηση. Με άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε προ δύο ημερών στην εφημερίδα «Handelsblatt», καλεί τη Γερμανία να συμφωνήσει στην έκδοση ευρωομόλογου και να επεκτείνει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (EFSF), προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ευρώ. «Μόνο η Γερμανία μπορεί να ανατρέψει τον ευρωπαϊκό μαρασμό», επισημαίνει και επικρίνει δριμύτατα την Ανγκελα Μέρκελ για την καθυστερημένη αντίδρασή της στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους. «Μέχρι να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις, η Γαλλία μπορεί να έχει υποβαθμιστεί», υποστηρίζει ο Σόρος. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του νομπελίστα οικονομολόγου Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος αυτή την εβδομάδα επανέλαβε την πάγια άποψή του ότι «η λιτότητα θα υπονομεύσει την ανάπτυξη της Ευρώπης και των περισσότερων οικονομιών που βρίσκονται σε δυσπραγία». Αποψη την οποία έχει αναπτύξει εκτενώς το 2010 στο βιβλίο «O Θρίαμβος της Απληστίας». «Ο πραγματικός κίνδυνος στην παρούσα κατάσταση είναι ότι οι λανθασμένες οικονομικές αντιλήψεις για την αντιμετώπιση της κρίσης κερδίζουν διαρκώς έδαφος και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ενισχύοντας η μία την άλλη», ανέφερε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο… φάρμακο της λιτότητας.
Την περασμένη Πέμπτη, ο άλλος μεγάλος εκ των τριών κορυφαίων οικονομολόγων του αιώνα, ο Νουριέλ Ρουμπινί, προέβλεψε ότι οι πιθανότητες μιας νέας παγκόσμιας ύφεσης κυμαίνονται στο 50% και προέβλεψε ότι η Ιταλία και η Ισπανία είναι πιθανό να εξαναγκαστούν να εγκαταλείψουν το ευρώ την επόμενη πενταετία, καθώς η πολιτική της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του χρέους είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Αναφέρθηκε και στον Καρλ Μαρξ, λέγοντας ότι είχε δίκιο όταν έγραφε ότι «ο καπιταλισμός μπορεί να καταστρέψει τον εαυτό του».
Ο Πολ Κρούγκμαν, τέλος, έχει και αυτός καταφερθεί επανειλημμένα κατά της πολιτικής της λιτότητας, πιο πρόσφατα τον περασμένο Μάιο. Από τη στήλη του στους «New York Times» είχε αναφερθεί στον κύριο εμπνευστή της ιδέας της λιτότητας, που δεν είναι άλλος από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ. «Υπό την ηγεσία του η ΕΚΤ κηρύσσει τη λιτότητα ως το διεθνές οικονομικό ελιξίριο, το οποίο πρέπει να χορηγείται πάντα και παντού σε όλους. Ακόμη και σε χώρες όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ. Ωστόσο, η νεράιδα της εμπιστοσύνης δεν εμφανίστηκε, τα χρεωμένα ευρωπαϊκά κράτη υποφέρουν από περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας τους -όπως ήταν αναμενόμενο- και η εμπιστοσύνη πέφτει αντί να ανεβαίνει.
ΜΑΡΙΑ ΜΑΚΡΙΔΟΥ
mmakridou@e-typos.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου