Την ίδια στιγμή που συνεχίζουμε να μιλάμε για απολύσεις, κινητικότητα, διαθεσιμότητα και άλλα τέτοια ευφάνταστα σενάρια για να κοροϊδέψουμε τους κουτόφραγκους, μια μεγάλη αλήθεια παραμένει αναλλοίωτη. Πρόκειται για τη μεγάλη φοροδιαφυγή, αυτή που όλες οι κυβερνήσεις υπόσχονται να καταπολεμήσουν κι όλες αποτυγχάνουν.
Έρχεται, λοιπόν, η τρόικα κάθε τρεις και λίγο και σαρώνει τα πάντα. Έγινε ο Τόμσεν ο πιο μισητός εχθρός, ενώ αυτός θα έπρεπε να είναι το ίδιο το κράτος. Το βλέπουμε καθημερινά. Κανείς δεν πληρώνει και οι μόνοι που έμειναν να γεμίζουν τα ταμεία είναι οι συνήθεις ύποπτοι, τα κορόιδα του συστήματος που δεν μπορούν άλλωστε να κρύψουν τίποτε. Κάθε φορά που συλλαμβάνονται 5-10 οφειλέτες και κλείνονται για λίγες ώρες στα κρατητήρια, μόνο γέλιο προκαλούν. Ο δε Τόμσεν και η παρέα του τα μαθαίνουν όλα αυτά και γελάνε. Γιατί σκληρούς μπορείς να τους πεις. Κουτόφραγκους όμως ποτέ. Καλοί χαρτογιακάδες είναι που έχουν μάθει ότι τη νεοελληνική λαμογιά του να μην πληρώνουν οι έχοντες.
Αν είναι να γίνει μια μεγάλη μεταρρύθμιση αυτή θα έπρεπε να είναι του φορολογικού συστήματος. Κάποτε και ο πρωθυπουργός και ο Στουρνάρας θα πρέπει να ξεφύγουν από το ασφυκτικό αυτό πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα κάθε λίγο και λιγάκι και να ασχοληθούν με το φορολογικό σύστημα και τη φοροδιαφυγή. Κι αν δε μπορούν αυτοί λόγω φόρτου εργασίας, υπάρχουν κι άλλοι υπουργοί που κάθονται.
Τα στοιχεία άλλωστε είναι γνωστά για την αδυναμία του μηχανισμού να συγκεντρώσει χρήματα στα δημόσια ταμεία, κυρίως από τους μεγάλους οφειλέτες. Δε μιλάμε για όσους δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν τους φόρους τους. Διαβάστε:
Σύμφωνα με τα στοιχεία το πεντάμηνο Ιανουάριος- Μάιος 2013 εισπράχθηκαν από παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές 723 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 1,140 δισ. ευρώ το εξάμηνο και 1,9 δισ. ευρώ για όλο το έτος.
Στην κατηγορία των μεγάλων επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκαν 115 τακτικοί έλεγχοι ενώ ο στόχος του εξαμήνου είναι 176 και ο ετήσιος 596. Την ίδια περίοδο εισπράχθηκε το 26,8%των εσόδων που βεβαιώθηκαν από τους τακτικούς ελέγχους έναντι στόχου εξαμήνου 65% και ετήσιου 75%.
Σε ό,τι αφορά τους προσωρινούς ελέγχους, το πεντάμηνο εισπράχθηκε το 21,4% του ποσού που βεβαιώθηκε έναντι στόχου εξαμήνου 45% και ετήσιου στόχου 55%.
Στην κατηγορία των φορολογουμένων μεγάλου πλούτου το πεντάμηνο πραγματοποιήθηκαν 211 έλεγχοι έναντι στόχου εξαμήνου 280 και ετήσιου στόχου 910. Το ποσοστό είσπραξης των καταλογισθέντων φόρων και προστίμων ανήλθε σε 37,4% έναντι στόχου εξαμήνου 40% και ετήσιου στόχου 65%.
Καταλάβατε; Από τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους φορολογούμενους του μεγάλου πλούτου έχει εισπραχθεί περίπου το 30% των συνολικών οφειλών. Περίπου 3 ευρώ στα 100 της οφειλής και ύστερα μιλάμε για το πώς θα γεμίσουν τα ταμεία. Και ύστερα ελπίζουμε σε δίκαιο φορολογικό σύστημα ή περιμένουμε από την κυβέρνηση να φέρει έναν σωστό Κώδικα Φορολογίας. Αμ δε. Θα περιμένουμε για πολύ. Το κράτος, ανίκανο να πιάσει το μεγάλο πλούτο και τους μεγαλοεπιχειρηματίες θα συνεχίζει να βάζει χέρι στις τσέπες μισθωτών και συνταξιούχων. Και θα συνεχίσει να μιλά για απολύσεις ή περικοπές ενώ ο Π. Τόμσεν θα έρχεται κάθε τρεις μήνες και θα αισθάνεται σαν αγάς με τα γιουσουφάκια του. Ο δε ελληνικός λαός θα απολαμβάνει κάθε λίγο και λιγάκι και ένα θέαμα τύπου… Λάκη Γαβαλά που ήταν ο μόνος που έμεινε 14 μήνες φυλακή για τον ΦΠΑ ενώ ο ίδιος αποδεδειγμένα έλεγε να του πάρουν όλα τα ακίνητα για να ξοφλήσει.
Θα πει κανείς από την άλλη: Μα οι εφοριακοί κάνουν λευκή απεργία, είναι κομματόσκυλα του κερατά ή τους έχουν κόψει τόσο τους μισθούς που δεν ασχολούνται και πολύ. Κι αυτό σωστό είναι, αλλά αν θέλει το κράτος ας τους συνετίσει. Να μπουν πρώτοι στη διαθεσιμότητα και να μπουν ιδιωτικές εταιρείες στους ελέγχους. Τότε θα δούμε αν θα τρέχουν και δε θα φτάνουν οι εφοριακοί. Χωρίς ανταγωνισμό και το φόβο της απόλυσης σιγά μην ασχοληθούν με την είσπραξη των οφειλών.
Όμως, κάθε φτωχός ή μικρομεσαίος πολίτης αυτής της χώρας θα έχει δικαίωμα να διαμαρτύρεται και να εξοργίζεται βλέποντας ότι ο μεγάλος πλούτος την έχει γλιτώσει μέσα στην κρίση. Θα βρίζει τον Σαμαρά, τον Στουρνάρα και κάθε άλλον που βλέπει διότι ο κόσμος είναι αυτός που αναγκάζεται να βγάλει το φίδι από την τρύπα.
Είναι απλά τα πράγματα. Αν ο πλούτος που υπάρχει σ΄αυτή τη χώρα συνεχίσει να μένει στο απυρόβλητο και πληρώνουν μόνο οι μικρομεσαίοι, τότε είναι θέμα χρόνου η κατάρρευση. Τότε δε θα μας φτάνουν ούτε τα δανεικά και δε θα μας φταίνε ούτε η Μέρκελ ούτε και η τρόικα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου