Όταν τοποθετήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, όλοι μίλησαν για έκπληξη.
Τι σχέση είχε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος με την Υγεία!
Με γρήγορες κινήσεις, στο πρώτο δίμηνο, ξεκίνησε να κλείνει τα 4 θεραπευτήρια του τέως ΙΚΑ στην Αθήνα που υπολειτουργούσαν, μεταφέροντας το προσωπικό τους σε άλλα Νοσοκομεία. Έτσι ενισχύθηκαν τα Νοσοκομεία του βορειοδυτικού άξονα, Σισμανόγλειο, Κωνσταντοπούλειο Νέας Ιωνίας και Άγιοι Ανάργυροι, με προσωπικό και νέες κλίνες.
Με την ουσιαστική και πλήρη λειτουργία του Νοσοκομείου Αγίων Αναργύρων αποφύγαμε ένα πρόστιμο της τάξης των 40 εκ ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από 100 κλίνες που λειτουργούσαν στο Νοσοκομείο αυτό το καλοκαίρι του 2012, σήμερα λειτουργούν 250.
Προχώρησε στην συγκρότηση επιτροπών με περισσότερους από 100 επιστήμονες, οι οποίοι σε συνεργασία με την τεχνική βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων μας, εισηγούνται έναν οδικό χάρτη για την μεταρρύθμιση στην Υγεία με κύριο άξονα την εφαρμογή συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Στόχος είναι να αποφορτιστεί η λειτουργία των Νοσοκομείων αλλά και να καταστούν λειτουργικές και αποδοτικές οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Να αποκτήσει η χώρα ενιαίο φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας, αποτελούμενη σήμερα από τους φορείς υγείας των ταμείων, που εντάχθηκαν άρον-άρον στον πανθομολογουμένως προβληματικό ΕΟΠΥΥ.
Μου λένε μάλιστα ότι υπάρχουν Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία στην επαρχία δίπλα από Μονάδες του ΕΟΠΥΥ που κάνουν την ίδια δουλειά και ότι κατά τις 12 το μεσημέρι δεν βρίσκεις κανένα! Άραγε ποιος ελέγχει αυτό το σύστημα; Τι κάνουν οι Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών ;
Στην Αθήνα πάντως η κατάσταση με τον ΕΟΠΥΥ πρέπει να ξεκαθαρίσει ώστε να ξέρει ο ασφαλισμένος αν δουλεύουν τα παλιά παραρτήματα του ΙΚΑ και να μην ταλαιπωρείται.
Επίσης, οι πληροφορίες μας λένε ότι είναι πλέον στα χέρια του ένα σημαντικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων στην Υγεία που θα αλλάξει πλήρως τα δεδομένα, ενώ πρόκειται σύντομα να καλυφθούν κενά ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στην νησιωτική Ελλάδα και στις μονάδες εντατικής θεραπείας.
Με υπευθυνότητα και αξιοπιστία, που γρήγορα ενέπνευσε στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, κατάφερε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, χωρίς φανφάρες, με πολιτική και όχι μικροπολιτική, να κερδίσει την ονομαστική διατήρηση των δαπανών στο ΕΣΥ και όχι σύμφωνα με το ΑΕΠ που καταρρέει λόγω ύφεσης.
Παράλληλα ενισχύθηκαν οι υφιστάμενες δομές οικονομικών και λειτουργικών καταγραφών του ΕΣΥ, πετυχαίνοντας το απίστευτο: Για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια συμφώνησαν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Υπουργείο Υγείας ως προς τις ετήσιες δαπάνες του.
Μένουν ακόμη πολλά να γίνουν και το πλέον βασικό είναι να λειτουργήσουν ομαλά οι συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων, ώστε να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας και να ενισχυθούν οι δομές υγείας. Ιδιαίτερη όμως προσοχή πρέπει να δοθεί και στην εφαρμογή ενιαίων πληροφοριακών συστημάτων οι οποίες αυτόματα θα τροφοδοτούν με στοιχεία την βάση
Δεν σταμάτησε όμως στο εσωτερικό ο Υπουργός Υγείας. Προχώρησε εκτός των συνόρων, αναθεωρώντας τις συμφωνίες με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τα μη μεταδιδόμενα νοσήματα, ενώ με την πρόσφατη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση (συμφωνία του Άντορ) φέρνει στην Χώρα μας 100.000.000 ευρώ για την Ψυχική Υγεία .
Συγχρόνως, κατανοώντας ότι οι δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες έχουν οδηγήσει συμπολίτες μας στην ανεργία και στο αδιέξοδο, αξιοποιεί κάθε διαθέσιμη δυνατότητα και με την έκδοση του voucher υγείας για τους ανασφάλιστους που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και θα εφαρμοσθεί εντός του μηνός Ιουνίου, αντιμετωπίζοντας ένα σοβαρό κοινωνικό θέμα.
Τελικά φαίνεται ότι ο Ανδρέας Λυκουρέντζος την έκανε την έκπληξη με την απόδοσή του. Χωρίς τυμπανοκρουσίες και δημοσιότητα, χωρίς άφθονους πόρους αλλά καθαρή ματιά, αντιμετωπίζει σταδιακά τα εγγενή προβλήματα του ΕΣΥ, που περιπλέκονται λόγω της κρίσης και των μεγάλων περικοπών.
Χωρίς μεγαλοστομίες και υποσχέσεις, αναγνωρίζοντας και όχι παραγνωρίζοντας τις χρόνιες δυσλειτουργίες του Συστήματος Υγείας, μοχθεί για την επιβίωσή του.
Το δεδομένο πάντως είναι ότι και εκείνοι ακόμα που δεν συμφωνούν με τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, προσποιούμενοι πως δεν αντιλαμβάνονται τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης ή τα απτά αποτελέσματα της προσπάθειάς του, αποδέχονται τουλάχιστον ότι επί Υπουργείας του, τα γνωστά «συμφέροντα», που λυμαίνονταν το χώρο της Υγείας δεν βρίσκουν πλέον ανοιχτή χαραμάδα στο Υπουργείο Υγείας.
Άλλωστε και ό ίδιος λέει πολύ συχνά σε όσους τον κατηγορούν πως δεν έχει όραμα, ότι του αρκεί να είναι απλά ένας «νοικοκύρης» που θα συμμαζέψει τα για πολλά χρόνια «ασυμμάζευτα» του συστήματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου