Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Ο Σαμαράς αναλαμβάνει … υπερ-υπουργός Ανάπτυξης


Όταν ένας πρωθυπουργός πάει σε κάποιο υπουργείο το κάνει για δύο λόγους:
Ο πρώτος είναι διότι θέλει να επιβραβεύσει τον υπουργό και να τον στηρίξει για το έργο που κάνει.
Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί θέλει να δείξει ότι αν δεν πάρει ο ίδιος πάνω του το έργο του υπουργείου δεν πρόκειται να «κουνηθεί» τίποτε. Θέλει να στείλει το μήνυμα στον εκάστοτε υπουργό ότι πρέπει να επιταχύνει, να εντείνει τις προσπάθειές του και να αφήσει τα πολλά λόγια.

Στην περίπτωση δε που το διακύβευμα είναι τόσο σημαντικό όσο αυτό της ανάπτυξης, τότε καταλαβαίνει κανείς τη σοβαρότητα της στιγμής.
Ο Αντώνης Σαμαράς προσπάθησε, κατέβηκε σήμερα στην πλατεία Συντάγματος και πήγε στον υπουργείο Ανάπτυξης, κατά τη γνώμη μας, για το δεύτερο λόγο. Διότι από λόγια και εξαγγελίες έχουμε χορτάσει κι εμείς και εκατομμύρια Έλληνες. Από έργα πάσχουμε και από χειροπιαστές αποδείξεις ότι κάτι πάει να αλλάξει στην καθημαγμένη ελληνική οικονομία.
Άλλωστε, το στοίχημα της Ελλάδας είναι και στοίχημα της κυβέρνησης αυτής. Αν καταφέρει να «ξεκουνήσει» την ελληνική οικονομία, αν δώσει αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα, τότε θα έχει μέλλον και η κυβέρνηση. Αλλιώς όλοι μαζί θα μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ο Αντώνης Σαμαράς το ξέρει αυτό, δεν ξέρουμε αν οι άλλοι το έχουν καταλάβει.
Γιατί αν στο υπουργείο Ανάπτυξης νόμισαν ότι η επίσκεψη είχε την έννοια της επιβράβευσης τότε είναι μακριά νυχτωμένοι. Μόνο και μόνο να διαβάσουν καλά τι είπε ο πρωθυπουργός τότε θα πρέπει να προβληματιστούν αν έχουν κάνει και πολύ καλά της δουλειά τους.
«Θα μας βλέπετε συχνά εδώΗ παρουσία μου υποδηλώνει την πρωταρχική σημασία που ηκυβέρνηση αποδίδει στην ανάκαμψη της οικονομίας» είπε ο κ. Σαμαράς. Και συνέχισε: «Στόχοςείναι η καταπολέμηση της ύφεσης και της ανεργίαςενώ στοίχημα η αξιοποίηση του θετικούκλίματος για διαρθρωτικές αλλαγές και προσέλκυση επενδύσεωνΑυτό θα το κάνουμε μεσυγκεκριμένα χρονοστοχοδιαγράμματαόχι με ευχές και δημόσιες σχέσεις αλλά μεσυγκεκριμένα και ουσιαστικά βήματαΟι επενδύσεις απαιτούν ρευστότηταη οποία θα προέλθειαπό την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την επιστροφή των καταθέσεωνπου ήδη έχειξεκινήσει» είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας την παράλληλη υποστηρικτική δράση του ΕΤΕΑΝ και της ΕΤΕπ.
Τι είπε επί της ουσίας και ποιο ήταν το μήνυμά του; Αφήστε τα λόγιαβάλτε ημερομηνίεςγια να πετύχετε τους στόχους που έχουν τεθείΤους είπε επίσης ότι αναλαμβάνει οίδιος τον συντονισμό της αναπτυξιακής προσπάθειαςγίνεται δηλαδή ο ίδιος οπρωθυπουργός ένας… υπερυπουργός της ανάπτυξης.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα συνεκτικό και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να προχωρήσει το έργο της, στους δημοσιογράφους να ασκούν έλεγχο αλλά και τον ίδιο των πρωθυπουργό να ελέγχει την πρόοδο. Και πρόσθεσε ότι πρέπει να προχωρήσουμε μακριά από ιδεολογικές αγκυλώσεις.
Οι επενδύσεις προαπαιτούν και διαρθρωτικές αλλαγές, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως στόχος είναι να γίνει η οικονομία πιο ανταγωνιστική και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Από την πλευρά του ο Κ. Χατζηδάκης, αφού επισήμανε ότι η αλλαγή του κλίματος αποτελεί μια επιτυχία που πιστώνεται και προσωπικά στον Α. Σαμαρά, αναφέρθηκε σε μεγάλες ξένες εταιρείες που επενδύουν στην Ελλάδα όπως οι Hewlett-Packard, Unilever, Philip Morris και Cosco.
«Ασφαλώς η κατάσταση παραμένει δύσκολη και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού» πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο να είναι κανείς υπουργός ανάπτυξηςτηνίδια ώρα που ο προϋπολογισμός προβλέπει ύφεση».

«Δεν υποσχόμαστε θαύματα», είπε μεταξύ άλλων, τόνισε ότι και το 2013 θα είναι δύσκολη χρονιά «αλλά αν δουλέψουμε με σχέδιο και συνέπειαθα δούμε στο τέλος της τα πρώτασημάδια ανάκαμψης».

Ο υπουργός έκανε απολογισμό των 20 δράσεων που ολοκληρώθηκαν στο β’ εξάμηνο του 2012 και παρουσίασε τους 3 άξονες δράσης για το 2013.
Προανήγγειλε νέα προγράμματα επιδοτήσεων, εγγυοδοτήσεων και δανειοδοτήσεων για το 2013.
Στις 14/1 προκηρύσσεται το πρόγραμμα επιδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων όλων των κλάδων, προϋπολογισμού 4,56 εκατ. ευρώ.
Εντός των επόμενων ημερών θα προκηρυχθεί και το ICT4Growth ύψους 130 εκατ. ευρώ.
Ξεκινά από το ΥΠΑΝ εντός του Ιανουαρίου πρόγραμμα χαμηλότοκων δανείων για κεφάλαια κίνησης, συνολικού ύψους 680 εκατ. ευρώ (τελικό επιτόκιο 4,5%).
Επιχειρείται να απλοποιηθεί το «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» για να πέσουν στην αγορά επιπλέον 450 εκατ. ευρώ.
Θα ανακοινωθούν πρωτοβουλίες για την ενεργοποίηση του νέου ταμείου «Ενάλιο».
Επιχειρείται η δημιουργία Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου με συμμετοχή του Δημοσίου, αναπτυξιακών τραπεζών, διεθνών οργανισμών και ιδιωτών επενδυτών.
Επίσης, τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης, Τουρισμού, Ναυτιλίας και ΠΕΚΑ αποφάσισαν να προχωρήσουν στην κατασκευή λιμανιού κρουαζιέρας στον Πειραιά.
Στόχος, όπως υπογραμμίστηκε, είναι η Αττική να έχει ένα λιμάνι homeporting. Το λιμάνι αυτό θα κατασκευαστεί μέσω ΣΔΙΤ, ενώ η σχετική προεργασία της Γενικής Γραμματείας ΣΔΙΤ ξεκίνησε πρόσφατα.
Γενικά ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε όλα όσα έχουν προχωρήσει και όσα θα γίνουν στο άμεσο χρονικό διάστημα. Τα περιθώρια στενεύουν και το ξέρουν όλοι καλά. Αν δεν γίνουν στοχευμένες ενέργειες εδώ και τώρα τότε το παιχνίδι είναι χαμένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου