Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Η Λίστα έφερε αγώνα δρόμου κατά της φοροδιαφυγής

Οι κραδασμοί λόγω της παραποίησης της Λίστας Λαγκάρντ συνεχίζουν να συγκλονίζουν το πολιτικό σκηνικό, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να διασταυρώνουν τα ξίφη τους, την ώρα που έχει πλέον γίνει συνείδηση σε όλα τα επίπεδα πως η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο της προσπάθειας για ανάκαμψη της χώρας.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η πληροφορία που δημοσίευσε η εφημερίδα «Καθημερινή», σύμφωνα με την οποία μεγαλοκαταθέτες, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στη λίστα των 2.062 ονομάτων, είχαν επιδοθεί σε εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Πολλοί από αυτούς δεν είναι σε θέση να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους στην τράπεζα HSBC ως νόμιμο και φορολογημένο εισόδημα, γεγονός που αφήνει πολλά περιθώρια να σκεφθεί κανείς – και κυρίως οι αρχές – πως ανάλογη κατάσταση θα επικρατεί και στις άλλες λίστες. 

Θεωρείται πλέον βέβαιο πως μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων και των διασταυρώσεων, τα πρόσωπα αυτά θα κληθούν από την Δικαιοσύνη, οπότε είναι πολύ πιθανόν να ακολουθήσουν και νέες αποκαλύψεις, κυρίως όσον αφορά στις δραστηριότητες αυτών των προσώπων όσον αφορά στη σχέση τους με το κράτος. 



Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ καταβάλλει κάθε προσπάθεια να βάλει στο κάδρο τον Ευάγγελο Βενιζέλο, υπό την ιδιότητα του… κυβερνητικού εταίρου, γεγονός που προκαλεί την αντίδραση της Ιπποκράτους, καθώς κύκλοι του ΠΑΣΟΚ επιτίθενται καθημερινά στην αξιωματική αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας σκοπιμότητα στις ενέργειές της. 

Η γραμμή της κυβέρνησης ορίζεται από την ίδια τη φύση μιας ποινικής διαδικασίας, όπως είναι αυτή ενώπιον της προκαταρκτικής επιτροπής, και επομένως προκρίνεται ότι πρέπει να διαχωριστούν οι ποινικές από τις πολιτικές ευθύνες. 

Χωρίς αμφιβολία πάντως, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών ταρακούνησαν την κυβέρνηση, που με τη σειρά της έστειλε σήμα άμεσης διερεύνησης των φαινομένων φοροδιαφυγής, με στόχο να υπάρξουν αποτελέσματα και όσον αφορά στην είσπραξη ποσών από τους επιδοθέντες στο καταστροφικό «σπορ».

Από την πλευρά του, ο υπουργός των Οικονομικών υποστηρίζει πως προέχει ο έλεγχος της μεγάλης λίστας με τα 54.000 ονόματα, που μάλιστα έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό μετά την έναρξη της κρίσης το 2009. 

Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκονται και δύο ακόμη σημαντικές λίστες, αυτή του Λιχτενστάιν και αυτή των ακινήτων του Λονδίνου, σε μία προφανή προσπάθεια να σταλεί μήνυμα φορολογικής δικαιοσύνης σε μία περίοδο οικονομικής δοκιμασίας των πολιτών.

Την ίδια ώρα, η ΔΗΜΑΡ ζητά την ταχύτατη διερεύνηση του πόθεν έσχες των πολιτικών και όσων διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα, ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος 4065 του 2012.

Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, όταν διαπιστώνεται παράνομος πλουτισμός, πρέπει να υπάρχει παραπομπή των υποθέσεων στη Δικαιοσύνη και αξιοποίηση των δυνατοτήτων του νομοθετικού πλαισίου για δήμευση των παρανόμως αποκτηθέντων περιουσιακών στοιχείων.

Η ΔΗΜΑΡ ζητά επίσης, δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Νίκου Τσούκαλη, τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκειμένου να συζητηθεί τόσο το θέμα της διαχείρισης των οικονομικών του ΕΟΤ όσο και οι σχετικές καταγγελίες.

Ο κ. Τσούκαλης ζητεί να κληθούν το συντομότερο στην Επιτροπή Θεσμών όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα για να δώσουν διευκρινίσεις για τον τρόπο λειτουργίας του ΕΟΤ, τόσο για το θέμα που ανέκυψε και διερευνά η Δικαιοσύνη όσο και γενικότερα για ζητήματα που έχουν σχέση με τη διαφάνεια στο πλαίσιο λειτουργίας του Οργανισμού.


Σοφία Βούλτεψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου