Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Απαγόρευση διάθεσης αλκοολούχων ποτών σε ανηλίκους και πράσινα άλογα...

Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος


Σφυρίζουν αδιάφορα οι αρχές, ενώ το φαινόμενο έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στην Ξάνθη...
- Ανύπαρκτοι οι έλεγχοι, αφού όπως διαπιστώνουμε, αν δεν υπάρξει καταγγελία τίποτα δεν κινείται.

- Το μέτρο βγήκε για να κοσμεί τις εισόδους των καταστημάτων και μόνο, τη στιγμή που αλκοολούχα ποτά μπορούνκάλλιστα να προμηθευτούν οι ανήλικοι από περίπτερα, μάρκετ και παντοπωλεία της γειτονιάς

- Το μέλλον της παιδείας βασίζεται στον αλκοολισμό;

Δυστυχώς, σε μια χώρα όπου τα προβλήματα του κόσμου περίσσεψαν τα τελευταία χρόνια και ενώ ήταν σε γνώση μας η έλλειψη παιδείας του λαού, κανένας δεν ασχολείται με φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τόσο τις μικρές όσο και τις μεγάλες κοινωνίες. Βλέπετε, για κάποιους στην Ξάνθη έχει μεγαλύτερη σημασία το ποιος θα είναι έμμισθος ή άμισθος Αντιδήμαρχος, από το πόσο ικανοί είναι αυτοί που τοποθετήθηκαν, αλλά και από το αν ισχύουν οι νόμοι σε θέματα που έχουν άμεση σχέση με το αύριο αυτής της περιοχής και όταν αναφερόμαστε στο αύριο, εννοούμε τη νεολαία που γοργά πλέον ξεπετιέται και γίνεται στόχος επιτήδειων που κατά καιρούς πλουτίζουν καταστρέφοντάς την.



Ξυπνώντας νωρίς το πρωί και ειδικότερα τις ημέρες των γιορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, διαπιστώσαμε πως αρκετοί ανήλικοι κυκλοφορούσαν στους κεντρικούς δρόμους της Ξάνθης σουρωμένοι, δημιουργώντας φασαρία με τις φωνές τους.

Το περιστατικό στην αρχή δεν μας εξέπληξε, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά το τι ακριβώς γίνεται, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι μας άρεσε κιόλας αυτή η εικόνα. Η εικόνα νεαρών παιδιών, βλασταριών θα λέγαμε, να τρικλίζουν και να φωνάζουν σε κεντρικά σημεία της Ξάνθης, υποβασταζόμενα πολλές φορές από τους πιο νηφάλιους της παρέας.

Αμέσως στο μυαλό μας ήρθε η σκέψη πως κάτι αντίστοιχο, αλλά σε μικρότερη έκταση, συμβαίνει κατά την διάρκεια ολόκληρης της χρονιάς και αναρωτηθήκαμε που είναι αυτές οι ελεγκτικές αρχές, που υποτίθεται έπρεπε να διενεργούν συνεχόμενους ελέγχους σε καταστήματα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν σερβίρουν αλκοολούχα ποτά σε ανηλίκους ή όχι.

Θεωρούμε πως η διάθεση αλκοολούχων ποτών σε ανηλίκους, είναι μεγαλύτερου βάρους αδίκημα σε σχέση με την ηχορύπανση, και ως μάρτυρες και εμείς, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι έχουμε δει να πραγματοποιούνται εκατοντάδες έλεγχοι για ηχορύπανση από καταστήματα, αλλά κανέναν έλεγχο όσον αφορά την διάθεση ή μη αλκοολούχων ποτών σε ανηλίκους οι οποίοι κατακλύζουν, συνήθως Παρασκευές και Σάββατα, τα καταστήματα που έχουν σχέση με την διασκέδαση.

Όχι δε θα μπούμε στη διαδικασία να καταδικάσουμε ούτε να κατηγορήσουμε κανέναν επαγγελματία, γιατί πολύ απλά αλκοολούχο ποτό είναι και η μπύρα, την οποία μπορούν κάλλιστα να προμηθευτούν ανήλικοι ακόμα και από ένα περίπτερο και εδώ έρχεται φυσικά η αντίφαση της διάταξης του Νόμου, αφού δεν γίνεται από τη μια να απαγορεύεις σε καταστήματα καφέ, μπαρ ή όπως αλλιώς θέλετε να τα ονομάσετε, να πωλούν αλκοολούχα ποτά σε ανηλίκους και από την άλλη να αφήνεις την πίσω πόρτα της υπόθεσης ανοιχτή, και όπου πίσω πόρτα μπορείτε κάλλιστα να βάλετε τα Σουπερ Μάρκετ, τα Περίπτερα, ακόμα και τα Παντοπωλεία (Μπακάλικα τα έλεγαν στα χρόνια που ήμουν μικρός).

Αλήθεια, πόσο στρεβλή μπορεί να γίνει ακόμα η κοινωνία μας και για ποια παιδεία μπορούμε να κάνουμε κουβέντα, όταν ακόμα και αυτοί που έχουν υποχρέωση να προστατέψουν τη νεολαία, σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά σε ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα το οποίο οδηγεί το μέλλον αυτού του τόπου με φόντο τον αλκοολισμό;

fonitisxanthis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου