Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Ποιο μοντέλο Ανάπτυξης θέλουμε για την Ελλάδα;


Στην πρόσφατη ομιλία στο ΙΟΒΕ ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας ανέπτυξε εν συντομία την “Ελλάδα του αύριο”, “την οικονομικά αυτοδύναμη Ελλάδα που θα είναι ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Οικογένειας“, την οποία σκιαγράφησε ως εξής:

1. Η χώρα να αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη συμμετέχοντας όχι μόνο στη διακίνηση αλλά και στην εξόρυξη ορυκτών καυσίμων.
2. Η ελληνόκτητη ναυτιλία να συνδράμει τα μέγιστα, στην έξοδο της χώρας από την ύφεση.
3. Η Ελλάδα να αναβαθμίσει το ρόλο της στην παγκόσμια διακίνηση και εμπορεία αγαθών.
4. Η χώρα θα κάνει άλματα στην επισκεψιμότητα της αν επιτρέψει στην Τουριστική Βιομηχανία να επεκταθεί.
5. Το νέο, υγιές και επαρκώς κεφαλαιοποιημένο ελληνικό τραπεζικό σύστημα που θεμελιώνεται τη στιγμή αυτή, να συνδράμει σημαντικά στη αναπτυξιακή πορεία τα επόμενα χρόνια.
6. Ο αγροτικός τομέας και η βιομηχανία τροφίμων και ποτών της χώρας να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη εξωστρέφεια.
7. Οι ελληνικές εταιρείες που εξειδικεύονται στην πληροφορική, τις τηλεπικοινωνίες και τις νέες τεχνολογίες να αποκτήσουν διεθνή επέκταση.
8. Η οικονομική μας διπλωματία και γενικότερα οι διεθνείς σχέσεις να συνδράμουν στην προσέλκυση επενδυτών
Το θέμα είναι τεράστιο για να περάσει – όπως πέρασε – σε μονόστηλα εφημερίδων. Επειδή ουσιαστικά αφορά ποιά Ελλάδα θέλουμε και με ποιό μοντέλο παραγωγικής και κοινωνικής ανάπτυξης θα το επιτύχουμε.
Και επειδή ένα χρόνο τώρα στο antinews «κάψαμε» ουκ ολίγα πληκτρολόγια προτείνοντας ανάμεσα στα άλλα και θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της χώρας και τους πυλώνες στους οποίους θα μπορούσε αυτή να στηριχθεί για να γίνει πραγματικότητα, ας προσπαθήσουμε να συνοψίσουμε με λίγα λόγια και πολλές υποσημειώσεις σε ποια Ελλάδα θα θέλαμε κι εμείς να ζούμε στο άμεσο μέλλον.
Αρχικά, ας συνοψίσουμε τους οικονομικούς τομείς στους οποίους πιστεύουμε πως η χώρα μας διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα που θα μπορούσε άμεσα να εκμεταλλευτεί.
Συγκριτικά Πλεονεκτήματα της Χώρας
Α. Πρωτογενής Τομέας – Μεταποίηση
Αγροτική Παραγωγή – Κτηνοτροφία – Ορυκτός Πλούτος – Ενέργεια.
Οι στόχοι στην αγροτική παραγωγή θα πρέπει να είναι τόσο η εσωτερική αγορά, με προϊόντα πρώτης ανάγκης για τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού, όσο και οι εξαγωγές με την πρόκριση παραγωγής διατροφικών προϊόντων «μπουτίκ» υψηλής προστιθέμενης αξίας. Μια παραγωγή που ευνοείται απόλυτα από τις εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες της χώρας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα προϊόντα στα οποία υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να είμαστε ηγέτες στην παγκόσμια αγορά:  κομπόστα (είμαστε ήδη!), λάδι, ελιές, τυρί φέτα (ελλειμματική η παγκόσμια αγορά σε ποσοστό περίπου 90%!), κηπευτικά, κρασί, φρούτα, αρωματικά βότανα, σιμιγδάλι – ζυμαρικά, βιολογικά προϊόντα.
Στην Κτηνοτροφία, στόχος θα πρέπει να είναι η καθετοποίηση των μονάδων, ο γενετικός εμπλουτισμός του ζωικού κεφαλαίου και η εξισορρόπηση τελικά του αρνητικού ισοζυγίου στο κρέας και τα γαλακτοκομικά. Μεγίστης σπουδαιότητας είναι η αύξηση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος ως πρώτη ύλη για παραγωγή φέτας και ο αποχαρακτηρισμός πολλών εκτάσεων που θεωρούνται δασικές χωρίς να είναι, για την δημιουργία βοσκοτόπων.
Στο πεδίο του Ορυκτού Πλούτου και της Ενέργειας, οι κινήσεις πρέπει να είναι προσεκτικές και αποδοτικές. Τα μεταλλεία – ορυχεία και η εκμετάλλευση τυχόν κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, πρέπει να δίνονται σε ιδιώτες με καθαρές και σαφείς συμβάσεις τόσο κατά την διάρκεια της παραγωγής όσο και για τους όρους αποκατάστασης μετά το πέρας της απόληψης του χρήσιμου κοιτάσματος. Η φτηνή Ενέργεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη (δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς φθηνή και άφθονη Ενέργεια) και η χώρα μας έχει και μπορεί να αποκτήσει στο μέλλον και άλλες πλούσιες πηγές για την παραγωγή της.
Β. Υπηρεσίες
Τουρισμός – Ναυτιλία – Μεταφορές
Ο Τουρισμός και η Ναυτιλία αποτελούν ήδη την «βαριά βιομηχανία» της χώρας. Πρέπει να στηριχθούν στην κατεύθυνση της υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και του ανοίγματος του «τουριστικού παραθύρου» σε δωδεκάμηνη βάση με την προσέλκυση και άλλων κατηγοριών τουριστών (θρησκευτικός, χειμερινός, συνεδριακός, ιατρικός τουρισμός). Τα προαπαιτούμενα τα διαθέτει η χώρα σε αφθονία, εκείνο που χρειάζεται είναι σωστή προβολή και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Πρέπει να πάψουμε να μετράμε «κεφάλια» και να μετράμε «κατά κεφαλή κατανάλωση» στον τομέα του Τουρισμού.
Στις Μεταφορές και τα Logistics, μπορούμε να γίνουμε η κύρια πύλη των προϊόντων της Αφρικής και της Ασίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Λιμάνια έχουμε, οδικό δίκτυο αποκτήσαμε, αεροδρόμια υπάρχουν. Η πρόσφατη συμφωνία Cosco – HP δείχνει σε αυτόν τον τομέα τον δρόμο.
Γ. Καινοτομία
Πληροφορική – Πατέντες – Μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας
Υπό προϋποθέσεις, η χώρα μας μπορεί να μετατραπεί σε Silicon Valley της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διαθέτουμε όλα τα προαπαιτούμενα (ειδικευμένους επιστήμονες, κλίμα, υποδομές) προς αυτή την κατεύθυνση. Οι προσπάθειες δεν λείπουν στον τομέα, οι εταιρείες που δημιουργούνται συνήθως είναι χαμηλού αρχικού κεφαλαίου και υψηλού ρυθμού μεγέθυνσης (startup companies). Το μοντέλο αυτό των ταχέως αναπτυσσόμενων εταιρειών πιστεύω πως ταιριάζει στην χώρα μας όχι μόνο για εταιρείες τεχνολογικής αιχμής και ΤΠΕ αλλά και στους άλλους τομείς όπου η χώρα υπερέχει συγκριτικά (κυρίως τουρισμό και εξειδικευμένη γεωργική παραγωγή και μεταποίησή της).
ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ
Για να υπάρξει πρόοδος στους τομείς που αναφέραμε αλλά και σε άλλους που παραλείψαμε, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει προηγουμένως να διορθωθούν ή να αλλάξουν.
Α. Υγιές Τραπεζικό Σύστημα
Υγιές Τραπεζικό Σύστημα σημαίνει με λίγα λόγια:
Χρηματοδοτήσεις με Επιχειρηματικά Κριτήρια
Σύγχρονα Εργαλεία στην Αγορά (φάκτοριν, κατάργηση των μεταχρονολογημένων επιταγών,κ.α.)
Κεφαλαιακή επάρκεια των Τραπεζών (με την ανακεφαλαιοποίηση θα είναι γεγονός σε κάποιο βαθμό, η επιστροφή των καταθέσεων θα βοηθήσει αφάνταστα).
Β. Δίκαιος και Μόνιμος Φορολογικός Νόμος 
Μεγάλη συζήτηση, που υπερβαίνει την παρούσα ανάλυση. Οπωσδήποτε πάντως προϋποτίθεται  η πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της ανασφάλιστης εργασίας, που νοθεύουν ανεξέλεγκτα τον υγιή ανταγωνισμό, που αποτελεί την βάση της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας. Αναμένουμε το νέο «ανοιξιάτικο» νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ για να εκφέρουμε την γνώμη μας.
Γ. Μικρός, ευέλικτος και αποδοτικός Δημόσιος Τομέας
Είναι ο μόνος τρόπος για να εξαλειφθούν οι δύο μεγαλύτεροι εχθροί της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας η Διαφθορά και η Γραφειοκρατία. Όσο αυτοί οι δύο «καρκίνοι» της οικονομίας μας δεν θεραπεύονται, ανάπτυξη δεν πρόκειται να δει η χώρα.
Υπάρχουν σημάδια πως το κλίμα στην οικονομία πάει να αλλάξει. Ένα από τα σπουδαιότερα είναι η άνοδος του «δείκτη επιχειρηματικότητας» κατά πέντε μονάδες και η προσέγγισή του με το μέσο δείκτη της Ευρωζώνης σχεδόν στις τρεις μονάδες διαφορά (84 έναντι 87) όταν στην αρχή του 2010 και κυρίως κατά το 2011 η διαφορά ήταν πολλαπλάσια. Η αύξηση των εξαγωγών (13% περίπου, πρώτοι στην Ευρωζώνη και δεύτεροι στην ΕΕ μετά την Λετονία που πέτυχε αύξηση 15%).
Όλα αυτά είναι ενθαρρυντικά σημάδια αλλά δεν παύουν να είναι απλοί αριθμοί. Κατά την γνώμη μου, κύριο μέλημα της κυβέρνησης εκτός των αριθμών θα πρέπει να είναι οι άνθρωποι. Η αλήθεια είναι, πως όταν υπάρχει βελτίωση των αριθμών υπάρχει και καλυτέρευση στην οικονομία των απλών νοικοκυριών, δηλαδή των ανθρώπων. Συνήθως όμως υπάρχει μια διαφορά φάσης ως προς αυτό, που στην ακραία κατάσταση που βρίσκεται αυτή την στιγμή η ελληνική κοινωνία και κυρίως το πιο ευαίσθητο κομμάτι της (άνεργοι, άποροι, ανάπηροι, μονογονεϊκές οικογένειες, κλπ), μπορεί να αποβεί μοιραία για κάποιους από τους συνανθρώπους μας. Άκουσα τον ΥΠΟΙΚ να λέει πως τα πρώτα κονδύλια που θα «περισσέψουν» από το αναμενόμενο πρωτογενές πλεόνασμα για τον χρόνο που διανύουμε θα προτείνει να διατεθούν σε αυτή την κατεύθυνση. Ελπίζω αυτό να γίνει πραγματικότητα και κυρίως ελπίζω να υπάρξει επιτέλους αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο η χώρα περιμένει τρία χρόνια τώρα με την ανάσα κομμένη ως μάννα εξ ουρανού.
Akenaton

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου