Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Ποιοι μεθοδεύουν το ξεπούλημα “κοψοχρονιά” της περιουσίας του δημοσίου;


Με αφορμή τις ιδιωτικοποιήσεις και τις πωλήσεις των κρατικών ακινήτων που έχουν περάσει στην διάθεση του  Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) το antinews γίνεται το τελευταίο διάστημα δέκτης πολύ ανησυχητικών πληροφοριών. Συγκεκριμένα, υπό το πρόσχημα των πιέσεων της τρόικας ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να «ξεφορτωθεί» τα ακίνητα μέσα στο 2013, ίσως και λίγο αργότερα.
κάποιοι διαρρέουν διάφορα νούμερα που υποτίθεται ότι έχουν τεθεί ως εισπρακτικοί στόχοι από τις πωλήσεις των ακινήτων, που αν ισχύουν τότε οι λίστες Λαγκάρντ δε θα είναι τίποτε μπροστά σε όσα συμβούν τα επόμενα χρόνια. Εμείς απλά προειδοποιούμε κι εξηγούμαστε:

Σύμφωνα λοιπόν με δημοσίευμα το οποίο περιέχει αρκετές πληροφορίες, το πωλητήριο 1.078 ακινήτων του ελληνικού δημοσίου μέσω του ΤΑΙΠΕΔ έως το τέλος του 2014 θα αποφέρει έσοδα 1,6 δις ευρώ, δηλαδή κάτι λιγότερο από 1 εκατ. ευρώ το ακίνητο κατά μέσο όρο. Να θυμίσουμε ότι μόλις το 2010 κάποιοι μιλούσαν για ακίνητη περιουσία η οποία θα μπορούσε να αποφέρει 20 έως 50 δις ευρώ.
Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι για την πώληση του 100% του Ελληνικού, δεν περιμένουν πάνω από 700 εκατ. ευρώ (!!!)
Για την έκταση στην Κασσιώπη στην Κέρκυρα 60 εκατ., άλλα τόσα για την Αφάντου, 30 εκατ. για τον Αστέρα Βουλιαγμένης ενώ από τα 28 κτίρια θα δοθούν με sale and lease back γύρω στα 200 εκατ. ευρώ.
Ξέρουμε φυσικά ότι το ελληνικό real estate είναι σε άθλια κατάσταση. Ότι οι τιμές των ακινήτων υποχωρούν δραματικά κι ότι η γενικότερη οικονομική κατάσταση δεν ευνοεί τις επενδύσεις σε ακίνητα. Όλα αυτά τα ξέρουμε και τα ξέρουν και στην κυβέρνηση, σύμβουλοι, manager, υπουργοί, υφυπουργοί. Όμως, αν ισχύουν τα παραπάνω τότε θα έχουμε να κάνουμε με έγκλημα.
Και καλύτερα να μην πωληθούν ποτένα μην εισπράξουμε ποτέ έσοδα παρά να ταπάρουν ιδιώτες για ένα κομμάτι ψωμί.
Είναι δυνατόν να έρθει κάποιος και να αγοράσει με 700 εκατ. ευρώ μια έκταση 6.000 στρεμμάτων στο Ελληνικό που θεωρείται το «φιλέτο» της Ευρώπης; Μα αν την κόψουμε σε στρέμματα και την πουλήσουμε σε εργολάβους μπορούμε να εισπράξουμε 2 και 3 δις ευρώ. Πώς προέκυψαν τα 700 εκατ., ποιος έκανε την αποτίμηση;
Ο Αστέρας Βουλιαγμένης, το καλύτερο ξενοδοχείο της χώρας, στο καλύτερο σημείο της Αττικής θα πουληθεί όσο κοστίζει ένα διαμέρισμα στο Κολωνάκι ή στα Ανάκτορα. 30 εκατ. για το ξενοδοχείο αυτό που την ιστορία και μόνο να πουλήσεις κοστίζει περισσότερα;
Οι εκτάσεις σε Κέρκυρα και Ρόδο κοστίζουν 60 εκατ. όταν θα έρθει ο ιδιώτης και θα επενδύσει για να κερδίσει για μια ζωή εκατομμύρια ευρώ;
Δεν ξέρουμε αν κάποιοι έχουν βαλθεί να μας τρελάνουν αλλά τους προειδοποιούμε ότι δεν πρέπει να τολμήσουν να κάνουν αποδεκτές αυτές τις αποτιμήσεις.
Αναφέρουμε και το εξής για να καταλάβετε τι παίζεται με την απαξίωση των ακινήτων και την πώληση κοψοχρονιά. Ο τουρκικός όμιλος Dogus αγόρασε τις μαρίνες του Κυριακούλη αντί μόλις 6 εκατ. ευρώ. Πήραν τον έλεγχο της Κ&G που κατέχει το 51% της μαρίνας των Γουβιών (Kέρκυρα) με 1235 θέσεις ελλιμενισμού, το 27% της Λευκάδος με 620 θέσεις ελλιμενισμού το 23% της Ζέας με 670 θέσεις ελλιμενισμού και το 60% της Καλαμάτας με 250 θέσεις ελλιμενισμού που αποτελούν το 30% της συνολικής διαθεσιμότητας των ελληνικών μαρινών. Τώρα πέρασαν στα χέρια των Τούρκων για ένα… πιάτο φαϊ. Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος μπήκε και στη Μαρίνα Φλοίσβου ως συνεταίρος της Lamda του ομίλου Λάτση.
Όπως αντιλαμβάνεται κανείς αυτές δεν είναι τιμές, είναι ξεφτίλα που πρέπει να πάρει τέλος. Και κάνουμε τα εξής ερωτήματα:
Προτίθενται να πουλήσουν στις τιμές αυτές;
Ισχύουν οι διαρροές στον τύπο για τα έσοδα που ευελπιστούν να πάρουν;
Έχουν σκεφτεί το ενδεχόμενο να μην πουλήσουν τίποτε και να περιμένουν μια καλύτερη περίοδο για την κτηματαγορά;
Κρύβονται συμφέροντα και επιχειρηματική διαπλοκή που θέλει να πάρει ότι μπορεί στην αναμπουμπούλα σε χαμηλές τιμές;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου