Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Τα επαγγέλματα του μέλλοντος


Όταν το 1945 περισσότεροι από 15.000 χειριστές ανελκυστήρων του Manhattan προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, οι ουρανοξύστες έκλεισαν.
Η οικονομία της Νέας Υόρκης ακινητοποιήθηκε για μια ολόκληρη εβδομάδα, αναγκάζοντας τον τότε δήμαρχο της πόλης Fiorello LaGuardia να απευθύνει απεγνωσμένη έκκληση στους απεργούς, να επιστρέψουν στα … ασανσέρ τους.
Σήμερα, ο χειριστής ανελκυστήρα είναι μια ακόμη ξεχασμένη θέση, απώλεια ή  θύμα κι αυτός της αυτοματοποίησης, όπως π.χ. οι δακτυλογράφοι, οι τηλεφωνήτριες, κλπ.

Παρόλους όμως τους κυρίαρχους φόβους ότι μια στρατιά από ρομπότ θα αντικαταστήσει τους ανθρώπους στον εργασιακό τομέα, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμη.
Βέβαια, το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και σε μεγάλη ανεργία, ενώ πλησιάζουμε ολοταχώς σε αυτό  που ο Ray Kurzweil είχε ονομάσει singularity, σε μια φάση δηλαδή όπου οι άνθρωποι θα είναι πολύ πιο ενσωματωμένοι με τις αυτοματοποιημένες και ψηφιακές τεχνολογίες.
Όταν θα γίνει αυτό, πολλές εργασίες που σήμερα θεωρούνται δεδομένες, θα εξαφανιστούν, ενώ άλλες, που δεν μπορούμε καν να τις φανταστούμε, θα εμφανιστούν στο προσκήνιο.
Παρακάτω περιγράφονται πέντε είδη σημερινής εργασίας που θα εξαφανιστούν, και αυτές που θα τις αντικαταστήσουν στο μέλλον:
1-Ο Market researcher θα γίνει Predictive data analyst.
Κάθε λεπτό της ώρας, οι χρήστες του  YouTube ανεβάζουν 48 ώρες βίντεο. Οι χρήστες του Facebook 684.478 κομμάτια περιεχομένου, ενώ η Google δέχεται 2 εκατομμύρια αναζητήσεις. Όλα αυτά σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας επιχειρηματικής ανάλυσης Domo.
Όσο το περιεχόμενο του διαδικτύου αυξάνεται, θα χρειάζονται λιγότεροι άνθρωποι για να συλλέγουν πληροφορίες και περισσότεροι που θα πρέπει να ανακαλύπτουν και να αναλύουν τον κρυμμένο θησαυρό μέσα στα δισεκατομμύρια των terabytes.
Οι πιο σέξι και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας της επόμενης δεκαετίας θα είναι αυτές του διαδικτυακού στατιστικολόγου και του αναζητητή πληροφοριών, που όχι μόνο θα ασχολούνται με νούμερα και αριθμούς, αλλά θα αναλύουν τα κρυμμένα μορφώματα τους, για να διαμορφώσουν τις ανάλογες επιχειρηματικές αποφάσεις.
2-Ο βοηθός νοσοκόμου και τα διάφορα παραϊατρικά επαγγέλματα  θα αντικατασταθούν από τα ιατρικά ρομπότ.
Στην νέα ταινία επιστημονικής φαντασίας Prometheus, μια αστροναύτης μπαίνει μέσα σε ένα ρομποτικό θάλαμο, για να της αφαιρεθεί με καισαρική τομή ένα εξωγήινο έμβρυο. Αν και η διασταύρωση μας με εξωγήινους μάλλον θα αργήσει, τα εξελιγμένα ιατρικά ρομπότ συνεχώς αναπτύσσονται.
Η Ιαπωνία είναι η κορυφαία σε αυτόν τον τομέα, με ρομπότ που φροντίζουν τον γερασμένο πληθυσμό της, συμπεριλαμβανομένων και φυσιοθεραπευτών ρομπότ που φτιάχνουν οι Honda και η  Toyota.
Έτσι, το μέλλον θα χρειαστεί πολλούς ειδικούς στην ρομποτική, καθώς και χειριστές ιατρικών ρομπότ, για να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να τα λειτουργήσουν, αφού αυτά συνεχώς θα αντικαθιστούν τους ανθρώπους στα ιατρεία και στα νοσοκομεία, παρέχοντας πολύ πιο αποδοτική και ακριβή (precise) φροντίδα.
3-Οι βοηθοί καθηγητές θα αντικατασταθούν από τους τεχνολόγους της εκπαίδευσης.
Την ώρα που η χρηματοδότηση των δημόσιων πανεπιστημίων χωλαίνει, ο τομέας της ανώτατης εκπαίδευσης συνεχώς αναπτύσσεται.
Το 2009 υπήρχαν 170 εκατομμύρια φοιτητές ΑΕΙ στον κόσμο, μια αύξηση της τάξης του 160% από το 1990. Η online εκπαίδευση, που κάποτε λοιδορούνταν, η οποία ήταν κατάλληλη μόνο για όσους δεν τα κατάφερναν στα κανονικά ΑΕΙ, σήμερα ανθίζει.
Οι προγραμματιστές λογισμικού και αυτοί που εξελίσσουν τα πανεπιστημιακά curriculla, θα είναι άκρως απαραίτητοι στο μέλλον για να σχεδιάζουν τα online μαθήματα και τα εκπαιδευτικά προγράμματα, που θα διδάσκονται μέσω των Η/Υ.
Οι ημέρες των βλοσυρών και νυσταλέων κουστουμαρισμένων καθηγητών, πλησιάζουν στο τέλος τους.
4-Ο εργοδηγός στις κατασκευές θα αντικατασταθεί από τον έξυπνο μηχανικό.
Τα τούβλα, το τσιμέντο και τα γιαπιά, δεν είναι πια όπως ήταν κάποτε. Ο κατασκευαστικός τομέας αντιστοιχεί στα $7 τρισ της συνολικής παγκόσμιας οικονομίας, ενώ  αναμένεται να αυξηθεί στα $12 τρισ έως το 2020, καθώς οι αναδυόμενες αγορές της Κίνας, της Ινδίας, της Λατινικής Αμερικής και της Μέσης Ανατολής συνεχώς αναπτύσσονται.
Τα νέα μεταφορικά συστήματα, από τα μαγνητικά τρένα ως τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, θα χρειαστούν υποδομές, οι οποίες με τη σειρά τους θα πρέπει να εκσυγχρονίζονται διαρκώς. Στα ήδη αναπτυγμένα κράτη, τα αστικά κέντρα θα πρέπει να αναμορφωθούν, ή να αντικατασταθούν από νέα υλικά και σύγχρονες τεχνολογίες.
Ήδη υπάρχουν τα «έξυπνα σπίτια» από την Microsoft, τα οποία απαιτούν νέα είδη μηχανικών, σχεδιαστών, καθώς και οικοδόμων, έτσι ώστε να «κουμπώσει» η ψηφιακή τεχνολογία στις νέες κατοικίες μας.
5-Ο ξεναγός θα αντικατασταθεί από τον διαστημικό πλοηγό.
Σήμερα μπορούμε να πάμε σχεδόν παντού με αεροπλάνο ή πλοίο. Και όπως αναπτύσσεται η διαστημική τεχνολογία, πολύ σύντομα τα ταξίδια εκτός ατμόσφαιρας δεν θα  αποτελούν αποκλειστικό προνόμιο των αστροναυτών και των πολυεκατομμυριούχων.
Η αμερικανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας προβλέπει πως στα επόμενα δέκα χρόνια, ο διαστημικός τουρισμός θα αποτελεί σημαντική βιομηχανία, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων.
Η εταιρία Virgin Galactic έχει ήδη 500 κρατήσεις θέσεων για υποτροχιακές διαστημικές πτήσεις, που θα ξεκινήσουν του χρόνου. Παράλληλα, η εταιρία Bigelow Aerospace σχεδιάζει να εγκαινιάσει ένα διαστημικό ξενοδοχείο το 2016.
Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται ως επιστημονική φαντασία, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο για το πώς θα είναι το μέλλον της εργασίας: Προς όποια κατεύθυνση  και να οδεύουν οι σημερινοί επαγγελματίες και  τεχνολόγοι, οι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας έχουν ήδη πάει εκεί προ πολλού.
S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου